32. Smotra sopaca otoka Krka, subota 11.07.2020. Datum objave: 10.07.2020.

 32. Smotra sopaca otoka Krka, subota 11.07.2020.

Velike sopele svire već miljare lit,
kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine,
kamogod se krenemo oni gredu s nami,
glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine

Mate Balota

U trenutnim prilikama pandemije i raznih ograničenja sopci, kanturi i ljubitelji sopnje i kanta,okupit će se u subotu,11.srpnja 2020.,u Krku kako bi prikazali svoje umijeće sviranja u programu - 32. SUSRET SOPACA OTOKA KRKA.


Prema prijavama sudjelovati će 7 pari mladih sopaca i 7 kanturica koje će kantat u nekoliko kombinacija, te 6 učenika kanta iz starije generacije u klasi prof. Iva Kosića Kosara i prof. Marijana Orlića koji će premijerno izvesti naučeno.U neslužbenom dijelu programa Smotre, zasvirat će 10-ak otočkih sopaca. 


Krčki sopci čuvari su UNESCO-ve povelje za očuvanje nematerijalne baštine čovječanstva pod nazivom Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja. Naime, na UNESCO-ovu reprezentativnu listu upisano je sedam hrvatskih dobara što predstavlja potvrdu uspjeha višegodišnjeg predanog rada Ministarstva kulture, brojnih stručnjaka, ali i entuzijasta koji poput članova Udruge sopaca otoka Krk pomno brinu o specifičnom i vrijednom kulturnom nasljeđu.


Ovogodišnji Susret sopaca prilika je da se obilježi i 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti skladatelja Ivana Matetića Ronjgova koji je najzaslužniji za teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu što se naše izvorno i jedinstveno kulturno nasljeđe – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj. Oni su nada da sopnja i kanat neće izumrijeti!

U realizaciji 32. Susret sopaca otoka Krka sudjeluju HDS, HUZIP i HGU PGŽ.


Susret sopaca održat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka u subotu 11. srpnja 2020. u 18:00 sati, a uoči susreta sopci će održati redovnu Izbornu skupštinu Udruge sopaca otoka Krka.
 

Tekst: J.Čubrić