35. Smotra sopaca otoka Krka, Pinezići - subota, 01.07.2023. Datum objave: 29.06.2023.

35. Smotra sopaca otoka Krka, Pinezići - subota, 01.07.2023.

"...Velike sopele svire već miljare lit,
kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine,
kamogod se krenemo oni gredu s nami,
glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine..."
(Mate Balota)

Na otoku Krku u PINEZIĆIMA sve je spremno za 35. Susret sopaca, u organizaciji Udruge sopaca otoka Krka, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, UNESCO-a (hrvatskog povjerenstva), HUZIP-a, HDS-ZAMP-a, HGU PGŽ i otočkih općina.

U svom tradicionalnom središtu u PINEZIĆIMA, sopci, kanturi i njihovi gosti, priredit će pravu feštu za ljubitelje naše glazbene baštine.

Najzanimljiviji dio programa svakako je natjecanje mladih sopaca i kantura, a prijavljeno je njih dvadesetak iz raznih mjesta otoka Krka. Kao gosti, u revijalnom dijelu programa nastupit će KD Kornić i KUD Vrh.

Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj. Očuvanje i promicanje glazbene baštine otoka Krka i Hrvatskog primorja (kulturno dobro „Krčki tanci“ Z-3320 iz registra i Istarske ljestvice, pod zaštitom UNESCO-a), trajni je zadatak Krčkih sopaca.

Oni su čuvari UNESCO povelje za očuvanje nematerijalne baštine čovječanstva pod nazivom „Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja“.

Nakon programa, uslijedit će tradicionalni tanac uz sopele, šurlice i domaće vino.

Tekst: J.Č.