In memoriam - Jadranka Stojaković (1950. - 2016.) Datum objave: 05.05.2016.

In memoriam - Jadranka Stojaković (1950. - 2016.)

Jadranka Stojaković, kantautorica i pjevačica prekrasnih pjesama zabavne glazbe, šlagera, sevdaha, starogradskih ljubavnih pjesama i sevdalinki, preminula je u 66. godini života.

Napustila nas je umjetnica anđeoskoga glasa i žena lavljeg srca. Duboko nas je rastužila ta vijest. Nježnim emocijama i pjesmama koje ćemo zauvijek pamtiti, oplemenila je jedno vrijeme, ljude i narode, budila je osjećaj za dobrotu, nježnost, umjetnost i približila nam na najskladniji način ono što je i sama najviše voljela - svoje pjesme. Pokušavamo pronaći riječi, ali njih sada nema, tužni su danas i ljudi i gradovi i sve pozornice na kojima je Jadranka zapjevala. Njezino ime uvijek će buditi emocije i podsjećati nas na umjetnicu čije ćemo pjesme voljeti i čuvati, a koje će nas vraćati u ljepša i umjetnički sadržajnija vremena. Glazbena diva osvojila je cijelu bivšu državu i zauvijek će ostati u mislima i domovima ljubitelja lijepih melodija i riječi.

Jadranka Stojaković rođena je 24. srpnja 1950. godine u Sarajevu gdje je i započela svoju jedinstvenu glazbenu karijeru. Krajem 60-ih godina nastupala je u grupi Kombo 6, a prve uspjehe bilježi početkom sedamdesetih zahvaljujući TV emisiji "Na ti" koju je na sarajevskoj televiziji uređivao pjesnik Duško Trifunović. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1973. godine osvaja prvu nagradu za pjesmu "Ti ne znaš dom gdje živi on".

Održava koncerte širom zemlje, nastupa na dvjema višemjesečnim turnejama po SSSR-u i boravi u Japanu u kojem je kasnije provela dva desetljeća života. Tih je godina obrađivala bosanske sevdalinke i pjesme Alekse Šantića i Desanke Maksimović i izvodila ih u novom glazbenom aranžmanu, skladala je glazbu za sarajevsku televiziju, snimala back vokale na pločama grupa Indexi i Cod, a s Ismetom Dervoz pjevala je prateće vokale na festivalu Vaš šlager sezone. Pamtimo i to da je napisala uvodnu temu Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu, 1984. godine.

Njezino prvo izdanje bila je kompilacija "Putovanja" dok je album "Svitanje" objavila 1981. godine za Diskoton. Za deset godina diskografske aktivnosti objavila je petnaest singlova i šest albuma, a njezin posljednji studijski album "Daleko" struka je proglasila "albumom života" (Mario Iličić), dok je Zoran Tučkar, album usporedio s antologijskom serijom Johnnyja Casha "American Recordings". Iako je dugo živjela izvan bivše države, pjesme "Što te nema", "Muzika je svirala", "Život piše romane", "Sve smo mogli mi", "Vjerujem", "Ima neka tajna veza" i mnoge druge, bile su veliki hitovi i do danas su ostali evergreeni glazbene scene.

(tekst preuzet s cmc.com.hr)