HGU Sessions 28 Datum objave: 21.10.2020.

HGU Sessions 28

HGU YouTube Sessions jaše dalje! U novom ciklusu, upoznajte našeg istaknutog glazbenika - Miroslava Lesića! S njim ćemo se družiti u idućih nekoliko epizoda našeg video serijala, no krenimo od prve koja nosi naziv "Fender Stratocaster, "Najgitara" među gitarama"

HGU YOUTUBE SESSIONS je edukativni video serijal vrhunskih instrumentalista. 

Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika, istaknutih članova udruge. U epizodama koje možete pratiti putem službenog YouTube kanala HGU-a, predstavit će se mnogi sjajni instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, koji će nam otkriti dio svojih glazbenih tajni. Vjerujemo da će HGU Sessions pomoći mladim, ali i iskusnim glazbenicima da saznaju neke dodatne sviračke trikove.

Pri dnu članka nalazi se video s 1. epizodom snimljenom s Miroslavom Lesićem! Pozivamo vas da je obavezno pogledate!


Miroslav Lesić Lesique - glazbenik, kompozitor i producent iz Zagreba, dobitnik glazbenih nagrada Porin i Status. Studijski glazbenik s preko 25 godina profesionalnog iskustva, radi ili je radio s velikom većinom hrvatskih eminentnih glazbenih izvođača. Stalni je član banda Nikše Bratoša i velikih produkcija HRT-a, sastava Mužek&Trio, te instrumentalnog projekta "9OF3" koji čine trojica gitarista: Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić.


Gitarist, skladatelj, producent, aranžer i tonski snimatelj, rođen je u Zagrebu 30. siječnja 1976. godine. Već kao malen dječak pokazuje interes za glazbu, te mu otac, koji je i sam bio glazbenik, kupuje prvu dječju gitaru kad je bio star samo tri godine. S početkom osnovne škole, paralelno upisuje i gitaru u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa" u Zagrebu. Iako nakon završene glazbene škole nije nastavio klasičnu naobrazbu, vježbao je gitaru sa sve više žara, a kao i većinu teenagera njegove generacije, počinje ga privlačiti Rock and Roll. Ljubav prema Rock glazbi neminovno vodi prema nastanku banda. Tako je sa napunjenih 14 godina nastao njegov prvi band naziva Frog Eyes. Zbog njihove mladosti, nemogućnosti nastupanja, kao i financijske situacije zbog početka rata, band se ugasio i prije nego je uspio aktivno početi djelovati.

Tijekom ratnih godina svira u raznim bandovima koji nisu imali zvučna imena, a 1993. godine postaje član banda Mr. X, s kojima, snimivši nekoliko uspješnih singlova, započinje svoju profesionalnu glazbenu karijeru. Zamijećen kao perspektivan mladi glazbenik, 1995. godine, na poziv Jure Stublića, priključuje se grupi Film. U godinu dana, koliko je svirao u grupi Film, upoznaje mnoge hrvatske glazbenike i pjevače. Jedan od njih bio je Tony Cetinski koji ga nakon kraćeg poznanstva poziva da mu se pridruži u pratećem bandu. Od 1996. do 2000. godine svira na više od 300 koncerata, radio i televizijskih emisija, te se ozbiljno počinje afirmirati i kao kvalitetan studijski glazbenik. Od 1994. godine, pa do danas - snimio je više od 2500 minuta glazbe za većinu, kako hrvatskih tako i inozemnih izvođača. Nakon Tonya slijedi "sviračka" suradnja sa još nekolicinom najeminentnijih hrvatskih izvođača i izvođačica kao što su: Nina Badrić, Ivana Vrdoljak - Vanna, grupa Divas...

No, uz sviranje gitare, uvijek ga je snažno privlačio i rad s "one" strane tonskog pulta. Ljubav i interes prema dobroj pjesmi, aranžmanu i općenito dobrom zvuku, natjerala ga je da se krajem 90-tih počne "muvati" po zagrebačkim studijima, ali ovog puta kao skladatelj i producent pop / rock glazbe (njegove pjesme, među ostalima, pjevaju i Tony Cetinski, Nina Badrić, Femminem, Ivana Radovniković, Jacques Houdek, Kristijan Beluhan i drugi...).

2000. godine pridružuje se Miri Vidoviću iz zagrebačkog studija "Morris", s kojim kao tonski snimatelj radi na cijelom nizu raznih albuma, te 2003. godine zajedno osvajaju Porina za "Najbolju snimku albuma" - album "Junglesalsa" - grupe Cubismo.

Sredinom 2004. godine postaje aktivan član grupe Leteći odred. Zajedno izdaju album "Jutro poslije brijanja", gdje se potpisuje kao, producent, aranžer, gitarist i snimatelj svih pjesama.

Sada već kao potpuno afirmirani profesionalni glazbenik, na poziv Nikše Bratoša, 2004. godine priključuje se bandu Studio 10, te slijedeće tri godine svira u istoimenoj emisiji, u društvu najboljih hrvatskih glazbenika. U godinama koje slijede, na njegovo veliko zadovoljstvo, suradnja sa vrhunskim glazbenicima se nastavlja, pa tako sa istim bandom nastupa i u najgledanijim i najkvalitetnijim domaćim televizijskim show emisijama ("Zvijezde plešu", "Zvijezde pjevaju", "Evergreen"...), te raznim festivalima, itd...

Sudjeluje i na mnogim DVD izdanjima kao što su: "Nina - Live in Dom Sportova", "Divas i Dive – Live", "Kemal i Prijatelji u Lisinskom", zatim Danijelin "Božićni koncert", "Vanna u Lisinskom"...

Kao producent i/ili skladatelj, u zadnjih nekoliko godina, potpisuje se na albumima Ivane Radovniković ("Caffe"), Jacquesa Houdeka ("Crno i bijelo"), zatim na CD-u "Običan grad" - grupe TAK, te na duhovnom albumu "BiT" (razni izvođači).

https://web.facebook.com/miroslavlesic.lesique