"OKREĆEM LISTOVE KALENDARA" – proslava 85. rođendana Anice Zubović Datum objave: 27.03.2017.

"OKREĆEM LISTOVE KALENDARA" – proslava 85. rođendana Anice Zubović

Glazbeno druženje povodom 85. rođendana Anice Zubović, nezaobilaznog imena hrvatske glazbe 50-ih i 60-ih godina, UTORAK, 28.3.2017. u 16h, Zagreb, Dom umirovljenika Trešnjevka, Trg Slavoljuba Penkale 1.

U vrlo markantnoj karijeri ove pjevačice snažnog vokala, mnoge su zahtjevne, ali i nezaboravne skladbe koje su obilježile ondašnje vrijeme – poput "Okrećem listove kalendara", "Kad jednom odeš", "Tamo u dalekom svijetu", "Maškare", "Rožica sem bila" i druge.

Naša slavljenica već niz godina umirovljeničke dane provodi u Domu za starije osobe na Trešnjevci, pa smo željeli da ove radosne trenutke podijeli sa korisnicima doma kojima će se pridružiti njene glazbene kolege,legendarni glasovi 60-ih i 70-ih godina, među kojima su: Gabi Novak, Elvira Voća, Višnja Korbar, Drago Diklić, Jimmy Stanić, Miro Ungar, Vera Svoboda, Radek Brodarec, Tereza Kesovija, Ksenija Erker, Kostadinka Velkovska, Marko Novosel, Radojka Šverko, Ervina Štencl, Barbara Trohar, Ljerka i Toni Glovacki. Među čestitarima biti će i Krunoslav KIĆO Slabinac koji toga dana slavi svoj 73. rođendan

Svira Trio Borisa Ciglenečkog (B.Ciglenečki, M.Baraković, Z.Dvoržak). Kroz program će nas voditi Ronald Braus.

ČESTITAMO SLAVLJENICIMA! RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU!


ŽIVOTOPIS 

Anica Zubović – r. 26.03.1932. u Zagrebu.

Anica Zubović nezaobilazno je ime hrvatske glazbe 50-ih i 60-ih godina. Vrlo markantna glazbena karijera ove sjajne pjevačice sasvim je slučajno umjesto na Bečkom konzervatoriju ( za koji je dobila državnu stipendiju), završila u zabavno glazbenim vodama. Mezzospranistica snažnog vokala, otpjevala je mnoge zahtjevne skladbe koje su obilježile ondašnje vrijeme i brojne festivale poput "Okrećem listove kalendara", "More, More", "Kad jednom odeš", "Žuti cvijet", ili "Crne marame"…. 

Bez obzira što je za vrijeme čitave karijere snimila tek tri solistička albuma, interpretacije njezinih pjesama zasigurno se rado sjećaju oni koji su svoje svjetonazore gradili u isto vrijeme kada se stvarala i domaća diskografija.
 



Od kada pamti, u njenom domu se sviralo i pjevalo. Otac je bio glazbenik, a majka je lijepo pjevala. Njen prvi nastup bio je u ljeto 1937. godine na jednoj oficirskoj zabavi u Karlovcu, kad je, bez najave,(sa samo 5 godina), došla na pozornicu i otpjevala "Marijanu",Vlahe Paljetka. 

1938. Majka je upisuje u "Dječje carstvo" pod nadimkom "Maca" (najbliži prijatelji i danas je tako zovu) kojeg su tada vodili: kazališni glumac Tito Strozzi i književnik Mladen Širola,gdje dobiva prve pouke o pjevnju.

Glazbenu školu upisuje u Zagrebu 1942., počinje svirati klavir i pjevati solo i u zboru u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci. Od 1946. pjeva u zboru gimnazije, u kojoj glazbeni pedagog, prof. Josip Završki, izdvaja 6 djevojčica u "Omladinski sekstet" koji ubrzo postaje poznat i kreće na brojna gostovanja. Sekstet je u ono vrijeme imao svog skladatelja, svjetski poznatog dirigenta Lovru pl. Matačića. Budući je njemu bio zabranjen rad od strane komunističkog režima,njegove skladbe su se izvodile pod napomenom - od nepoznatog autora. Sekstet je bio i službeni sekstet Radio stanice Zagreb.

