HGU Sessions u Brozovoj 8a: Učestalost ozljeda kod glazbenika, rehabilitacija i prevencija Datum objave: 18.11.2023.

HGU Sessions u Brozovoj 8a: Učestalost ozljeda kod glazbenika, rehabilitacija i prevencija

Sadržaj koji ćemo pokriti u ovom nastavku HGU Sessions serijala nisu glazbene teme, već zdravstveni problemi s kojima se glazbenici susreću u svojem svakodnevnom poslu!

Hrvatska glazbena unija kreirala je brojne edukativne video sadržaje pod nazivom HGU Sessions u Brozovoj 8a, s ciljem popularizacije vrhunskih hrvatskih glazbenika, glazbenih profesionalaca, i stručnjaka vezanih za glazbu. Vjerujemo da će HGU YouTube kanal kanal pomoći mladim, ali i starijim iskusnim glazbenicima, da saznaju dodatne informacije vezane uz usavršavanje sviranja, pravnu regulativu, promidžbu, koncertnu aktivnost, diskografiju, i druge važne teme i glazbene sadržaje.

Naš gost je g. Sani Toromanović, poznati glazbenik i fizioterapeut, vođa i osnivač grupe Živa Legenda, legendarne zagrebačke klupske atrakcije, a neki kažu i najboljeg hrvatskog "cover banda". Toše Proeski, Dino Dvornik, Tony Cetinski, Michael Bolton, Massimo, Colonia... samo su neka od imena s kojima su surađivali i nastupali pred punim dvoranama diljem Lijepe naše. Sastavljena od odličnih glazbenika, izvrsnom svirkom i atmosferom te probranim repertoarom najbolje domaće i strane glazbe, dugi niz godina zabavlja široku publiku na najvišem profesionalnom i produkcijskom nivou.

No sadržaj koji ćemo pokriti u ovom nastavku HGU Sessions serijala nisu glazbene teme, već zdravstveni problemi s kojima se glazbenici susreću u svojem svakodnevnom poslu: na putovanjima, probama, snimanjima i koncertima, a koji su vezani uz lokomotorni sustav našeg tijela, a pogotovo uz mišiće i tetive, koji su najviše izloženi naprezanju i posljedično povredama, uslijed neprirodne posture tijela, i stalnih i repetitivnih pokreta ruku i prstiju. Kroz svoju dugogodišnju medicinsku praksu profesionalnog fizioterapeuta g. Sani Toromanović skupio je veliko stručno i praktično iskustvo i znanje, koje će u ovoj epizodi podijeliti s nama, zajedno s kolegom fizioterapeutom Dubravkom Magićem, s ciljem izbjegavanja i prevencije povreda glazbenika uzrokovanih lošim navikama, a ako do njih već dođe - savjetima za liječenje i rehabilitaciju. Želja nam je da pomognemo svim glazbenicima, bez obzira na vrstu glazbe kojom se bave ili instrument koji sviraju, bilo da su na samim počecima karijere ili okorjeli profesionalci, da steknu pravilne zdravstvene navike koje će im omogućiti dugogodišnje uspješno bavljenje poslom koji vole najviše na svijetu.

HGU Sessions u Brozovoj 8a - SANI TOROMANOVIĆ - Učestalost ozljeda kod glazbenika, rehabilitacija i prevencija (kliknite na link)

Radi lakšeg pregledavanja i ponovnog gledanja video snimka je indeksirana - na veće teme i cjeline. U nastavku donosimo popis tema obrađenih u ovoj epizodi serijala HGU Sessions u Brozovoj 8a:

- predstavljanje Sanija Toromanovića i grupe Živa Legenda
- ozljede koje se glazbenicima mogu desiti uslijed prenaprezanja
- koji su instrumentalisti najviše na udaru – rock i pop glazba
- klasični glazbenici – tko je na udaru ozljeda
- najčešći upalni procesi i sindromi - teniski lakat
- funkcionalna masaža kao priprema za tretman
- terapija za teniski lakat – dijagnostički testovi
- pasivna (INDIBA, magnet) i aktivna (manualna) terapija
- razlika terapije za akutna i kronična stanja, i dijagnoze ozljede
- sindrom karpalnog kanala
- operativni zahvat radi dekompresije karpalnog živca
- zagrijavanje prije sviranja – vježbe gibljivosti, istezanja nakon koncerta, odmor i rekreacija
- koje sportove prakticirati ili izbjegavati
- teme o posturi s kolegom Dubravkom Magićem
- vlastiti fizioterapeut – potreba ili luksuz
- prezentacija INDIBA-e (448kHz)
- učinci INDIBA-e u kratkom vremenskom roku
- moguća primjena INDIBA-e za određene kategorije instrumentalista

https://www.zivalegenda.com

https://www.youtube.com/@zivalegendaband8489

https://www.facebook.com/zivalegendaband

https://hr-hr.facebook.com/people/Sani-Toromanovi%C4%87/100002211930316


Produkcijski tim:

Voditeljica: Martina Validžić
Video snimanje i montaža: Goran Berović
Audio snimanje i produkcija zvuka: Mario Rašić
Audio postprodukcija: Mladen Malek
Pozadinska glazba: Nota Bene Records
Izvršna produkcija: Zvonimir Bučević / HGU Podružnica 1 Zagreb