"Božić je judi" 2019.! Datum objave: 25.12.2019.

"Božić je judi" 2019.!

Tradicionalni koncert Hrvatske glazbene unije PGŽ (Podružnice Rijeka) i Radio Rijeke (HRT centar Rijeka) - 25 godina izvedbe (1994. - 2019.)

Ovaj popularni koncert nastaje davne 1994.g. kada su glazbenici primorskog kraja i otoka
prvi put zapjevali na burovitom riječkom Korzu (22.12.1994.), uputivši božićnom pjesmom
svoju prvu glazbenu čestitku.

Od tada, do jubilarne 25. godine izvođenja, redovito, svakog prosinca, glazbenici se okupljaju
kako bi brojnim poklonicima božićne pjesme zapjevali tradicionalne božićne napjeve (Hrvatskog primorja, Sjevernojadranskih otoka i Istre), Božićno – duhovne skladbe iz literature klasične glazbe, hrvatske tradicionalne božićne pjesme, svjetske tradicionalne božićne pjesme, te popularne američke božićne pjesme.

Na svakom se koncertu uvijek izvode: "Radujte se narodi" (hrvatska trad.božićna), "Tiha noć" i "Božić je judi" (pjesma po kojoj je koncert dobio ime, nastala 1994.g.- glazbu i tekst napisao je Dražen Turina ŠAJETA), a na kraju koncerta izvodi se "Narodi nam se" (hrvatska trad. božićna). Koncert je karakterističan i po Čestitki glazbenika, članova HGU-a, koju izvođači upute nakon pjesme "Božić je judi".

“Božić je judi” je nakon “Božića u Ciboni” najstariji koncert božićnih pjesama u Hrvatskoj.

Tijekom proteklih godina mijenjala su se mjesta izvedbe-nastupalo se na Korzu, Koblerovom trgu, HKD-a na Sušaku, Filodrammatici, Kapucinskoj crkvi, Trsatskom svetišti, Katedrali Sv.Vida, Bakru, Voloskom.
U proteklih 25 godina nastupilo je više od tisuću amatera i profesionalnih glazbenika svih glazbenih pravaca i gdje god nastupili, izvođače je pratila brojna vjerna publika, a oni su znali uzvratiti svojim nadahnutim interpretacijama. Glazbeni urednici koncerta bili su pok.Miodrag Đuza Stojiljković, (ujedno i inicijator koncerta s Jadrankom Čubrić), Koraljko Pasarić, Ivan Nino Načinović, pok.Ivan Pavačić (za trad.glazbu), Saša Matovina, Olja Dešić, Tatjana Bon, Aleksandar Saša Valenčić.

Od prvog pjevanja na Korzu, uz glazbenike je i HR Radio Rijeka koja u izravnom prijenosu svake godine putem radio valova slušateljima prenese dio glazbene božićne čarolije. Tradicionalni su i voditelji od prvog dana: Jadranka Čubrić I Ivica Vrkić (posljednji koncert bio mu je 25.-ti 2018.g).

POKROVITELJI KONCERTA: PGŽ, TZ Grada Rijeke
MEDIJSKI POKROVITELJ: Novi List