Nagrada STATUS

Nagrada HGU-a za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja

Nagrada STATUS

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Ove godine organiziramo 19. dodjelu Nagrade Status, pod nazivom Status 2015. a prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno pet prijava, a kategorije su kako slijedi:


ZABAVNA, POP- ROCK I URBANA GLAZBA:

1. Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
2. Kategorija br. 2 - Bas gitara
3. Kategorija br. 3 - Klavijature
4. Kategorija br. 4 - Bubnjevi
5. Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
6. Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

NARODNA I ETNO GLAZBA:

1. Kategorija br. 1 - Tambura
2. Kategorija br. 2 - Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA:

1. Kategorija br. 1 - Saksofon 
2. Kategorija br. 2 - Truba 
3. Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić" 
4. Kategorija br. 4 - Klavir 
5. Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara 
6. Kategorija br. 6 - Bubnjevi

Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU-a - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine i instrumentalisti koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se i bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta.

Prijedloge mogu slati svi redovni članovi HGU-a, kao i podružnice HGU - u svoje ime i/ili na temelju prijedloga svojih članova. Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.3.2013. odlučeno je da i nadalje procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebne komisije, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, istaknuti instrumentalisti - članovi HGU, svi redom dosadašnji višestruki dobitnici Nagrade Status.

Sama procedura rada komisije i glasanja je slijedeća:

Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija izabire tri finalista, ali i najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status za tu godinu u odabranoj kategoriji. Izbor tri finalista u svakoj kategoriji će biti javno objavljen na web stranici nagrade Status, a pobjednici, po kategorijama, će biti javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade u Rijeci, 24.5.2016.
Komisija bira i najinstrumentalistu godine, kao osobu glazbenika koju će HGU svake godine posebno i dodatno istaknuti - medijski i među svojim članovima, kao i na samoj dodjeli nagrade.

Svake godine HGU na završnoj svečanosti dodjeljuje i posebna PRIZNANJA HGU zaslužnim pojedincima, grupama i ustanovama.

Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba, a od 2010. pokroviteljstvu se pridružuje Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

Završna priredba ovogodišnje dodjele Nagrade Status, 20. dodjela, održat će se
u Rijeci 24.05.2016. godine (ponedjeljak).

Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete kontaktirati Slavena Franjevića i Gorana Cvoka putem e-maila na: nagrada.status@hgu.hr koji su i ove godine zaduženi za tehničku provedbu nagrade. Detaljnije informacije o samoj svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Status i dobitnicima posebnih plaketa objavit ćemo uskoro u službenim priopćenjima Hgu, te putem službene web stranice Nagrade Status.

Zvonimir Bučević Buč, povjerenik Nagrade Status