Cesaricu dodjeljuje publika, a struka kaže... Datum objave: 22.05.2017.

Cesaricu dodjeljuje publika, a struka kaže...

Prije dva tjedna započelo je glasovanje za Hrvatsku glazbenu nagradu publike za hit godine "Cesarica". Nagrada Cesarica bit će dodijeljena pjesmi koju će publika svojim glasovima izabrati kao najpopularniju i najuspješniju pjesmu objavljenu u izbornom periodu. Nagrada je dobila ime po pjesmi koja je na prvom Porinu, održanom 1994. godine, osvojila Porin u kategoriji Hit godine.
 

Utemeljitelj nagrade i nositelj projekta je Unison - Hrvatski glazbeni savez, koji Cesaricom želi dodatno promovirati hrvatsku glazbu, odnosno hrvatske autore, izvođače i pjesme, a publici dati još aktivniju ulogu u tom procesu.
Upravni odbor Cesarice čine: Miroslav Buljan (predsjednik), Goran Karan, Pero Kozomara, Branko Paić, Lidija Samardžija, Zvonimir Dusper, Branimir Mihaljević, Ivan Popeskić i Stanko Šarić.

- Cesarica je nasušna potreba, a i želja cijele glazbene industrije. Potreba i želja da slušamo publiku te da jednoj od skladbi dodijelimo zasluženo priznanje, a svim drugima koje konkuriraju, damo još vjetra u jedra kroz pojačanu promociju. U Cesaricu su uključeni i izvođači i diskografi i manageri i skladatelji. U nju je utkan višemjesečni rad i strast tijekom rada na tom projektu. Nailazili smo na mnoge probleme koje smo zahvaljujući našoj zaljubljenosti u muziku vrlo predano rješavali. Ovo je prva Cesarica i sretna joj plovidba. Hvala svim suradnicima. I najveće hvala publici i njihovoj ljubavi spram glazbe. Od te ljubavi i za tu ljubav -glazbenici žive – izjavio je predsjednik UO Cesarice, istaknuti hrvatski autor i producent Miroslav Buljan.

Upravni odbor Cesarice proveo je cijeli proces odabira pjesama temeljem trenutno aktualnih i dostupnih podataka o broju emitiranja pojedinih pjesama na radio postajama te broju pregleda javno dostupnih video brojeva na internetu i objavio je listu od 40 pjesama koje ulaze u prvi krug glasovanja.

- Raduje me što sam pozvan sudjelovati u projektu Cesarica. Tijekom svoje internacionalne karijere kao izvođača i glazbenog producenta, primijetio sam da se kod nas puno manje radi na organiziranoj promociji domaće glazbe. Zato apsolutno podržavam ovaj i ovakve buduće projekte i smatram ih neophodnim faktorom razvoja domaće glazbene industrije. S druge strane, kao informatički poduzetnik mogao sam dati i konkretan doprinos na rješavanju problema selekcije pjesama za nominaciju, i zato mi je ovaj projekt i osobno vrlo drag jer u njemu imam priliku spojiti svoje dvije strasti - glazbu i tehnologiju – prokomentirao je kriterije odabira pjesama autor i producent Zvonimir Dusper - Dus, član UO Cesarice.

Na službenim stranicama nagrade nalazi se lista s odabranih četrdeset pjesama: http://cesarica.org

- Iznimno mi je drago da osim Porina, sada imamo i Cesaricu, nagradu koja će predstaviti najuspješnije pjesme godine po izboru publike. Počašćen sam da sam dio ekipe koja je imala privilegiju provesti cijeli proces odabira skladbi koje ulaze u izbor za ovo veliko priznanje. Nije to bio lagan zadatak, trebalo je uskladiti puno toga, od radijskih emitiranja do broja pregleda na YouTube-u, a temeljem čega smo željeli osjetiti puls šire publike. Nadam se da smo donekle uspjeli u tome, ali isto tako vjerujem kako ćemo u narednim godinama biti još bolji i objektivniji. Iskrene čestitke svim autorima, izvođačima i producentima čije su pjesme kandidati za Cesaricu i neka nam ova nagrada još dugo, dugo svima služi na čast, jer hrvatska glazba to zaslužuje – izjavio je autor i producent Ivan Popeskić, član UO Cesarice.

Glasovati se može putem sms-a i online na stranici cesarica.org, a glasovanje u prvom krugu traje do 9. lipnja.

- Ovo je jedno od rijetkih, ako ne i jedino natjecanje u kojemu je važnije sudjelovati nego pobijediti, jer sve te pjesme ionako su već negdje i na neki način priznati hitovi. Neke čujemo na radiju svaki dan, neke su gledane na YouTube-u, neke pune koncertne dvorane, neke su već nezaobilazni repertoar svih zabava, no samo Cesarica kao nova glazbena nagrada omogućava širenje tih pjesama na prostore u kojima možda i nisu bile prisutne. Takvo približavanje pjesama svih prisutnih atraktivnih izričaja na jednaki način velika je stvar. U preko dvadeset godina aktivnog i profesionalnog bavljenja glazbom kao autor i glazbeni producent, nisam se susreo sa sličnom nagradom i smatram da u vrijeme kada su granice između stilova tanje nego ikada, takva nagrada je nešto najbolje što nam se trenutno moglo dogoditi za hrvatsku glazbu i hrvatske autore – izjavio je o novoj glazbenoj nagradi autor i producent Branimir Mihaljević, član UO Cesarice.

