Peta epizoda serijala "Profesija: glazbenik"! Datum objave: 25.11.2016.

Peta epizoda serijala "Profesija: glazbenik"!

Peta epizoda na rasporedu je 26.11., subota, HTV, u 15.28h.

5. Emisija: KARIJERA
Glazbenici su istaknuti ljudi koji stvaraju i izvode glazbu. No da bi njihova glazba dospjela do publike trebaju pomoć mnogih "nevidljivih", ali vrlo važnih ljudi. Koje su njihove uloge?
Gosti: Mladen Tarbuk, Neven Frangeš, Zoran Babić - Tyson, Husein Hasanefendić - Hus, Vojmir Roša, Petar Grašo, Emilija Kokić, Meri Cetinić, Davor Gobac, Tedi Spalato, Damir Kedžo, Boris Hrepić - Hrepa, Ivan Pešut, Tomo in der Mühlen, Igor Geržina, Branko Paić, Oliver Dragojević.


Dokumentarni serijal pod nazivom "Profesija: glazbenik", nastao je u produkciji Hrvatske glazbene unije. Serijal ima deset epizoda u trajanju od po trideset minuta, a u njima gledatelji mogu upoznati život glazbenika i njihova osobna iskustva iz prve ruke. Svaka emisija vodi nas kroz svijet glazbenih profesionalaca i obrađuje jedan važan aspekt njihovog rada i života, od samih početaka i prepoznavanja talenta preko glazbene edukacije, prvih snimanja i nastupa do potpisivanja ugovora i zaštite svojih prava.

Serijal prikazuje mnoge specifičnosti glazbeničkog poziva i razmišljanja renomiranih hrvatskih glazbenika i producenata s naglaskom na edukativni i zabavni aspekt, kako bi se svim mladim glazbenicima približila struka kojom se odluče baviti.

Scenarij za serijal, dokumentarnih i glumljenih dijelova, izradili su glazbenici, pedagozi i poduzetnici iz područja glazbene industrije: Olja Dešić, Sandra Polić Živković i Branimir Živković , ujedno i redatelji serijala. Oni su se uz suradnju s predsjedništvom Hrvatske glazbene unije Paolom Sfecijem, Nikšom Bratošem, Mirelom Priselac - Remi i Nevenom Frangešom te operativnom podrškom Andrejem Babićem potrudili obuhvatiti što
više detalja glazbeničke profesije.

Montažu su izradili Branimir Živković i Sandra Polić Živković, koja je uz voditeljski dvojac pripremila razgovore sa sudionicima i gostima serijala. Špicu serijala, napravio je video producent Branimir Živković, koji je izradio i sve video animacije te grafički opremio serijal.
Autor glazbe i aranžmana špice je Olja Dešić.

Snimanje dokumentarnog serijala počelo je u Rijeci 18. studenog 2013. godine, a zadnja špica snimljena je 8. ožujka 2016. godine u Zagrebu. Nikša Bratoš , skladatelj i producent, bio je prvi sugovornik koji je u opsežnom intervjuu iznio svoje stavove na teme talent, edukacija, karijera glazbenika. Tijekom trogodišnjeg rada na serijalu snimljeni su intervjui s čak 102 sugovornika: 80 glazbenika, tekstopisaca, managera, organizatora glazbenih manifestacija, tonskih snimatelja, a u igranim scenama sudjelovalo je 22 statista i glumaca.

Serijal je sniman u gradovima Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Puli, Opatiji, Rijeci i okolici na više od dvadeset raznovrsnih lokacija. Snimalo se u glazbenoj školi, na akademiji, festivalima, u tonskom studiju, jednom ateljeu, knjigovodstvenom servisu, sportskoj dvourani, hotelima, ali i u poliklinici, na nogometnom igralištu te u crkvi.

Zanimljivo osmišljeni igrani skečevi i glumljeni dijelovi između pojedinih intervjua daju posebnu čar serijalu, u kojem su se glazbenici našli u ulozi voditelja pa čak i glumaca. Simpatični voditeljski dvojac Mirela Priselac - Remi i Neven Frangeš na zabavan način vode nas kroz svijet predstavnika svih glazbenih žanrova od klasične, pop rock do etno i jazz glazbe.

Sugovornici serijala su neka od najpoznatijih imena hrvatske glazbene scene: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Alan Bjelinski, Zlatan Stipišić Gibonni, Vanna, Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić - Hus, Meri Cetinić, Mladen Badovinac, Tonči Huljić, Petar Grašo, Mladen Tarbuk, Neno Belan, Tomo in der Mühlen, Zorica Kondža, Elvis Stanić, Sandro Bastijančić i mnogi drugi.