Iz HGU PGŽ - Svjetski dan glazbe u PGŽ: Zvonka radost od vrha Učke do Guvera Datum objave: 01.07.2016.

Iz HGU PGŽ - Svjetski dan glazbe u PGŽ: Zvonka radost od vrha Učke do Guvera

HGU PGŽ, Podružnica Rijeka, u suradnji s PGŽ, HDS-ZAMP-om i HUZIP-om i ove je godine obilježila Svjetski dan glazbe susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima.

PGŽ se slavlju pod motom "Umrežimo se glazbom od 7-77" pridružila zaista u velikom stilu,
brojni domaći glazbenici "zvonku radost" doveli su i na mjesta gdje rijetko nastupaju.

A sve je počelo spektakularno – ranojutarnjim muziciranjem na vrhu Učke! Iako ni najvećim ranoraniocima svirka u vrijeme izlaska sunca, dakle nešto iza pet sati ujutro, sigurno nije bila "prva na pameti", Dražen Turina Šajeta uz pratnju dvojice Damjana, Grpca i Brnića, te Gorana Pleića nisu svirali samo suncu, jer se oko kule na Vojaku na 1401 metru nad morem ipak okupila "ekipica" i uživala u neobičnoj svirci.

Sviralo se i diljem kvarnerskih otoka. Tako je Zoran Majstorović zajedno s Rajkom Ergićem prijepodne glazbom razveselio Vrbnik na Krku, a popodne Lopar na Rabu.

Sopci, kanturi i kanturice Udruge Sopaca otoka Krka tijekom cijelog dana nastupali su u
nekoliko mjesta na "zlatnom otoku", a Darko Jurković Charlie na Cresu.

Svjetski poznat Damir Halilić Hal gitarskim majstorijama uz prepoznatljive videoprojekcije Igora Modrića, oduševio je pak posjetitelje Kuće Klović u Grižanama, a grupa En Face one koji su se zatekli u parku u Ravnoj Gori, dok je Spart jazz quartet u sastavu Spartaco i Franjo Črnjarić, Damjan Grbac i Robert Mikuljan nastupio na mulu u Iki.

Zanimljivo je bilo i u Rijeci. Damir Badurina prijepodne razveselio je štićenike Prihvatilišta za beskućnike "Ruže Sv.Franje", a popodne one Doma za starije i nemoćne na Turniću. Vesna Nežić Ružić, Nevia Rigutto i David Danijel jučerašnji su dan uljepšali štićenicima Doma za starije osobe Kantrida.

Slavlje glazbe kulminiralo je u Ljetnom pivskom vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja uz puno svirke pop, rock i jazz ekipa koje je predvodio duo Alba&Leo, Greške, duo PleteRI, Cons Acoustics i drugi.

Bilo je veselo i u Malinskoj! Vječita ikona Malinske – hotel Palace, Haludovo, koja je svojom veličanstvenošću čak i u današnjoj formi, akustički i vizualno obljubila zvukove sopela i snažnih kanturskih glasova, također je sudjelovala u obilježavanju SDG-a!
Na plaži ispod hotela Palace, slučajni su prolaznici oduševljeno zastajali da poslušaju taj "neobični melos". 

Sopci i kanturi koji su uveličali taj dan bili su: Ivan i Marino Kosić iz Pinezići, Zlatko Volarić iz Vrbnika te Anton i Nikola Milčetić iz Malinske. Prva je izvedba u krugu hotela održana bez najave i publike – glazba radi glazbe, što je audio i video zabilježeno; a u drugom dijelu, na plaži, pridružila se ugodno iznenađena publika, netom u kupaćim kostimima.