30. susret Sopaca i folklora otoka Krka Datum objave: 07.07.2018.

30. susret Sopaca i folklora otoka Krka

Mladi sopci, kanturi i kanturice okupit će se na otoku Krku, u PINEZIĆIMA u subotu, 7.7.2018.g. (s početkom u 19.00 h), na 30. SUSRETU SOPACA I FOLKLORA OTOKA KRKA.

Iz HGU PGŽ Podružnice 3, Rijeka:

Mladi sopci, kanturi i kanturice okupit će se na otoku Krku, u PINEZIĆIMA, - subota, 7.7.2018.g. (s početkom u 19.00 h),  na 30. SUSRETU SOPACA I FOLKLORA OTOKA KRKA.

Nastupit će 40-tak učenika, mladih sopaca, kantura i kanturica iz otočkih "Škola svirke sopela i pučkog kanta", gdje mladi kroz godinu uče pučku glazbu, uz sudjelovanje Folklornih i Kulturno umjetničkih društava iz Poljica (FD Poljica) i Bribira (KUD Bribir).

Kao i svake godine, očekuju se odlične interpretacije učenika koji pučkim pjevanjem i svirkom sopela, (pučkog glazbala Krčana), dokazuju da se ova glazba, kao značajna sastavnica tradicijske kulture zavičaja i domovine neće pogasiti i nestati.

I u ovom globalizacijskom vremenu, zahvaljujući Udruzi Sopaca otoka Krka, i uz veliku pomoć HGU PGŽ Podružnice 3, Rijeka, aktivnosti su sve brojnije, posebice nakon što je UNESCO ovu našu jedinstvenu staru glazbu (ljestvicu tijesnih intervala – istarsku ljestvicu) u rujnu 2009. g. zaštitio i stavio na prestižnu listu svjetske kulturne baštine.

Tim je činom ona postala dionicom tradicijske glazbe čovječanstva, na što smo svi ponosni, a raznim aktivnostima s mladima (škole, programi) neposredno se zauzimamo da ova stara glazba ostane i opstane.

Nakon natjecateljskog dijela, slijedi revijalni, a najbolje sudionike očekuju tradicionalne nagrade; sopele i pršut, a nakon programa - tanac uz sopele, šurlice i domaće vino.

A ove godine neće izostati ni gledanje utakmice Hrvatska –Rusija i navijanje za „Vatrene“ !


Pokrovitelji susreta su:
Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO-a, PGŽ, HGU PGŽ, HDS-ZAMP, HUZIP, Grad Krk i općine otoka Krka....

Hrvatska glazbena unija
Primorsko-goranska županija
Podružnica 3, Rijeka