Nagrada Status 2018. - prijava prijedloga! Datum objave: 18.12.2017.

Nagrada Status 2018. - prijava prijedloga!

Kreću prijave za ovogodišnju Nagradu Status, nagradu HGU-a za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja.

Za Nagradu Status 2018. mogu biti predloženi instrumentalisti članovi HGU, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici - punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene, ili ostvarene i dokumentirane, te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine. Pod ostvarenom izvedbom se podrazumijevaju sva izdanja, bez obzira na konfiguraciju/nosač zvuka i slike na kojima se nalaze, radijske i TV emisije, objave na internet stranicama za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe (Bandcamp, CD baby, Soundcloud...), kao i objave koje se nalaze na popularnim internet socijalnim mrežama (Facebook, YouTube, Vimeo...).

Prijave prijedloga za Nagradu Status 2018. traju do 15. siječnja 2018., ponedjeljak do 12h, te molimo da iste prijavljujete putem obrasca na web stranici Nagrade Status.

Procedura rada komisije i glasanja je slijedeća:
Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.3.2013. odlučeno je da procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebnih stručnih komisija, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbeni profesionalci. Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija tajnim glasanjem izabire tri finalista, i zatim najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status u odabranoj kategoriji. Izbor od tri finalista u svakoj kategoriji biti će javno objavljen na web stranici Nagrade Status, a pobjednici po kategorijama biti će proglašeni na samoj dodjeli nagrade, u Zagrebu 27. veljače 2018., u klubu Johann Franck. Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.

Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete nas kontaktirati na mail adresu nagrada.status@hgu.hr. Detaljnije informacije o samoj svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Status objavit ćemo uskoro u službenim priopćenjima Hgu, te putem službene web stranice Nagrade Status.



Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini.

Prisjetimo se najboljih instrumentalista dobitnika Nagrade Status 2017.

Uz kategorije za pop - rock i narodnu glazbu, od 1998. uvedene su i kategorije za jazz instrumentaliste. U znak sjećanja na prerano preminuloga predsjednika HGU-a, proslavljenog jazz gitarista i višestrukog dobitnika Nagrade Status Damira Dičića, od 2006. kategorija jazz glazbe - Električna gitara nosi njegovo ime.

Ove godine organiziramo 22. po redu dodjelu Nagrade Status, pod nazivom Status 2018. Završna priredba dodjele Statusa 2018. bit će održana u Zagrebu, u utorak 27. veljače 2018. godine, u klubu Johann Franck, uz prigodni umjetnički program i goste iz kulturnog, društvenog i političkog života Hrvatske.

Prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno pet prijava, a kategorije su kako slijedi:

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA:
- Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
- Kategorija br. 2 - Bas gitara
- Kategorija br. 3 - Klavijature
- Kategorija br. 4 - Bubnjevi
- Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
- Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA:
- Kategorija br. 1 - Tambura
- Kategorija br. 2 - Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA:
- Kategorija br. 1 - Saksofon
- Kategorija br. 2 - Truba
- Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić"
- Kategorija br. 4 - Klavir
- Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara
- Kategorija br. 6 – Bubnjevi
- Kategorija br. 7 – Trombon
- Kategorija br. 8 – Ostala glazbala