Odluka Predsjedništva HDS-a: povlačenje hrvatskog repertoara iz emitiranja u Republici Makedoniji Datum objave: 15.10.2016.

Odluka Predsjedništva HDS-a: povlačenje hrvatskog repertoara iz emitiranja u Republici Makedoniji

Radijske i televizijske postaje u Makedoniji odmah moraju prestati s emitiranjem repertoara članova Hrvatskog društva skladatelja - odluka je to Predsjedništva HDS-a donesena na redovitoj sjednici 11. listopada u Zagrebu.

Sukladno recipročnom ugovoru s društvom za kolektivno ostvarivanje ZAMP Makedonija, Predsjedništvo HDS-a zatražilo je zato povlačenje licence za repertoar svojih članova sa svih radijskih i televizijskih postaja na području Makedonije od dana 12. listopada 2016.

HDS ZAMP, služba zaštite autorskih muzičkih prava i opunomoćenik oko 9.000 autora i drugih nositelja prava na glazbena djela, od makedonskih kolega, s kojima uspješno surađuje već 25 godina, očekuje da o toj odluci odmah obavijeste sve korisnike koji na teritoriju te zemlje javno priopćavaju glazbena djela.

„Ovakva drastična mjera, nažalost, jedini je moguć odgovor na prijetnju koja se nadvila nad sustav zaštite u Makedoniji: novo-osnovana udruga za kolektivno ostvarivanje prava, SOKOM-MAP, dobila je dozvolu makedonskog Ministarstva kulture za ostvarivanje glazbenih autorskih prava, što znači da u toj zemlji trenutno dvije udruge imaju licencu za istu stvar. To unosi konfuziju koja može imati štetne posljedice za sve autore: novom društvu trebat će mnogo vremena da uspostavi učinkovit sustav naplate i raspodjele autorskih naknada, što nikako nije u interesu članova HDS-a. Pri tome, tarifa koju predlaže SOKOM-MAP za javno priopćavanje i emitiranje značajno je niža od tarife makedonskog ZAMP-a koja je već sad među najnižima u regiji i Europi, ali i šire“, ističe Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

„Postupak makedonske Vlade ne ugrožava samo kontinuitet ostvarivanja autorskih prava na teritoriju Makedonije, već ugrožava i zaštitu autorskih prava i vrijednost autorskih djela domaćih i stranih autora. Odluku o povlačenju hrvatskog repertoara, iako teška srca, 12 članova Predsjedništva HDS-a donijelo jednoglasno, s ciljem sprečavanja poniženja autora i obezvrjeđivanja njihovih djela. Želja nam je da makedonska Vlada uvidi probleme koje njihova odluka donosi svim skladateljima. Zato ćemo od njih tražiti povratak na dokazani “one-stop-shop“ sustav zaštite autorskih prava,“ naglasio je Predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, Ante Pecotić.

Odluku o povlačenju svojih repertoara iz emitiranja na radio i TV postajama u Makedoniji do daljnjeg već su donijela i autorska društva iz Slovenije (SAZAS), Srbije (SOKOJ) i Crne Gore (PAM CG), uz potporu Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC). Glavni direktor te krovne svjetske udruge, Gadi Oron, zatražio je brzu reakciju makedonskog premijera kojom bi se ostvarivanje prava za sva područja autorskih naknada vratilo u okrilje samo jednog društva, na dobrobit svih autora glazbe.