HGU Sessions 33 Datum objave: 20.11.2020.

HGU Sessions 33

I ovog tjedna, nova besplatna glazbena radionica u "režiji" HGU-a! 24.11.2020. u 17h pridružite se tamburašu Filipu Novoselu na radionici pod nazivom "Improvizacija u neparnim osminskim mjerama".

Na radionici Filip će se dotaknuti neparnih osminskih mjera (5/8, 7/8, 9/8, 11/8, 13/8) te njihovih kombinacija.

FB event za radionicu


Kako svirati u ovakvim mjerama, kako ovakve ritamske kombinacije učiniti dijelom vlastitog ritamskog vokabulara, kako one funkcioniraju u tradiciji i kako ih inkorporirati u
improvizaciju neka su od pitanja na koja će pokušati dati što konkretniji odgovor. Radionica je namijenjena svima koji se bave improvizacijom, a žele naučiti nešto više o tradiciji.


Filip Novosel (Slavonski Brod, Hrvatska) jedan je od vodećih tamburaša i inovatora na tamburi svoje generacije. Njegov glazbeni izražaj spoj je hrvatske tradicijske glazbe, jazza, klasične glazbe, s vidljivim utjecajima glazbe drugih naroda južne i istočne Europe. 2011. godine postao je magistar glazbene pedagogije na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu na temu -Tambura i tehnike sviranja tambure u jazz glazbi-, dok 2013. godine diplomira cum laude na prestižnoj The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, čime se upisao u povijest kao prvi diplomirani jazz tamburaš.

Tijekom studija u Zagrebu zajedno s kolegom Petrom Ćulibrkom (klavir) osniva Novosel&Ćulibrk duo te kvartet Corona, prve glazbene skupine ovakvog instrumentarija koje su za svoj glazbeni jezik izabrale jazz. Valja istaknuti da je kvartet snimio CD pod nazivom "Live in Slavonski Brod" te nastupio na prvom Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju kao predgrupa Georgeu Bensonu. U to vrijeme Novosel pohađa mnoge jazz seminare no ključan je bio onaj u Bassano del Grappa na kojem Filip osvaja stipendiju i direktan upis na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku u konkurenciji od 60 polaznika iz cijele Europe.

Za vrijeme dvogodišnjeg studija u New Yorku Novosel je imao priliku učiti od glazbenih velikana kao što su Reggie Workmann, Vic Juris, Peter Bernstein, Samir Chaterjee, Yosvany Terry i mnogi drugi. S jednim od svojih profesora, virtuozom brazilske gitare Richardom Boukasom osniva duo s kojim snima i CD/DVD "Live at St. Michael's" te nastupa u brojnim jazz klubovima u New Yorku. No najvitalnija glazbena suradnja je ona sa mladim slovenskim bubnjarom i kompozitorom Žanom Tetičkovičem, s kojim formira kvintet Balchemy, a valja istaknuti nastupe u SAD-u, Sloveniji i Švicarskoj. Kvintet Balchemy nagrađen je kao pobjednik na natjecanju studenata u istaknutom američkom jazz časopisu Downbeat u kategoriji small jazz combo čime Novosel postaje prvi tamburaš nagrađen od strane ovog uglednog jazz časopisa. Također, Novosel je bio i finalist natjecanja Herb Alpert – young jazz composer award u veljači 2014. u organizaciji ASCAP-a, najvećeg skladateljskog društva u Americi.

Nakon studija Novosel živi na realciji Hrvatska – SAD te nastupa s mnogim glazbenicima, a izdvajaju se Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Olli Soikkeli, Kruno Spisic, Ismail Lumanovski te razni ansambli poput Tamburaški Orkestar HRT-a i Hrvatski Tamburaški Orkestar (100 tamburaša) u kojem ima status soliste i skladatelja/aranžera. Trenutno je najaktivniji kao član dua Hojsak & Novosel (Bow vs Plectrum) kojeg čini zajedno s virtuozom kontrabasa, Tihomirom Hojsakom. U travnju 2016. duo izdaje album "Bow vs Plectrum", a temeljem tog albuma obišli su SAD, nastupajući u uglednim svjetskim dvoranama kao što je The Kennedy Center u Washingtonu. Na ovoj turneji Novosel i Hojsak dobivaju posebna priznanja od američkog kongresa i kalifornijskog senata za promicanje hrvatske kulture u Americi. U studenom 2017. izdan je njihov drugi album "Strings Only" u suradnji sa gudačkim orkestrom Zagrebačke filharmonije. Album postiže zavidne kritike struke i publike, a mediji ih prepoznaju kao novi hrvatski kulturološki brend. Duo ostvaruje nastupe diljem Europe i svijeta, a nerijetko nastupa i na važnim diplomatskim događajima poput 25. obljetnice diplomatskih odnosa između SAD-a i RH ili predsjedanja RH Vijećem EU. Svoj treći album "Perle" izdaju u suradnji s Gibonnijem, koji im nakon proteklih 6 nominacija donosi nagradu Porin i to za najbolju instrumentalnu izvedbu za pjesmu "Divji cvit" u suradnji s Vlatkom Stefanovskim.

Osim kao izvođač, Filip Novosel bavi se i pedagogijom te je trenutno zaposlen kao profesor tambure u Glazbenoj školi u Novskoj. Najveće uspjehe ostvario je s učenikom Markom Martinovićem koji je 2016. bio hrvatski predstavnik na Euroviziji za mlade umjetnike u Kolnu i nastupio u finalu te time postao prvi u povijesti ovog prestižnog natjecanja koji je nastupio svirajući tradicijski instrument. Također, Novosel djuluje i kao vanjski suradnik – viši predavač na Akademiji za umjetnost u Osijeku. Novosel je prepoznat kao i marketinško lice te zastupa tambure S. M. Gilg – najstariju radionicu tambura u Hrvatskoj, te AER pojačala – vodeći proizvođač pojačala u svijetu za akustične instrumente.

FB stranica Filipa Novosela


HGU SESSIONS U MESNIČKOJ 12 - KcM Kulturni centar Mesnička (Mesnička 12, Zagreb), listopad - prosinac 2020.
- namijenjeno učenicima, studentima, glazbenicima svih profila
- utorkom od 17 do 19h, 13 tjedana za redom
- predavači: istaknuti i priznati hrvatski izvođači jazz, fusion i rock glazbe
Radi se o seriji od 13 dvosatnih glazbenih radionica koje će jednom tjedno (utorkom) voditi istaknuti hrvatski glazbenici, višestruki dobitnici strukovnih nagrada Status i Porin. Osim velikog profesionalnog svi predavači imaju i pedagoško iskustvo ostvareno kroz suradnju s glazbenim učilištima, obrazovnim institucijama, seminarima i radionicama.

Sudjelovanje je besplatno, a broj mjesta je zbog epidemioloških mjera ograničen na 15 - uz obavezno nošenje maski.
Zato vas pozivamo da dođete ranije od zakazanog početka i zauzmete svoje mjesto u skladu preporuka HZJZ-a.

Ministarstvo kulture i medija RH prepoznalo je ovaj ciklus radionica kao vrijedan kulturni projekt, pa je njegov pokrovitelj i ove godine.