19. Liburnia Jazz Festival Datum objave: 07.06.2019.

19. Liburnia Jazz Festival

Već 19. godina, prvi vikend u srpnju u Opatiji je rezerviran za jazz.
19. Liburnia Jazz Festival održat će se od 05.-07. srpnja.

U petak, 05. srpnja, Festival će na Ljetnoj pozornici otvoriti dva pijanistička diva - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Unatoč tome što su i obiteljski i umjetnički vrlo bliski, nikada nisu nastupili zajedno sve dok ih umjetnički direktor Liburnia Jazza, Elvis Stanić, nije povezao 2016.g. u projektu Jazz Ex Tempore. Tada su održali svoj prvi zajednički, sad već legendarni koncert u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, nastavili suradnju i održali niz koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a sada se vraćaju se u Opatiju, na mjesto na kojem se ideja i rodila.

U subotu, 06. srpnja dan će mnogima započeti uz kavu i baršunasti glas Bojana Aleksovskog i klavir Davida Baumgartena koji će u 11 h ujutro na opatijskoj tržnici predstaviti Sinatra Project.

U večernjim satima će nastupiti portugalska jazz ikona i po mnogima najbolja europska jazz pjevačica zbog koje je 2013. Ljetna pozornica „pucala po šavovima“ - MARIA JOA͂O | OGRE. OGRE je elektronski trio i posljednja avantura Marie João – hybrid jazza i elektronske glazbe. Ova neobična postava vodi publiku na putovanje svijetom zvukova preskačući granice između digitalne i analogne glazbe. 

Festival će u nedjelju, 07. srpnja, na terasi hotela Kvarner zaključiti trio PlaYIS sastavljen od ponajboljih bugarskih solo glazbenika koje je zajednička strast prema jazzu i nostalgija za funkom natjerala da se ujedine i stvore glazbu koju sviraju za svoju dušu i koju je publika s oduševljenjem prihvatila.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Festivala Opatija i sustava Moje karte.


05.07., petak, Ljetna pozornica, 21:30 h

MATIJA DEDIĆ vs. VASIL HADŽIMANOV

19. Liburnia Jazz Festival s ponosom predstavlja novi koncert dva pijanistička diva - Matije Dedića i Vasila Hadžimanova. 

Nebrojene su sličnosti u biografijama ove dvojice glazbenika: obojica su sinovi iz kultnih glazbenih obitelji (Matija – sin Arsena Dedića i Gabi Novak, Vasil – sin Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić), obojica su rođeni iste godine, obojica počinju svirati klavir s pet godina, obojica u isto vrijeme odlučuju upisati jazz akademije, obojica su ostvarili uspješne jazz karijere i obojica su proglašeni najboljim jazz pijanistima u svojim zemljama. 

Osim biografskih podudarnosti, Matija i Vasil su potpuno autentične glazbene osobnosti i njihove poetike se bitno razlikuju. Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica.

Gotovo je nevjerojatno da sve do 2016.g. nikada nisu svirali zajedno unatoč tome što se i oni i njihove obitelji vrlo dobro poznaju i privatno i umjetnički. Elvisu Staniću, kolegi glazbeniku i umjetničkom direktoru Liburnia Jazza ta je činjenica bila neprihvatljiva, pa ih je pozvao da na projektu Jazz Ex Tempore konačno „ukrste klavire“. Matija i Vasil su se i sami zapitali kako im to nije plao na pamet, došli u Opatiju i održali svoj prvi zajednički, sad već legendarni koncert u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Nakon opatijske premijere, Matija i Vasil su nastavili suradnju i održali niz koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.


06.07., subota, Tržnica, 11:00 h

BOJAN ALEKSOVSKI & BAUMGARTEN SINATRA PROJECT
Bojan Aleksovski – vocal / David Baumgarten - piano

Nakon što se uspješno predstavio s pjesmom 'Divan dan' i publiku osvojio svojom izvedbom i vrsnim vokalnim sposobnostima, te oduševio u showu Voice, Bojan Aleksovski se udružio sa sjajim pijanistom Davidom Baumgartenom predstavljajući Sinatra Project posvećen najvećim uspješnicama legendarnog Franka Sinatre.


06.07., subota, Ljetna pozornica, 21:30 h 

MARIA JOA͂O | OGRE
(Ljetna pozornica, 6.07., subota)

Maria João - voice
João Farinha – fender rhodes, electronics
André Nascimento – laptop / electronica

Maria João (Maria João Monteiro Grancha) je portugalska jazz ikona i po mnogima najbolja europska jazz pjevačica. Poznata po izuzetnoj vokalnoj fleksibilnosti i improvizatorskim sposobnostima, te neuobičajenim vokalnim rješenjima, njezina je glazba mješavina folklornih skladbi, modernog jazza, avangarde, elektronske glazbe i raznih drugih žanrova.
Iako je njezin glavni glazbeni partner slavni portugalski pijanist Mário Laginha, surađivala je s nizom svjetskih glazbenika: Aki Takase, Manu Katche, Trilok Gurtu, Bobby McFerrin, Wolfgang Muthspiel, Joe Zawinul, Ralph Towner, Dino Saluzzi, Kai Eckhardt, Gilberto Gil and Lenine.
OGRE je elektronski trio i posljednja avantura Marie Jõao – hybrid jazza i elektronske glazbe. Ova neobična postava vodi publiku na putovanje svijetom zvukova preskačući granice između digitalne i analogne glazbe.
Glas Marie João bit će vam vodič.


07.07., nedjelja, Hotel Kvarner, 21:00 h

PlaYIS
Yasen Velchev – klavijature / keyboards
Ivailo Zvezdomirov– bas / bass
Stoyan Yankulov– bubnjevi / drums

PlaYIS je trio sastavljen od ponajboljih bugarskih glazbenika udruženih oko originalnih pjesama skladatelja Yassena Velcheva. Svaki od članova banda ima zavidnu samostalnu karijeru, ali zajednička strast prema jazzu i nostalgija za funk glazbom bili su razlog osnivanja PlaYIS-a.
Kao solisti, dijelili su pozornicu u mnogim glazbenim projektima, a presudan je bio band „TE“, slavni bugarski TOTO tribute band koji je Bobby Kimball – lider grupe TOTO- odabrao da zajedno s njim nastupi na koncertu u Sofiji. Yasen, Ivailo i Stoyan su surađivali kao glazbenici mnogih bugarskih i inozemnih pop i jazz glazbenika (George Duke, Incognito, Mezzoforte), stalni su učesnici popularnih TV showova bugarske televizije, ali glazba koju sviraju u PlaYIS-u ona je koju sviraju za sebe i za svoju dušu i koju je publika s oduševljenjem prihvatila.