1948. na poziv dirigenta i skladatelja Miljenka Prohaske,pjeva sa njegovim orkestrom – pod pseudonimom Anita Godina - jer tada, kao učenica glazbene škole, nije smjela pjevati zabavnu glazbu. Do 1952. godine pjeva i izvorne narodne pjesme uz Tamburaški orkestar Radio stanice Zagreb.

"Pedesete"

Iako se Anica Zubović domaćoj publici, početkom pedesetih, predstavila međimurskim (Rožica sem bila, Zasadi mi belu rožu) i dalmatinskim narodnim pjesmama, već 1957. okušala se, na poziv Nikice Kalogjere, i u zabavnim vodama.“ Negdje u dalekom svijetu“, prepjev Livingston-Evansove „Brave Man“, teme iz filma „Crvene podvezice“, bio je značajan iskorak (i veliki radijski hit) za pjevačicu koja će već sljedeće godine, izvedbom prepjeva sanremske uspješnice Nille Pizzi,“ L’edera“ (Poput bršljana), steći golemu popularnos ti ući u prvu izvođačku ligu mlade domaće lakoglazbene scene te osigurati svoje mjesto.

Na legendarnoj festivalu u Opatiji, izvodi skladbu „Okrećem listove kalendara“ (D. Dukić - D. Britvić) i dobiva Prvu nagradu žirija. Daljnjih 10 godina sudjeluje na Opatijskom festivalu i redovito osvaja nagrade. Kao najdražu izdvaja onu iz 1963. – skladba G. A. Nećaka, "Kad jednom odeš". Sudjeluje na festivalima u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Ljubljani, Krapini, Osijeku, Skoplju i Prištini. 

Bila je članica zbora Radio Zagreba usput snimivši neke pjesme poput velikog hita slavne Peggy Lee iz pedesetih "Johnny Guitar". 

Prvu samostalnu ploču, "Bršljan", snima za PGP RTB. Tih godina često pjeva tada popularne jazz standarde s Jazz orkestrom RTB, i dirigentom Vojislavom Simićem i Jazz orkestrom Milana Kotlića. 1959. u Parizu pjeva na koncertu "Jazz na elizejskim poljima", uz pratnju orkestra Michela Legranda i tria Horsta Jankowskog. Nakon toga slijede nastupi u Monte Carlu, Kölnu, Hamburgu, Beču, na Siciliji u Taormini, a pjeva i za postrojbe UN-a na Sinaju.

"Šezdesete"

Anica Zubović u prvim je godinama šezdesetih osvajala publiku okrenutu tradicionalnijem zvuku i redovito bilježila festivalske uspjehe, pored npr. veselog hita "Maškare" (Kalogjera - Dedić) u duetu s Markom Novoselom (Split 1962.), koji se i danas često čuje na radiju, te sjetne balade "Kad jednom odeš" (Nećak-Torbica). Ono od čega Anica Zubović nije mogla pobjeći bio je njezin školovan, čist i snažan glas, koji dominira u pjesmama poput "Plavi lan" ili "More, more".

1961. Na velikom natjecanju pjevača Jugoslavije, u Beogradu, osvaja "Zlatni mikrofon". 1962. Na festivalu u Pesaru, sa pjesmom D. Ristića, "Dobro jutro Italija", u duetu sa D. Jakšićem i osvaja drugu nagradu.

