AEPO-ARTIS poslao apel zastupnicima Hrvatskog sabora Datum objave: 16.09.2021.

AEPO-ARTIS poslao apel zastupnicima Hrvatskog sabora

AEPO–ARTIS UPUTIO APEL ZASTUPNICIMA HRVATSKOG SABORA –
UVEDITE NEODRECIVU NAKNADU ZA UMJETNIKE IZVOĐAČE

Jučer, 15. rujna je, Ioan Kaes, glavni tajnik organizacije AEPO-ARTIS, koja zastupa 36 europskih organizacija za kolektivno ostvarivanje izvođačkih prava iz 26 različitih zemalja, uključujući i hrvatsku udrugu HUZIP, uputio pismo zastupnicima Hrvatskog sabora, a u pogledu skorog glasanja o novom prijedlogu Zakona o autorskim i srodnim pravima.

U pismu se podsjeća da je Hrvatska jedna od 23 zemalja protiv koje je Europska komisija još u srpnju pokrenula postupak zbog povrede prava jer još uvijek, van propisanih rokova, nije implementirala EU Direktivu o autorskom pravu iz 2019 godine.

Posebice ističe da zabrinjava činjenica da se u novom Prijedlogu Zakona ne osigurava osnovna namjena Direktive a to je zaštita pojedinca u odnosu na tržišno dominantne igrače. Time je prijedlog Zakonu u suprotnosti s Člankom 18, iste Direktive budući da se omogućava da se glazbeni izvođači, kao i glumci „nastavljaju prisiljavati da sklapaju nepovoljne ugovore, često odričući se prava na njihovo intelektualno vlasništvo bez primanja primjerene i razmjerne naknade za svoj kreativni rad”.

U pismu se naglašava kako problem posebno eskalira kada se odnosi na digitalne platforme na zahtjev i streaming platforme za glazbu i film:

„2020. bila je fantastična godina. I 2021. bit će isto. U javnosti se nigdje ne čuje da se njihovi dioničari žale. Međutim, njihovi dobavljači to čine! Za glazbenike i glumce, digitalno okružje poput streaminga i usluga na zahtjev, još uvijek je mjesto gdje su najmanje zaštićeni. I to primjećuju na svojim prihodima.“

U svojem apelu zastupnicima hrvatskog Sabora, glavni tajnik AEPO-ARTISa posebno naglašava kako je „nedavna studija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo o streamingu glazbe naglasila sljedeće: „Čini se da se ciljevi politike i načela pravične naknade najbolje mogu postići naknadom za streaming [od koje] se izvođač neće moći odreći i koju će prikupljati i raspodjeljivati organizacije za kolektivno ostvarivanje izvođačkih prava.”

U tom smislu kaže: „Stoga Vas molimo da napravite i korak dalje u odnosu na trenutačni prijedlog. Zgrabite ovu povijesnu priliku i uvedite općenito primjenjivo pravo na naknadu za svako iskorištavanje koje se temelji na pravu stavljanja na raspolaganje javnosti. I to i za komercijalne streaming platforme (kao što su Spotify, Netflix, Deezer ili Amazon Prime), i za davatelje usluga dijeljenja sadržaja preko interneta (kao što su Facebook, Youtube, Tiktok ili Twitch).“

Postojeći prijedlog hrvatskog Zakona naime, suprotno slovu Direktive nije predvidio za umjetničke izvođače neodrecivo pravo na naknadu, što je civilizacijski minimum prisutan u europskom zakonodavstvu.

Pismo završava stoga vrlo jasnim apelom:

„Osigurajte hrvatskim izvođačima digitalnu budućnost tako da implementirate članak 18. Direktive o autorskom pravu s istom posvećenošću i strašću s kojima oni pridonose hrvatskoj kulturi! Dajte izvođačima neodrecivo pravo na naknadu za svako iskorištavanje preko interneta!“

AEPO_ARTIS_letter_on_Copyright_Directive_15_9_2021.pdf