Jazz glazbenici s Kvarnera u pohodu na Kinu! Datum objave: 11.08.2016.

Jazz glazbenici s Kvarnera u pohodu na Kinu!

HGU PGŽ Podružnica 3 RIJEKA najavljuje: Jazz glazbenici s Kvarnera u pohodu na Kinu! Darko Jurković u rujnu ove godine na turneji u sklopu Međunarodnog Festivala "Put Svile"!

Elvis Stanić Group u Kini u sklopu projekta "2017 China-CEEC (Central and Eastern European Countries) Cultural Season"!

Darko Jurković u rujnu ove godine na turneji u sklopu Međunarodnog Festivala "Put Svile"

U lipnju ove godine u nekoliko hrvatskih gradova boravila je velika kineska delegacija združena u China Association of Performing Arts. Tom prilikom prisustvovali su nastupima istaknutih glazbenika i sastava koji su predstavili izuzetan program u specijalnom koncertnom izdanju. Pred brojnim dužnosnicima Ministarstva kulture NR Kine, ravnateljima i menadžerima brojnih kulturnih institucija i ustanova, kazališnih kuća, plesnih i glazbenih akademija i ostalih asocijacija iz područja izvedbenih umjetnosti, svirali su i najbolji jazz glazbenici Kvarnera, a u cilju njihove buduće suradnje i mogućeg gostovanja u Kini. Nedugo nakon posjeta kineske kulturne delegacije Hrvatskoj stigli su i prvi konkretni pozivi za gostovanja u NR KINI.

Prvi na dužu turneju po Kini kreće istaknuti riječki jazz gitarist Darko Jurković - Charlie, jedan od naših najuglednijih i najzanimljivijih jazz gitarista, poznat po tome što svira dvije gitare odjednom. Poziv je stigao od "The Silk Road International Art Festivala", koji će se održati od 1.-21.9.2016. Na Festivalu će nastupiti umjetnici iz raznih zemalja: Slovačke, SAD, Koreje, Gruzije, Češke Kazahstana i Kine. Darko Jurković predstavljat će Hrvatsku, a nastupat će na više od dvadeset koncerata koji će se održati u regijama i gradovima duž povijesne mreže karavanskih ruta koje su povezivale Sredozemlje sa istočnom Azijom poznate pod imenom Put svile. Ova se važna manifestacija održava pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Kine i Regije Shaanxi, dok su suorganizatori Odjela za kulturu kineskih regija Gansu, Qinghai, Ningxia, Xinjiang, Fujian, Guangxi, itd...

O svom prvom putovanju u Kinu Charlie kaže: "Izuzetno sam počašćen i uzbuđen. Kinesko tržište predstavlja ogromni potencijal. Riječ je o zemlji koja je željna noviteta, a za nas, glazbenike iz Hrvatske, to je prilika da se predstavimo pred ogromnim gledateljstvom. Znam da ljudi iz kineske delegacije koji su imali prilike slušati moj nastup u sklopu koncerta u Rijeci, nisu ostali ravnodušni mojim nastupom, i eto, poziv je ubrzo stigao. Imat ću prilike nastupiti u dvadesetak gradova Kine i, kako je to moj prvi posjet ovoj zemlji, nadam se da ću imati i prilike puno toga vidjeti. Organizatori su najavili i obavezni posjet kolekciji Vojske od terracotte."


BIOGRAFIJA:

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu "Ivan Matetić Ronjgov" završio je 1979. godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina. Studirao je na jazz odsjeku Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje "Magister der Kunst" (Magistra umjetnosti). Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima: Matija Dedić, Kruno Levačić, Henry Radanović, Saša Nestorović; te imenima kao što su: Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Niz godina bio je član srednjoeuropskog Small Big Band-a "Europlane Orchestra", s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Koristeći "two hands tapping" tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković-Charlie zadivljuje publiku i žirije: dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista i Nagrade Porin 2005. za najbolju instrumentalnu izvedbu ("Cantando no toro") i 2015. za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedić ("Jazzy Bach"). Godine 2014. ima dvije nominacije: najbolja kompozicija i najbolja instrumentalna izvedba.

Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svira na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek "two hands tapping". Godine 2013. oformio je tzv. "supergrupu" Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. Sa ovim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima, te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. "Supergrupa" je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. Snimljen je i DVD naslova "Meeting Point".

Veliki uspjeh bilježi i album dua Matija Dedić & Darko Jurković "Jazzy Bach", u kojem dva vrsna glazbenika sviraju Bachove kompozicije, a gosti na albumu su: violinist Goran Končar i udaraljkaš Darko Grappone.

http://darko-jurkovic.eu




Elvis Stanić Group pozvan u Kinu u sklopu projekta "2017 China-CEEC (Central and Eastern European Countries) Cultural Season"!

Poziv za gostovanje u NR KINI primio je i Elvis Stanić i njegova glazbena skupina Elvis Stanić Group, a poslao ga je Izvršni Potpredsjednik i Glavni Tajnik kineske nacionalne jazz asocijacije (Chinese Jazz Association) za turneju u sklopu projekta "2017 China-CEEC (Central and Eastern European Countries) Cultural Season". Navedeni projekt je cjelogodišnji program koji obuhvaća nekoliko kineskih gradova i najznačajnijih festivala, a koncert koji je ESG održao u Rijeci tijekom posjete kineske delegacije proglasili su najboljim što su ovom prilikom čuli u Europi. Osim poziva Elvis Stanić Groupu, udruga Liburnia Jazz, čiji je Stanić predsjednik, je kao organizacija od strane Chinese Jazz Association preporučena kineskom ministarstvu kulture i prepoznata kao kvalificirani CEEC partner, te je pozvana da predloži programe i oblike međusobne kulturne suradnje kineske i hrvatske strane.
 


BIOGRAFIJA:

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je "Elvis Stanić Groupa", jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj. Rođen je u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene. 1994. u Perruggi osvaja nagradu Berklee College of Music Award for Outstanding Musicianship, a 1995. i nagradu za najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog koledža iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams, itd...). Elvis Stanić je diplomirao i vizualne komunikacije na katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i International Association of Jazz Educators (IAJE). Od 2001. predaje jazz gitaru na seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Organizator je i umjetnički direktor "Liburnia Jazz Festivala" i glazbeno-obrazovnog projekta "Jazz Ex Tempore" u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG). Nakon povratka u Hrvatsku, 1996. osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju četiri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade (8 puta nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu). 2004. izlazi album "Introspection", rijetki hrvatski jazz "best of" album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Samostalno je ili sa Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. 2009. nastupio je i u njujorškom Lincoln Centru kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa, Georgea Calligana. Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…).

Od 1992. godine surađuje sa pjevačkim sastavom Putokazi za koje potpisuje skladbe za šest albuma. 1997. započinje s trilogijom world glazbe - albumi "Zemlja" koji uključuje obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama; "Nova zemlja" koji predstavlja Stanićevo viđenje tradicionalnih skladbi svjetske baštine i "Hrvatske narodne uspavanke" koji izlazi i kao prilog istoimenoj slikovnici. S ovim projektima Putokazi nastupaju 2005. u Japanu na EXPU. 2003. Elvis Stanić aranžira izvorne bosanske sevdalinke za novi projekt jednog od najznačajnijih hrvatskih kantautora - Ibricu Jusića. Albumi "Amanet" i "Amanet 2" donose skladbe koje, svaka na svoj način, predstavljaju bisere sevdaha i balkanske ljubavne poezije.

Od početka 80-tih godina, kao producent i aranžer na brojnim albumima hrvatskih pop izvođača sudjeluje u stvaranju albuma i koncertnim nastupima s Denis & Denis, Đorđem Balaševićem, Šajetom, Josipom Lisac i Oliverom Dragojevićem, te mnogima drugima. Također se bavi i skladanjem scenske glazbe, te je napisao tri dječja mjuzikla "Ema", "Neposlušna priča" i "Slomljeno jato", te je surađivao s nacionalnim kazališnim kućama u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli.

www.elvis-stanic.hr


HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
Podružnica 3, Rijeka