  • 1963. gostuje sa kvartetom "4M" na Siciliji u Taormini, uz svjetske umjetnike: Charlesa Aznavura, Ritu Pavone i Xaviera Cugata. Osvaja nagradu "Zlatni naranđin cvijet".
  • 1964. nastupa na koncertima u Clevelandu i Detroitu,pjeva uz tamburaški orkestar američkih Hrvata,(obrade pjesama napisao je njen otac) 
  • 1966.g. na Svjetskom festivalu zabavne glazbe u Rio de Janeiru od renomiranih kolega iz žirija - Yma Sumac, Henry Manzinni i Horst Jankowski - dobiv nagradu za interpretaciju. 
  • Tih godina,pored brojnih radijskih i TV emisija snima i ploče za "Jugoton" PGP RTB i Diskos.
  • 1970. "Vaš šlager sezone" u Sarajevu. Pjeva pjesmu Kemala Montena "Iz dnevnika jedne žene" i osvaja "Zlatni mikrofon" (drugi po redu) za interpretaciju.

Snima ploču "Grk Zorba",koju kao poklon na premijeri filma dobiva glumac Anthony Quinn.
U to vrijeme sudjeluje na osam turneja po tadašnjem SSSR-u, gdje snima ploču,te niz emisija za radio stanice i TV postaje. Nastupa i u zemljama tadašnjeg "istočnog bloka" - Bugarskoj, Madjarskoj (u kojoj je snimila LP ploču sa kolegama), Rumunjskoj, Čehoslovackoj, Poljskoj (također snimila ploču). Nastupa na svim festivalima "Beogradsko proleće" i "Starogradske pjesme", sve do 1989. pjevajući pjesme hrvatskih skladatelja : Stjepana Mihaljinca, Vilija Čakleca, Miše Doležala, itd.

Od 1991. Sudjeluje u nizu humanitarnih koncerata, te na mirnom posvjedu "Bedem ljubavi". Nastavlja sa nastupima na raznim koncertima po Hrvatskoj ; "In memoriam Majdi Sepe", (Zagreb), Rovinju, Opatiji - "Opatijske serenade", "Sjećanje na Ivu Robića", Bjelovaru.

U Domu na Trešnjevci u Zagrebu u kojem živi,svečano je proslavila 60. godišnjicu svog umjetnickog rada, s kolegicom Višnjom Korbar i Zborom "Hrvatice" kojim je dirigirao Ronald Braus. 

2003. "Croatia Records" izdaje CD najvećih uspjeha pod nazivom, "Antologija".
2015. „Croatia Records“ izdaje ZLATNU KOLEKCIJU ANICE ZUBOVIĆ 
1995. Anica ZUBOVIĆ odlikovana je za umjetnički rad "Redom Danice Hrvatske" s likom "Marka Marulića". 

Popis pjesama:
1. NEGDJE U DALEKOM SVIJETU (IZ FILMA “CRVENE PODVEZICE)
2. POPUT BRŠLJANA (L'EDERA)
3. ŽUTI CVIJET (ZAGREB 58)
4. OKREĆEM LISTOVE KALENDARA (OPATIJA 58)
5. PLAVI LAN (OPATIJA 58)
6. MORE, MORE (OPATIJA 58)
7. TIŠINA BEZ SUZA* (OPATIJA 61)
8. PRODAVAČICA LJUBIČICA (LA VIOLETERA)
9. MAŠKARE (MELODIJE JADRANA-SPLIT 62)
10. ZNAM DA PRIPADAŠ DRUGOME * (OPATIJA 62)
11. KAD JEDNOM ODEŠ* (OPATIJA 63)
12. CRNE MARAME (MELODIJE JADRANA – SPLIT 64)
13. NOĆ OPATIJA 66
14. AKO ODEŠ TI** (NE ME QUITTE PAS)
15. BUDI MOJA ZADNJA LJUBAV
16. IZ DNEVNIKA JEDNE ŽENE
17. PISMO JEDNE ŽENE (BEOGRADSKO PROLEĆE 75)
18. JOHNNY GUITAR (JOHNNY GUITAR)
19. MANSARDA MALI STAN
20. DVE, TRI SUZE