HGU Sessions u Brozovoj 8a 21.10.2024. live stream: STJEPAN VEČKOVIĆ - Hrvatska tradicijska glazbala Datum objave: 17.10.2024.

HGU Sessions u Brozovoj 8a 21.10.2024. live stream: STJEPAN VEČKOVIĆ - Hrvatska tradicijska glazbala

Nastavljamo seriju live stream glazbenih radionica, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, i HUZIP-a. Radionice vode istaknuti hrvatski glazbenici - članovi HGU, višestruki dobitnici strukovnih nagrada „Status“ i „Porin“.

Slijedeću radionicu vodi poznati glazbeni umjetnik - multiinstrumentalist i graditelj glazbala Stjepan Večković, koji će predstaviti svoj dosadašnji umjetnički opus, tradicijska glazbala koja svira, i instrumente koje sam izrađuje.

Facebook event - klikni ovdje

YouTube Live stream - klikni ovdje


Stjepan Večković rođen je 16. listopada 1966. godine u Zagrebu. Odrastao je u Mihovljanu u Hrvatskom zagorju i već kao dijete pokazivao je sklonost prema umjetnosti, posebno slikarstvu i glazbi. Krajem osnovne škole počeo se aktivnije baviti glazbom svirajući, kao samouk, Es i B klarinet u lokalnoj limenoj glazbi te u nekoliko malih sastava. Od 1988. do 1994. studira Strojarstvo i brodogradnju u Zagrebu. Krajem studija učlanio se u Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić iz Zagreba gdje se po prvi put susreo sa starim tradicijskim glazbalima: gajdama, šurlama, istarskim mihom i sopilama.

Godine 1995. postaje član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO gdje je i danas zaposlen kao solist na tradicijskim glazbalima. Od te iste godine, kao član grupe Legen i u suradnji s Lidijom Bajuk, aktivno sudjeluje u stvaranju hrvatske etno scene. Te iste godine počeo je istraživati i pisati tekstove o hrvatskim tradicijskim glazbalima za časopis Status, glasilo Hrvatske glazbene unije. Tijekom istraživanja je u zbirkama Etnografskog muzeja u Zagrebu i Instituta za etnologiju i folkloristiku pronašao mnoštvo glazbala koja više nitko u narodu nije znao svirati ni izrađivati te se nakon toga počeo baviti rekonstrukcijom i izradom starih, zaboravljenih glazbala. Rekonstruirao je, obnovio i vratio u život sljedeća tradicijska glazbala: četveroglasne i peteroglasne dude, dvojnice, trojku, četvorku, sluškinju, strančicu, trstenice, gunge te neke arhaične vrste mihova i dipli.

Ubrzo nakon toga počinje voditi seminare o tradicijskim glazbalima širom Hrvatske te tako postaje dugogodišnji voditelj Seminara panonske zone u Vinkovcima, Škole hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika te Studija za tradicijska glazbala u Ansamblu LADO. Osim toga podučava sviranje tradicijskih glazbala u raznim folklornim društvima i KUD-ovima, održava prezentacije i radionice za djecu i odrasle po vrtićima, školama i kulturnim ustanovama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Piše tekstove o tradicijskim glazbalima za razne časopise i školske udžbenike, sudjeluje u raznim radio i televizijskim emisijama, surađuje s raznim domaćim i stranim glazbenicima svih glazbenih stilova od ozbiljne glazbe, jazza pa do popa i rocka. Godine 2000. je nastupio u Parizu sa svjetski poznatim zvijezdama jazza, Helen Merrill i Steve Lacy. Sudjeluje u stvaranju i snimanju glazbe za televizijske emisije, kazališne predstave i filmove (Zapadno pristanište, Saloma, Bogorodica, Nebo sateliti, Konjanik, Transatlantik, Družba Isusova, Blizina, Jozef).

Dobitnik je Nagrade Status za najboljeg instrumentalistu na tradicijskim glazbalima za godine 2000. i 2002. Mnogi projekti u kojima je sudjelovao su dobitnici Diskografske nagrade Porin. Od 2003. godine uređuje i vodi autorsku radio emisiju pod nazivom ‘‘Hrvatsko narodno blago’’ na Hrvatskom katoličkom radiju. Te iste 2003. godine objavljuje svoj prvi samostalni kompakt disk pod nazivom ‘‘Vjetar koji dodiruje trstiku’’. Godine 2004. osnovao je Hrvatski gajdaški orkestar koji i danas djeluje promovirajući hrvatsku, tradicijsku glazbu dilje Hrvatske i Europe. Dva puta za redom, 2005. (Kiev) i 2006. godine (Atena) je, svirajući tradicijska glazbala, bio član ekipe koja je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu. Godine 2007. osnovao je Centar za tradicijska glazbala Hrvatske. Te iste godine je pokrenuo održavanje prvog međunarodnog gajdaškog festivala u Hrvatskoj koji se od tada kontinuirano održava svake godine.

