Poziv na konferenciju za javnost - "Doprinosi" - 23.11.2016. u 11h. Datum objave: 19.11.2016.

Poziv na konferenciju za javnost - "Doprinosi" - 23.11.2016. u 11h.

Konferencija će se održati u Novinarskom domu i ponovo će istaknuti naše stavove vezano za poreznu reformu i njezin učinak na naš sektor - na prijedlog cjelovite porezne reforme i namjeru Vlade RH da se uvedu doprinosi na autorske honorare!

Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatsko novinarsko društvo
pozivaju Vas na tiskovnu konferenciju u srijedu, 23. studenog u 11:00 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb čija će tema biti prijedlog cjelovite porezne reforme, prvenstveno namjera Vlade RH da se uvedu doprinosi na autorske honorare.

O posljedicama koje će ove promjene imati na kulturni sektor govorit će:
- Aleksandar Battista Ilić, dopredsjednik, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija
- Sanja Despot, članica Izvršnog odbora HND-a
- Seid Serdarević, član Upravnog odbora, Udruga Knjižni blok
- Matija Raos, predsjednik, HDNP

Uvođenje plaćanja doprinosa na autorske honorare je svjetski presedan.

Naime, prema svim informacijama koje smo prikupili iz raznih izvora, niti u jednoj zemlji na svijetu na autorske honorare se ne plaćaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Porezna reforma, najavljena kao jedan od temeljnih poduhvata nove vlade, izvršit će novi udar na kulturni i kreativni sektor, i to u trenutku kada je državni budžet za kulturu najniži u povijesti.

Uvođenjem doprinosa na autorske honorare izravno će biti pogođeni brojni autori, poput novinara, glumaca, režisera, glazbenika, dizajnera, prevoditelja, redaktora, lektora, znanstvenika, ali i svi drugi koji pokušavaju opstati na tržištu svojom kreativnošću, umjetnošću, znanjima i talentom. Ukratko kompletan sustav svih vrsta produkcije
intelektualnih dobara, od novina pa do kazališta, filma i televizijske produkcije postat će neprofitabilniji.

Honorari se uvode na sve vrste tzv. "drugog dohotka", što znači na sve prihode osim na redovnu plaću u stalnom radnom odnosu. Dakle, čak i ako vam je prihod od autorskih ugovora jedini dohodak to ne znači da vam je to prvi dohodak, nego se prema zakonu tretira kao drugi dohodak, i na njega će vam isplatitelj morati odbiti doprinose, te ih uplatiti u državni proračun.

Posljedice ovakve porezne politike osjetit će nezavisni profesionalci i samostalni umjetnici koji žive isključivo od svojih autorskih i umjetničkih djela te originalnih intelektualnih tvorevina, ali i svi oni zaposleni kojima se doprinosi već naplaćuju iz njihove osnovne plaće i bit će primorani još jednom platiti kod svakog autorskog ugovora, bez ikakvog opipljivog "benefita" u smislu dodatnih mjeseci radnog staža, ili više razine zdravstvene usluge.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošdć na press konferenciji iskažete svoj prosvjed protiv još jednog udara na kulturu, od kojega državni proračun neće ostvariti nikakav ozbiljan prihod, ali će zato ozbiljan financijski udar doživjeti osobni proračuni brojnih kreativaca i njihovih obitelji, kao i male tvrtke koje pokušavaju preživjeti na siromašnom tržištu intelektualnih i kreativnih dobara.

Molimo Vas potvrdite svoj dolazak najkasnije do 22.11.2016.

Ivana Nikolić Popović
Predsjednica
Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija

Saša Leković
Predsjednik
Hrvatsko novinarsko društvo

KONTAKT ZA MEDIJE
Karolina Hrga
01/376 4422
info@hkkkki.eu