Davoru Tolji uručena godišnja NAGRADA HGU-a Datum objave: 04.06.2018.

Davoru Tolji uručena godišnja NAGRADA HGU-a

Svečanim koncertom u Rijeci "stari mačak" Davor Tolja proslavio je 40. g. umjetničkog rada!

Povodom 25.g. HGU PGŽ Podružnice Rijeka, Davoru Tolji uručena je godišnja Nagrada HGU-a.

Slavlju na pozornici pridružili su se njegovi brojni prijatelji: Denis&Denis, Marko Tolja, E.N.I., Damir Keđo, Ana Jakšić, Ausswinkl muzikanti, Whiteheads i dr., a u prepunom HKD-u na Sušaku izuzetno raspoložena publika burnim pljeskom pozdravljala je svaku izvedbu!

Davor Tolja, svestrani riječki glazbenik, te je večeri (31.05), proslavio 61. rođendan pa su ga pjesmom "počastile" sjajne E.N.I.,koje su nakon "Sretan rođendan Tolja", otpjevale ''Probudi me'' (iz 1997. kada su nas predstavljale na Eurosongu).

I Enice i Damir Keđo i Toljin mlađi rođak, popularni Marko Tolja, i svi sudionici programa izvedbama starih hitova Davora Tolje oduševili su publiku. Kako je Davor Tolja najzapaženiji po radu u grupi Denis & Denis koncert nije mogao proći bez najvećih uspješnica iz repertoara tog kultnog benda.

Prije vrhunca koncerta, trenutka u kojem je grupa Denis & Denis zajedno s gostima otpjevala njihov najveći hit »Program tvog kompjutera«, Tolji su uručene nagrade:

1. GODIŠNJA NAGRADA HRVATSKE GLAZBENE UNIJE - Odlukom Glavnog Odbora HGU-a, Davor Tolja ovogodišnji je dobitnik NAGRADE HGU-a za doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni,a povodom 40. g.umjetničkog rada. Nagradu je uručila Jadranka ČUBRIĆ, Savjetnica HGU-a i počasna Predsjednica HGU PGŽ

2. PLAKETA HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA povodom 40 godina umjetničkog rada. Plaketu je, u ime HDS-a, uručio skladatelj Zrinko Tutić.

3. POSEBNO PRIZNANJE CROATIA RECORDS-a, za izuzetan doprinos diskografiji. Posebno priznanje uručila je Iva Vianello, glazbena urednica pri Croatia Records.

U neizbježnom bisu publika je na poklon dobila hit ''Vatra i vrag''.

Foto: V. Karuza

Hrvatska glazbena unija
Primorsko-goranska županija
Podružnica 3, Rijeka
Jadranka Čubrić
 


BIOGRAFIJA – DAVOR TOLJA

DAVOR TOLJA,(r. 31.05.1957. g. u Rijeci)
Težnja za vlastitim glazbenim izričajem dovodi 1976.g. do stvaranja tria “Davor, Nenad i Robert” koji nakon kadrovskih promjena, prerasta u grupu “Vrijeme i zemlja” .Pojavljuju se na omladinskom festivalu u Subotici,sudjeluju na Večeri šansona festivala “Zagreb fest 78”.
1979.g. izlazi singl „Tvoja majka sjajno kuha“ i prvi album grupe pod nazivom “Vrijeme i zemlja 1” (ZKP RTV Ljubljana).

Nekoliko godina provodi u grupama “Termiti”, “Linija 32”, “Toljina funk selekcija” i dr. Iz tog razdoblja ostaju brojne demo snimke, i sudjelovanja na festivalima “Subotica 1981”, “Zagrebfest 1982”….

1982.g. Davor osniva duo “Denis & Denis” u kojem se potvrđuje kao autor glazbe i aranžmana. Grupa “Denis & Denis” 1984.g. realizira svoj nastupni album “Čuvaj se” (Jugoton) koji ubrzo postaje zlatni, a od kritike i publike ocjenjen je najboljim albumom 1984.g. Iduće, 1985.g., grupa objavljuje drugi album “Ja sam lažljiva” (Jugoton) koji premašuje zlatnu tiražu. Nakon nastupa na Izboru za pjesmu Eurovizije (1986.g. u Prištini),grupu napušta Marina Perazić i grupa prestaje s radom.
 Od 1986.g. Davor se bavi skladanjem za druge izvođače (Dalibor Brun, Bebi Dol, grupa 777 ….), a kraće vrijeme obnavlja i grupu “Denis & Denis”,da bi nastavio u solističkim vodama.

 S početkom Domovinskog rata uključuje se u “Croatian Music Aid”, sudjeluje u projektu “Moja domovina”, te istovremeno kao autor i izvođač pokreće Ri Band Aid „ Rijeka mira“ sa skladbom “Bedem ljubavi”. Tijekom Domovinskog rata sklada još nekoliko domoljubnih skladbi (“Za svu djecu Hrvatske” i druge) te sudjeluje u brojnim koncertima na ratištima i drugim humanitarnim akcijama.

Kao skladatelj, aranžer i izvođač sudjeluje na nizu festivala (Zadarfest, Zagrebfest, Mik), surađuje sa raznim izvođačima (D.Brun,Massimo, A. Vitasović,E.N.I.,Zorica Kondža, sa dječjim zborovima (Klinci s Ribnjaka, Mali Riječani,….).
 U ožujku 1997.g. na Izboru Hrvatske pjesme za pjesmu Europe “Dora 1997” skladba Davora Tolje “Probudi me” u izvođenju grupe E.N.I. izabrana je za predstavnicu Hrvatske na Eurosongu 1997 u Dublinu, Irska.
Pored skladanja i izvođenja društveno je angažiran,( 1993.g.uključuje se u Inicijativni odbor za obnavljanje festivala “MIK”),
1994.g. biva izabran u Upravni odbor Hrvatske glazbene unije.Od 1998.-2002. Predsjednik je HGU PGŽ Podružnice 3,RIJEKA.Član je HZSU (od 1998.) i HDS-a.

Posljednjih godina bavi se izvođenjem, skladanjem, aranžiranjem i studijskim radom kao glazbenik i producent. Sudjeluje na nekoliko glazbenih festivala (MIK, Dora, HRF, Festival dalmatinske šansone i dr.).
Povodom 30-te godišnjice grupe „Denis & Denis“, 2012.g. ponovno okuplja grupu i kreće na turneju po Hrvatskoj i regiji. 
U okviru udruge LP-ROCK 2015.g. osniva rock grupu „Whiteheads“ sa kojom nastupa na koncertima, i 2017.g. realizira singlove „Što je bilo“ i „Na Badnju večer“ (u suradnji sa Aleksandrom Sladjanom Milošević).
Povodom 40 godina umjetničkog rada HRVATSKA GLAZBENA UNIJA dodijelit će DAVORU TOLJI na svečanom koncertu NAGRADU HGU – povodom 40.g. rada i doprinosa glazbenoj sceni.