Belgija usvojila novi zakon koji štiti izvođače, onako kako su zahtijevali hrvatski glazbenici Datum objave: 21.06.2022.

Belgija usvojila novi zakon koji štiti izvođače, onako kako su zahtijevali hrvatski glazbenici

Belgijski je parlament 16. lipnja implementirao tzv. europsku Direktivu o autorskim pravima, te premoćnom većinom usvojio novi Zakon o zaštiti autorskih i srodnih prava, kojim se glazbenim izvođačima jamči puna i kvalitetna zaštita njihovih tzv. digitalnih prava.

U Belgiji će se prava glazbenika na internetu ostvarivati upravo na način kako su to predlagali hrvatski glazbenici i njihove udruge (HGU, HUOKU, HUIG, HDGU i HUZIP).

Belgijska organizacija za kolektivnu zaštitu izvođačkih prava Playright (organizacija poput HUZIP-a u Hrvatskoj) prikupljat će i isplaćivati glazbenicima naknadu za korištenje glazbe na internetu, i to za sve načine i oblike korištenja, od You tube-a, Facebooka, Tik toka, pa do streaming servisa poput Deezera, Spotify-a, Tidal-a itd.

To je model koji uspješno funkcionira desetljećima za korištenje glazbe na radiju i televiziji, i koji garantira svakom glazbeniku da će primiti naknadu svaki puta kad snimka na kojoj sudjeluje ostvari neki prihod na digitalnom tržištu.

Belgijski zakon jasno dokazuje da su sve tvrdnje hrvatskih diskografa iznesene u zakonodavnom postupku bile neutemeljene, i usmjerene isključivo očuvanju stjecanja nepripadajuće dobiti, isto kao što dokazuje i da su potpuno promašeni argumenti zakonodavca u RH kojim je odbio rješenje koje su predlagale sve relevantne hrvatske glazbeničke udruge.

Belgija je bila jedna od 13 država EU koje su kasnile s implementacijom Direktive, ali su parlamentarci to kašnjenje opravdali time da je „bolje kasno donijeti pravo rješenje nego žuriti i pogriješiti“.

Na žalost, hrvatski zakonodavac je žurio, i pogriješio, što je posve jasno vidljivo iz činjenice da se, devet mjeseci nakon donošenja novog zakona, za ogromnu većinu hrvatskih glazbenika nije promijenilo apsolutno NIŠTA.

Jedan neznatno mali broj najpopularnijih i privilegiranih hrvatskih glazbenika se (već prije novog zakona) kroz ugovore izborio da im diskografi moraju isplatiti neki postotak od svog vrlo velikog prihoda s interneta, o kojem i dalje ne postoje nikakvi transparentni podatci.

Sve ostale glazbenike, njih nekoliko tisuća, novi hrvatski zakon nije zaštitio ni na koji način. Uvedene su neke kozmetičke promjene koje je gotovo nemoguće provesti u praksi, tako da diskografi i dalje naplaćuju izvođačka prava i zadržavaju glazbenički novac za sebe.

Sve suprotno namjeri EU Direktive.

Belgijska Vlada i Parlament stali su na stranu umjetnika i implementirali Direktivu upravo na način na koji je ona i zamišljena, a to je da GARANTIRA SVIM glazbenicima primjerenu i pravičnu naknadu za svako korištenje njihovih snimaka na internetu.