COVID-19 Fond Solidarnosti HGU Datum objave: 05.04.2020.

COVID-19 Fond Solidarnosti HGU

Poštovani kolege i kolegice, u ova dramatična vremena kada se svijet kakvog smo poznavali očito raspada pred našim očima, i kada su svi profesionalni glazbenici u čitavom svijetu u jednom trenutku na duže i sasvim neizvjesno razdoblje ostali bez posla i bez ikakvog prihoda od nastupa, intenzivno pokušavamo naći načina da onim članovima HGU kojima je to najpotrebnije donekle olakšamo ovu situaciju i osiguramo neku minimalnu potporu, barem za nekoliko mjeseci i za najosnovnije životne potrebe.

Već dvadesetak dana, u stalnom kontaktu s nadležnim državnim tijelima, razmatramo sve moguće varijante daljnjeg razvoja događaja, prvenstveno kako reagirati u ovim prvim trenucima potpunog šoka za čitavu profesiju, kad dobrih rješenja jednostavno nema, i moguće su samo neke hitne polovične intervencije, koje će na žalost moći obuhvatiti samo jedan dio naših članova, i to onih koji žive isključivo od glazbe.

Onim našim članovima koji su negdje zaposleni a glazba im je dopunska djelatnost, kao i našim umirovljenicima, situacija je nijansu manje loša, imaju neku garanciju stalnih makar i skromnih mjesečnih prihoda, koji će im omogućiti kakvu-takvu egzistenciju.

Oko 250 hrvatskih glazbenika koji su članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika može preko Ministarstva kulture aplicirati za državna sredstva stalne mjesečne potpore u slijedeća tri mjeseca, a onda i na šest mjeseci.

Svi oni naši članovi koji imaju svoj porezni broj i samostalno svaki mjesec plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ili imaju registriran obrt ili tvrtku gdje su zaposleni, mogu zatražiti potporu preko Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja (HZZ).

Sve ove mogućnosti već smo objasnili i na iste uputili u našim prethodnim objavama.

U slijedećim tjednima očekuju se isplate ZAMP-a i HUZIP-a, gdje očekujemo da određeni broj autora i izvođača primi honorare u visini koja bi im omogućila barem nekoliko mjeseci skromnog ili pristojnog života.

Konačno, pretpostavljamo da postoji jedan broj onih izvođača koji su kroz karijeru uspjeli osigurati neku ušteđevinu, upravo za neko vrijeme poput ovoga.

U čitavoj situaciji nekima će zasigurno pomoći i neke odluke Vlade vezane uz otpis, a i odgodu određenih davanja, kao i Vladin dogovor s komercijalnim bankama o beskamatnom mirovanju otplate kredita.

Ostaju oni članovi HGU koji žive isključivo od autorskih ugovora, nemaju mirovinsko osiguranje preko državnog mirovinskog fonda, nemaju svoj porezni broj jer svoju djelatnost nisu registrirali, i za državu u stvari ne postoje. Razgovaramo s Ministarstvom kulture o tom velikom problemu, i još ćemo razgovarati u idućim tjednima, ali u ovom času jednostavno ne postoji način da država pomogne toj grupaciji naših članova.

Utoliko smo mi u HGU kroz ovo vrijeme tražili načina upravo tim našim članovima koji su se našli u ovoj kategoriji osigurati neku minimalnu mjesečnu potporu, i u ovom času nađen je model potpore kroz dugogodišnji Fond solidarnosti HGU za pomoć članovima, a uz presudnu pomoć i donaciju HUZIP-a. Za sada imamo osigurana sredstva za prva tri mjeseca ove krize, a visinu potpore ćemo definirati ovisno o broju članova koji zatraže i ispune uvjete za potporu.

Napominjemo, ovo nije socijalna pomoć, nemamo ni približno dovoljno sredstava da pomognemo sve one glazbenike koji su se spletom raznih okolnosti našli u teškoj životnoj situaciji, ovo je ciljana potpora samo za one profesionalne glazbenike kojima su upravo zbog epidemije korona virusa otkazani ili odgođeni već ugovoreni ili dogovoreni nastupi u razdoblju od 15.3. do 30.6. ove godine.

Kako bi mogli detektirati broj, profil i potrebe, a potom donijeti i odluke o potporama upravo u toj grupaciji našeg članstva, molimo vas da detaljno ispunite ovaj upitnik.

Prije samog ispunjavanja upitnika – molimo da pažljivo pročitate Odluku Predsjedništva HGU.

Molimo sve članove HGU da ispune priloženi upitnik.

Članovi koji namjeravaju aplicirati za potporu moraju ovom upitniku priložiti i traženu dokumentaciju.

Pravo traženja potpore kroz ovaj upitnik imaju samo oni članovi HGU kojima je glazba jedini izvor prihoda, a nisu registrirani kao profesionalni glazbenici, odnosno svi oni koji u ovom času nemaju mogućnost ostvariti potporu od države.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije

*ROK ZA ODGOVOR NA UPITNIK I DOSTAVU DOKUMENTACIJE JE UTORAK, 14. TRAVNJA 2020.g.