Prvi iz Hrvatske započeo je aktivnu i kontinuiranu suradnju s gajdašima i sviračima tradicijskih glazbala iz drugih zemalja Europe i svijeta te sudjelovanjem na prestižnim festivalima širom Europe promovirao hrvatsku tradiciju sviranja gajdi za koju se dotada u Europi i svijetu jako malo znalo. U sklopu te suradnje održao je predavanja i seminare o hrvatskim tradicijskim glazbalima u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Nizozemskoj, Austriji, Sloveniji, Škotskoj, Irskoj, Španjolskoj i Litvi.

Aktivno radi na promociji tradicije sviranja i izrade gajdi i srodnih glazbala te je 2015. godine, u sklopu Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, pokrenuo međunarodni projekt objedinjavanja iskustva u izradi, čuvanju i učenju sviranja gajdi, a koji je dobio potporu Europske Unije. Sudjeluje u mnogim projektima i surađuje s mnogim KUD-ovima, folklornim društvima, kulturnim institucijama i centrima širom Hrvatske (Etnografskim muzej u Zagrebu, Muzej grada Bjelovara, Muzej grada Virovitice, Kulturni centar Lopar, Centar za kulturu Dubrava, Grad Županja, itd...).

Godine 2015, je objavio knjigu ''Hrvatska tradicijska glazbala – GAJDE'', a 2017. knjigu ''Hrvatska tradicijska glazbala – DUDE''. Trenutno sudjeluje u novom međunarodnom EU projektu očuvanja i prenošenja znanja o tradicijskim glazbalima. Priprema knjige o mihovima i diplama i ostalim hrvatskim tradicijskim glazbalima te zapise o svom djetinjstvu u Hrvatskom zagorju pod nazivom ‘‘Staze mog djetinjstva’’. Redovito svake godine održava seminare sviranja i izrade tradicijskih glazbala širom Hrvatske uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Svira oko 30-ak tradicijskih glazbala, a mnoga od tih glazbala i izrađuje. Glazbala njegove izrade ima po cijelome svijetu, ima ih u privatnim zbirkama te u mnogim muzejima tradicijskih glazbala pa čak i u Bijeloj kući u Washingtonu za što ima posebnu zahvalu tadašnje Prve dame. Član je Hrvatske udruge istaknutih glazbenika - HUIG, i Hrvatskog društva skladatelja - HDS. Promovirajući hrvatsku tradicijsku kulturu proputovao je skoro cijeli svijet.

https://gajde.com

YouTube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UCretO7VM9P_zRBsJCwUsMFQ

Instagram:
https://www.instagram.com/stjepanveckovic

Facebook:
https://www.facebook.com/stjepan.veckovic


Želite li biti u publici na streamanju radionice, pošaljite e-mail s imenom i prezimenom na adresu elektroničke pošte: hgu.sessions@hgu.hr (uz Subject: 21.10.2024. Stjepan Večković).
U publici može biti do 15 osoba pa vas pozivamo da što prije rezervirate svoje mjesto.

Studio se nalazi na adresi: Brozova 8a (prizemlje), Zagreb. Radionica počinje u 19:00 sati pa vas molimo da dođete 15 minuta prije početka.


HGU Sessions u Brozovoj 8a – produkcijski tim
Voditeljica: Martina Validžić
Audioprodukcija: Berko Muratović i Mario Rašić
Videoprodukcija: Goran Berović
Dizajn vizuala: Vedran Baotić / Sunset Strip Studio
Izvršni producent: Zvonimir Bučević – Buč / HGU Podružnica 1 Zagreb


Vezano za prije održane glazbene radionice, podsjećamo vas na nedavni stream koncert grupe Danka Krznarića - D.K. & The First Timers, održan 10. listopada, čiju snimku možete pogledati ovdje: www.youtube.com/live/wtAEQD7uJlU?si=UAJmJ31aT3xhTxqr

Na slijedećim linkovima možete pogledati dvije nove epizode glazbene radionice gitarista i skladatelja Filipa Pavića, epizode br. 3 i 4, od ukupno 6 snimljenih:

HGU Sessions u Brozovoj 8a: FILIP PAVIĆ (ep. 3) - Improvizacija po akordima, 2. dio:
https://youtu.be/NzhWg215IYs

HGU Sessions u Brozovoj 8a: FILIP PAVIĆ (ep. 4) - Ritam / Poliritmija / Vježbanje ritma:
https://youtu.be/C0TSYgzDq1o