HGU Sessions 27 Datum objave: 15.10.2020.

HGU Sessions 27

Na još jednom HGU Sessionsu u KCM-u u Zagrebu, Filip Pavić i njegova jazz gitara odgovorit će na pitanje "Kako vježbati improvizaciju"? Vidimo se 20.10.2020. u 17h na besplatnoj radionici koju vam omogućuje HGU.

Radionica "Kako vježbati improvizaciju" namijenjena je svim instrumentalistima i vokalistima koji žele naučiti nove načine kako razviti svoju kreativnost i sposobnost improvizacije.

Improvizacija je misterij i njene procese čovjek teško može u potpunosti objasniti, no postoje konkretni načini i vježbe kojima glazbenik može potaknuti svoju kreativnost i postati bolji improvizator.

Na ovoj radionici govorit ćemo o tim načinima i vježbama, te ih isprobati u praksi u kontekstu jazz standarada, modalnih vampova, kao i slobodne improvizacije. Mole se sudionici radionice da ukoliko mogu pripreme jazz standard "All The Things You Are", kako bismo što bolje mogli na jednoj pjesmi isprobati što više vježbi i koncepata.

Sudjelovanje je besplatno, a broj mjesta je zbog epidemioloških mjera ograničen na 20 - uz obavezno nošenje maski.
Zato vas pozivamo da dođete ranije od zakazanog početka i zauzmete svoje mjesto u skladu preporuka HZJZ-a.

FB event radionice - klikni ovdje i potvrdi dolazak!


Filip Pavić rođen je 1991. godine u Zagrebu, a gitaru je počeo svirati s 11 godina. 2011. godine upisuje studij Jazz gitare na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi profesora Guida Jeszenszkog. Nakon preseljenja u Graz, Filip ima priliku surađivati s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima, kao što su Jim Rotondi (kao višegodišnji član Jim Rotondi Electric Banda), Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. 2019. godine završava master studij jazz gitare u Grazu, a istodobno postaje sve traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni, pa tako, osim s vrhunskim jazz glazbenicima, redovito surađuje i s glazbenicima drugih žanrova (Lucija Ćustić - Luce, Nina Romić, J.R. August...). Krajem 2018. godine Filip je ostvario dvije značajne suradnje s Jazz Orkestrom HRT-a, prvo kao solist na koncertu "New Generation" u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a onda u sklopu povijesnog Jumbo Big Banda, sastavljenog od slovenskog, srpskog i hrvatskog jazz orkestra, na Novosadskom jazz festivalu.

Filip je dvostruki dobitnik Nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija - 2019. godine za Mladu nadu jazz glazbe te 2020. godine za najboljeg jazz gitarista. U listopadu 2019. godine, Croatia Records objavila je njegov prvi samostalni autorski album "Terra Incognita", s posebnim gostom Matijom Dedićem, koji je izazvao izvrsne reakcija kako publike, tako i struke i kritike, pa je tako uvršten i na nekoliko top lista najboljih albuma godine. "Terra Incognita" prvi je samostalni album jazz gitarista i skladatelja Filipa Pavića, a sadrži osam autorskih kompozicija te obradu pjesme "Jutros mi je ruža procvjetala" za solo akustičnu gitaru. Pavića odlikuje moderan pristup jazz glazbi, koji odražava širinu i svestranost ovog mladog glazbenika, s naglašenom melodičnom i liričnom crtom. Za ovaj projekt okupio je srodne glazbene duše – pijanista Matiju Dedića, saksofonista Jaku Arha, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Borka Rupenu, vrhunske umjetnike koji su obogatili njegovu glazbu. Album "Terra Incognita" snimljen je u studiju Štala Recordings u Sloveniji, pod producentskom palicom Roka Lopatiča, a dizajn i grafičko oblikovanje omota potpisuju Denis Butorac i Stanislav Kostić.

Posjetite Filipove društvene stranice:
https://web.facebook.com/filip.pavic.14

https://web.facebook.com/FilipPavicMusic

Making of "Terra Incognita" album:
https://www.youtube.com/watch?v=6Joipnn_Sb0

Backing track pjesme "All The Things You Are" u tri različita tempa:
https://www.youtube.com/watch?v=B1IEGJpsotw


HGU SESSIONS U MESNIČKOJ 12 - KcM Kulturni centar Mesnička (Mesnička 12, Zagreb), listopad - prosinac 2020.
- namijenjeno učenicima, studentima, glazbenicima svih profila
- utorkom od 17 do 19h, 13 tjedana za redom
- predavači: istaknuti i priznati hrvatski izvođači jazz, fusion i rock glazbe
Radi se o seriji od 13 dvosatnih glazbenih radionica koje će jednom tjedno (utorkom) voditi istaknuti hrvatski glazbenici, višestruki dobitnici strukovnih nagrada Status i Porin. Osim velikog profesionalnog svi predavači imaju i pedagoško iskustvo ostvareno kroz suradnju s glazbenim učilištima, obrazovnim institucijama, seminarima i radionicama.