Komemoracija za maestra Duška Tambaču (3. srpanj 1946. - 13. veljače 2024.) Datum objave: 02.03.2024.

Komemoracija za maestra Duška Tambaču (3. srpanj 1946. - 13. veljače 2024.)

Foyer HNK Split, četvrtak, 7. ožujka 2024. u 18:00 sati

Festival dalmatinskih klapa Omiš u četvrtak, 7. ožujka 2024. god. od 18:00 sati u Foyeru HNK Split održava komemoraciju u čast maestra Duška Tambače, člana Festivalskog vijeća koji nas je napustio dana 13. veljače i sahranjen je 15. veljače 2024. na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Maestro Duško Tambača (1946.) je bio jedan od vodećih glazbenika u svijetu dalmatinske pjesme, jedan od najplodonosnijih autora u povijesti omiškog Festivala, istinski i nenadomjestivi entuzijasta čiji je životni opus kao skladatelja, melografa, obrađivača, klapskog voditelja i pjevača obogatio glazbenu škrinju koju zajednički baštinimo. Tijekom više od pedeset godina glazbeno-pedagoškog rada vodio je 42 muške, ženske i mješovite klape s ukupno preko pet stotina pjevača i pjevačica, među kojima su klape: Trogir, Omiš, Cambi, Vokalisti Salone, Puntari, Šufit, Adrion, ženske klape Split, Filip Dević i omiško Smilje. Osobite zasluge pripadaju mu za afirmaciju ženskih klapa. Kao melograf zabilježio je više od 400 pučkih napjeva splitskog i otočkog podneblja. Najnagrađivaniji je autor skladbi u povijesti omiškog Festivala. Skladao je ukupno 62 skladbe za “Omiš” i osvojio 37 nagrada od toga 28 stručnog žirija (11 prvih, 8 drugih i 9 trećih) i 9 prvih nagrada publike. Skladatelj Tambača ostao je dosljedan svojim korijenima, glasovima tradicije, koje vješto interpolira uz stihove najeminentnijih čakavskih pjesnika. Najizvođenije kompozicije nastale su na stihove Drage Ivaniševića i Jakše Fiamenga, kao i brojnih drugih istaknutih čakavskih pjesnika. Bavio se i skladanjem dalmatinske šansone i zabavne glazbe, na festivalima u Splitu, Šibeniku i Kaštelima. Skladateljski afinitet pokazao je i u segmentu sakralne glazbe, a obradio je i veći broj marijanskih, adventskih te božićnih napjeva iz Dalmacije.

Za nesebičan doprinos glazbenoj sceni naših prostora Duško Tambača dobio je brojna visoka priznanja: Nagradu Grada Splita s klapom Lučica, Srebrni grb Grada Splita, Povelju Splitsko-dalmatinske županije, počasnu plaketu Hrvatske glazbene unije. Najviše priznanje uručeno mu je 2011. godine – predsjednik RH dr. Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje hrvatske kulturne baštine. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je 2021. godine nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) za životno djelo.


Festival dalmatinskih klapa Omiš