Uspješno otvorena 4. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016.! Datum objave: 18.11.2016.

Uspješno otvorena 4. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016.!

Četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2016 svečano je otvoreno u četvrtak, 17. studenog, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Ovogodišnji MAKK obilježila je velika zainteresiranost kreativaca iz raznih sfera kulturne industrije, od glazbe i filma do književnosti i dizajna, ali i brojnih predstavnika medijskih i PR agencija te stručnjaka iz područja autorskog prava.

Kao uvod u brojne zanimljive panel diskusije i predavanja prvog dana MAKK-a, uz glazbeni nastup mlade slavonske kantautorice Mije Dimšić, posjetiteljima konferencije obratili su se Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske, Ana Rački Marinković, zamjenica ravnateljice DZIV-a, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i Ante Pecotić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, organizatora konferencije. Svi su naglasili važnost kulturnih i kreativnih industrija te potrebu za većim uključivanjem tog sektora u gospodarsku strategiju Hrvatske.

Prezentacijski dio konferencije otvorio je francuski stručnjak Vincent Robert (EY Société d’Avocats) predstavivši aktualnu reformu autorskog prava i izazove koje najavljeno Jedinstveno digitalno tržište krije za kreatore, ali i konzumente kreativnog sadržaja online.

Posebno zanimljiva bila je panel diskusija "Kreativni sadržaj i digitalni servisi – a gdje sam tu ja?!" u kojoj su sudjelovali Aleksandra Kovač, Suzanne Combo (International Artists Organisation), Nenad Marčec (HDS ZAMP), Branko Skendžić (Deezer Hrvatska) i producent Srđan Sekulović Skansi, uz moderatora Milana Majerovića Stilinovića. Pitanja poput zarade autora i izvođača od digitalne konzumacije glazbe, nedavno završenog spora između YouTubea i njemačke GEMA-e te budućnosti digitalnih servisa, pogotovo za mlade glazbenike, izazvala su i aktivno sudjelovanje publike MAKK-a. "Autori su temelj, oni pružaju sadržaj i bez njih nema sustava", zaključak je panela.

Tonči Huljić i Igor Barberić, uz Miru Gavrana jezgra mjuzikla "Pacijenti", u razgovoru s Natašom Božić predstavili su kreativnu i poslovnu priču nastanka mjuzikla te ujedno najavili i skorašnji nastavak suradnje na novom glazbeno-scenskom projektu. Kao glazbeno iznenađenje, Damir Kedžo, jedan od protagonista mjuzikla, izveo je pjesmu "Mastermind" izazvavši ovacije okupljenih.

Što hrvatske kulturne i političke institucije mogu naučiti od francuske prakse kada je u pitanju zaštita i promocija domaćeg kulturnog proizvoda, bilo je glavno pitanje panel diskusije "Francuzi to rade bolje: što možemo naučiti od njih?". Pod vodstvom Danijele Trbović, o francuskim i hrvatskim iskustvima u glazbi, filmu i kulturi općenito govorili su Luc Lévy, direktor Francuskog instituta, Antun Tomislav Šaban, glavi tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Danilo Šerbedžija, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja te glazbenici i autori Darko Rundek i Tinkara Kovač.

Izrazito sadržajno predavanje o utjecaju filmske glazbe na gledatelje i doživljaj filma, uz nekoliko improviziranih glazbenih primjera uživo, održala je Aleksandra Kovač, beogradska autorica i producentica. Program prvog dana MAKK-a zaključen je projekcijom filma "Generacija ’68." Nenada Puhovskog koju je, u razgovoru s Andrijom Škarom, najavio Darko Rundek, autor glazbe za film.

Druženje govornika i sudionika konferencije nastavljeno je u Diana baru hotela Westin, uz glazbene nastupe kantautorice Jelene Radan i DJ GO CUT-a.

Fotogaleriju prvog dana MAKK-a pogledajte OVDJE, a cijelu snimku prvog dana konferencije pogledajte OVDJE.

Autor fotografija: Samir Cerić Kovačević/Izvan fokusa