Završila 20. sezona HGF Demo Festivala! Datum objave: 30.05.2016.

Završila 20. sezona HGF Demo Festivala!

Pobjednici su TIGHT GRIPS iz Karlovca!

Tradicionalnim koncertom i dodjelom HGF nagrada, u subotu 28. svibnja u zabočkom Regeneratoru, završena je jubilarna, dvadeseta (!), sezona najdugovječnijeg hrvatskog demo festivala - HGF Demo Festivala. Titulu najboljeg demo benda 20.HGF-a osvojili su TIGHT GRIPS iz Karlovca!

Još jedna sezona najdugovječnijeg hrvatskog demo festivala je za nama. Nacionalna platforma glazbene demo scene - HGF Demo Festival, proslavio je svoj dvadeseti rođendan. Nakon preslušanih 170 prijavljenih izvođača i pet regionalnih finala održanih u Rijeci, Splitu, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Zaboku koja su dala 5 finalista, te izborom šestog finalista putem HGF Žuja FB aplikacije, završnica je donijela sjajnu svirku svih finalista, koje su samo nijanse dijelile da budu izabrani za pobjednika 20. sezone.

Ovogodišnja, trodnevna, završna događanja započela su u zagrebačkom klubu Hard Place posebnim izdanjem programa HGF Sessions. Program je to koji tijekom cijele godine daje šansu novim izvođačima da se, izvan natjecateljskog dijela, predstave publici. HGF Sessions Special, 26.svibnja, ugostio je dva izvođača - švedski Ikiryo i, sve popularnije, Syleth iz Rijeke. Ikiryo su, u sklopu suradnje HGF-a sa švedskom državnom agencijom Studiefrämjandet, nastupili na sve tri završne večeri 20. HGF-a. 

U petak 27.05. veliko finale održano je u zagrebačkoj Pivani. Program je započeo tribinom na temu "Kako postati vidljiv na domaćoj glazbenoj sceni". Uz moderatora glazbenog novinara i kritičara Dubravka Jagatića o temi su govorili Klaudija Čular (Croatia Records), Tamara Terzija Salihović (PR Hladno pivo, Elemental…) i Sara Renar (glazbenica). Koncertni dio otvorili su prošlogodišnji pobjednici HGF-a, zagrebački Mr.Albino. U konkurenciji su nastupili Tight Grips (KA), Feredon (DU), Candyflip (OS), Roppongi Red (ZG), Media Stres (ČK) i Modri Rudnik (SB), a završnica večeri pripala je švedskom bendu Ikiryo.

Ove su se godine, osim stručnom žiriju, izvođači predstavili i predstavnicima medija, diskografa i partnerskih festivala. Osim proglašenja ukupnog pobjednika, dodijeljena su priznanje najboljem izvođaču po mišljenju žirija medijskih djelatnika, kao i priznanje za najboljeg izvođača po odluci partnerskih festivala. Žiri medijskih djelatnika za svog je pobjednika izabrao Candyflip iz Osijeka, a izbor predstavnika partnerskih festivala bili su Tight Grips iz Karlovca. Stručni žiri, u sastavu Goran Vrgoč (Direktor HGF Demo Festivala / Predsjednik žirija), Željen Klašterka (Urednik glazbenih programa HRT-a), Andrej Babić (Izvršni tajnik HGU), Dubravko Jagatić (glazbeni novinar i kritičar), Sanja Maksan (HGF) i Igor Polak (HGF), odlučio je da je najbolji demo izvođač jubilarne, dvadesete, sezone HGF-a bend TIGHT GRIPS iz Karlovca!

U subotu 28.05., u zabočkom Regeneratoru, održan je tradicionalni završni koncert pod nazivom "20. godina HGF Demo Festivala & 25. godina Zadruge". Večer su otvorili gosti iz Švedske – Ikiryo, a nakon njih nastupili su prošlogodišnji pobjednici HGF-a, Mr.Albino.

Svečana dodjela nagrada, uz moderatora Gordana Penavu - Pištu, započela je dodjelom HGF nagrade legendarnoj Zadruzi. Frontman Zadruge, Krešimir Končevski, uz Gorana Koraća i Gorana Vrgoča, bio je jedan od osnivača HGF Zabok demo festivala, a kako Zadruga, prema njihovim riječima, nikada za svoje karijere nije osvojila niti jednu nagradu, HGF im za njihovu 25.godišnjicu dodjeljuje HGF nagradu za unapređenje urbane i rock scene. Nagradu je Zadruzi uručio direktor festivala Goran Vrgoč.

HGF nagrada dodijeljena je i švedskoj državnoj agenciji Studiefrämjandet, sa kojom HGF surađuje već nekoliko godina. Predstavniku agencije nagradu je dodijelio gradonačelnik Grada Zaboka, gospodin Ivana Hanžek.

Predstavnik Zagrebačke pivovare, gospodin Tomislav Ceraj, dodijelio je pobjedničkom bendu TIGHT GRIPS voucher u vrijednosti 20.000 kuna za kupnju opreme kod Euromusic Agency, a izaslanica župana Krapinsko-zagorske županije, zamjenica župana gospođa Jasna Petek, predala je pobjedničkom bendu HGF nagradu, tradicionalni 'kamen temeljac', za najbolji demo rock glazbeni sastav u Hrvatskoj u sezoni 2015./2016.

Nakon svečane dodjele nagrade na pozornicu su se popeli TIGHT GRIPS i svojim žestokim nastupom još jednom potvrdili da je žiri nije pogriješio u izboru pobjedničkog benda.

I za kraj - ZADRUGA. Ovaj sjajan bend, koji već 25 godina uspješno traje na hrvatskoj glazbenoj sceni, još je jednom dokazao i pokazao da su sjajni izvođači i zabavljači.

Furiozan nastup pred nekoliko stotina oduševljenih fanova, koji su od početka do kraja nastupa pjevali zajedno sa bendom, bio je sjajna je završnica 20.HGF Demo Festivala!