Predsjednik Glavnog odbora HGU-a

Ivan Pešut

Ivan Pešut - biografija

Ivan Pešut (19.02.1983.) je profesionalni studijski glazbenik, autor, producent te live-performer. Gitara je njegov primarni instrument, a kao glazbeni profesionalac djeluje od svoje petnaeste godine te je u tih dvadeset godina bavljenja glazbom sudjelovao na brojnim domaćim i inozemnim snimljenim izdanjima te koncertima u regiji i inozemstvu, paralelno studirajući te stekavši zvanje profesora njemačkog jezika i književnosti te profesora informatike.

Trostruki je dobitnik strukovne nagrade STATUS za najboljeg svirača električne i akustične gitare (kategorija 1 – zabavna, pop-rock i urbana glazba) za koju je od 2008.g. svake godine među naistaknutijim nominiranim instrumentalistima. Kao instrumentalist ili aranžer/producent je sudjelovao na mnogim izdanjima nagrađenim najprestižnijom diskografskom nagradom Porin. 

Kao mladi glazbenik od 1998.g. sudjeluje na raznim natjecanjima u glazbenom izričaju te kao jedan od predstavnika Hrvatske putuje na radionice mladih u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj, a 1999.g. postaje dobitnikom prve nagrade na natjecanju solo gitarista za najboljeg rock gitaristu grada Rijeke „Zlatna distorzija“. 2009.g. dobiva nagradu „Fender“ Mega muzike / Art centra u kategoriji najperspektivnijeg mladog glazbenika.
2001.g. otvara studio Green Room gdje počinje sa studijskim radom te među prvima u Hrvatskoj nudi on-line usluge snimanja gitarskih aranžmana i dionica. Do sada je sudjelovao na više od 5000 minuta snimljenog materijala i jedan je od najpoznatijih studijskih gitarista u Hrvatskoj.

Kao studijski glazbenik je u stalnoj postavi producenata Ivana Popeskića, Roberta Grubišića te studija Maraton Olje Dešića. Od 2002.g. često je u ulozi člana raznih televizijskih ili festivalskih orkestara (Porin, Zagrebački festival, Festival dalmatinske šansone, Olja'zz band, Orkestar prof.Vladimira Babina i dr.) te je također bio član autorskih bendova te pratećih sastava mnogih estradnih umjetnika kao što su Severina, Marko Tolja, Šajeta, Radojka Šverko, Denis & Denis te mnogi drugi. Kao glazbeni producent radio je na projektima izvođača Damir Kedžo, Marko Tolja, Rivers, Frano Živković, Goran Končar & Darko Jurković jazz quartet, Fingersnap trio itd.

Glazbeno-pedagoškim radom bavi se od 2009.g. kao mentor u školi glazbene edukacije Studio Maraton u Rijeci koja radi po programu verificiranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH gdje je predavao gitaru i vodio tečaj grupnog muziciranja. Pedagoškim radom nastavlja se baviti i dalje u obliku privatnih predavanja i seminara. 2015.g. započinje projekt glazbenih radionica pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene unije - „Back To School“ / „Glazbenici u klupama“ u suradnji s nekoliko srednjih škola, te uz potporu grada Rijeke i PGŽ.

Suosnivač je tvrtke Vangor koja se bavi inovacijama na polju audio elektronike te je i sam dobitnik nekoliko nagrada za inovacije u tom području. Najznačajnija i najpoznatija među njima je gitarsko pojačalo “Sigma“ koje je napravljeno u suradnji s tvrtkom KFX.
Značajniji instrumentalno-autorski rad nastaje oko 2007.g. te se od tada široj javnosti predstavlja svojim autorskim skladbama kao što su „Egocentric“, „Spring Break“, „Dr. Jekyll“ itd.
U pripremi za izdavanje su 2 studijska albuma od kojih prvi izlasi uskoro pod nazivom „Timeline“.

Od 2014.g. član je Glavnog odbora Hrvatske Glazbene Unije, od 2015.g. Hrvatske Udruge Istaknutih Glazbenika (HUIG), a u 2018.g. izabran je za predsjednika Hrvatske glazbene unije (podružnica Rijeka) te za predsjednika glavnog odbora Hrvatske glazbene unije (na nacionalnom nivou).