Nakon prvog kruga glasovanja, na osnovi najvećeg broja glasova publike, objavit će se 12 pjesama koje će biti nominirane za nagradu Cesarica, i koje će ući u drugi krug glasovanja.

- Iako u svom radu ne stvaram i ne izvodim glazbu koja je visoko komercijalna, drago mi je da sam kao član GO HGU-a uključen u UO Cesarice. Sviđa mi se što je u okviru pravilnika Cesarice ostavljena mogućnost da i pjesme iz manje komercijalnih žanrova konkuriraju za nagradu, čime je sa strane UO Cesarice dana jednaka mogućnost svima. Uvjeren sam da je ovakva nagrada potrebna nacionalnoj glazbenoj sceni i kao izravni komunikacijski kanal s publikom, ali i kao sredstvo za promicanje nacionalne glazbe u hrvatskim medijima. Shvatimo to kao igru i zabavu i, uživajmo u Cesarici – istaknuo je cijenjeni tamburaš Stanko Šarić, jedan od članova UO Cesarice.

Nagrada Cesarica dodijelit će se pjesmi koja u drugom krugu glasovanja osvoji najveći broj glasova publike.

- Čast mi je biti dijelom upravnog odbora nove hrvatske glazbene nagrade publike za hit godine - Cesarica. Smatram da je takva nagrada nedostajala nacionalnoj glazbenoj sceni kao dodatna potvrda i pohvala izvođačima te autorima od strane najvažnijih nam kritičara, slušatelja. Ponosan sam što će se svečana dodjela nagrade održati u mom Splitu, u sklopu kultnog Splitskog festivala – rekao je o Cesarici autor i glazbeni menadžer Pero Kozomara, član UO Cesarice.

Osim nagrade Cesarica, na završnoj priredbi dodijelit će se i nagrade za hit godine u kategorijama pop, rock, zabavne, klapske i tamburaške glazbe, i to na osnovi najvećeg broja glasova publike ostvarenih u prvom krugu glasovanja za nagradu.

- Nagrada Cesarica iznimno je važna jer snažno promovira domaću glazbu, kojoj je to od velikog značaja, s obzirom da se posljednjih godina smanjio prostor za njenu promociju u medijima. S Cesaricom cjelokupna glazbena industrija dobiva snažni medijski vjetar u leđa, jer će svim izabranim pjesmama dati veliku dodatnu promociju, a to će automatski pokrenuti koncertnu djelatnost te prodaju albuma, i klasičnu i digitalnu. Raduje me da je nagrada Cesarica već u kratkom vremenu u nacionalnim medijima dobila zasluženi medijski prostor i za one žanrove glazbe koji nisu toliko prisutni u radijskom eteru, a iznimno su važni jer su vitalni za našu glazbenu industriju – o nagradi Cesarica rekao je Branko Paić, diskograf i glazbeni menadžer.

Jedinstvenost Cesarice komentirala je i menadžerica Lidija Samardžija, članica UO Cesarice:

- Cesarica je spojila na jedno mjesto izvođače, autore, menadžere i izdavače. Već to spajanje značajno je nama koji živimo glazbenu industriju, ali još značajnije publici zbog koje postojimo. A publici dajemo priliku da izabere najpopularniju i najuspješniju pjesmu godine. Ovaj izbor nije samo još jedna glazbena nagrada, on je vrlo transparentan i otvoren projekt u kojemu je proces izbora temeljen samo na pulsu publike. Od broja emitiranja na radio postajama do pregleda video brojeva na internetu koji su bili prvi filter izbora, pa do dva kruga telefonskog i internetskog glasovanja publike. I to je najveća vrijednost i radost za sve nas koji smo uključeni u projekt.

Svečana dodjela nagrade Cesarica održat će se 7. srpnja na Prokurativama u Splitu, u sklopu druge večeri Splitskog festivala, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji.

- Cesarica, kao nagrada publike za hit godine, jasna je poruka našim slušateljima koliko nam je važno što osjećaju prema pjesmama koje stvaramo. U isto vrijeme, Cesarica je autorima i izvođačima prilika da se istakne vrijednost i stvarno značenje i domet umjetnosti kojoj služimo, u zemlji u kojoj živimo. Za mene osobno, Cesarica je značajna kao medij i temelj za očuvanje prepoznatljivosti hrvatske suvremene popularne glazbe, te poticaj za stalnim podizanjem kakvoće vlastitog udjela u stvaranju zvučne slike lijepe naše – zaključio je poznati pjevač Goran Karan, član UO Cesarice.

Službene stranice: www.cesarica.org
FB: fb.com/cesarica
Instagram: instagram.com/nagrada.cesarica