HGU Sessions u Brozovoj 8a - ZMAJ ORKO STAR: Project ESCAPE Datum objave: 26.07.2024.

HGU Sessions u Brozovoj 8a - ZMAJ ORKO STAR: Project ESCAPE

Ljetne dane i predahe između koncerata prikratite uz HGU Sessions u Brozovoj 8a i Zmaj Orko Star - projekt Zorana Majstorovića, Borka Rupene i Tonija Starešinića!

Hrvatska glazbena unija kreirala je edukativne videosadržaje pod nazivom „HGU Sessions u Brozovoj 8a“, u svrhu promocije vrhunskih hrvatskih glazbenika, glazbenih profesionalaca i stručnjaka vezanih za glazbu. Vjerujemo da će YouTube kanal HGU pomoći mladim ali i starijim, iskusnim glazbenicima da saznaju dodatne informacije o usavršavanju sviranja, pravnoj regulativi, promidžbi, koncertnoj aktivnosti, diskografiji te drugim važnim temama i glazbenim sadržajima.

HGU Sessions u Brozovoj 8a - ZMAJ ORKO STAR: Project ESCAPE - kliknite na link

Naši dobro nam znani, vrsni i nagrađivani glazbenici Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić, na zmajevim krilima, pod Orkovim čarolijama, zasjali su poput zvijezde u svom novom triju kojim ispituju granice svemira, svoje zemaljske korijene i energiju pokreta često znanog kao ples, otkrivaju nove mostove vođeni intuicijom, inspirirani trenutkom i posve slobodnim duhom. Dali je to jazz, dali je to rock? Pitanja su nepotrebna, ali odgovori itekako stižu bilo kroz uzbudljiva i nepredviljiva koncerta ukazanja, ili kroz nedavno objavljeni album ESCAPE. Kreativna improvizirana glazba je autohtoni dio europskog glazbenog naslijeđa, budući da se improvizacija koristila u europskoj glazbi stotinama godina unazad. Improvizirajući stvarati nove zvučne teksture i glazbu stalno održavati svježom, misija je ovih glazbenika koji svoje instrumente tretiraju na manje ili više konvencionalne načine, a glazbeno se kreću stazom između etna, jazza, rocka i elektronske glazbe.

Trojica glazbenika zavidnih biografija koji u svom radu bilježe zaista mnogobrojne suradnje s najpoznatijim hrvatskim i svjetskim glazbenim umjetnicima, dobitnici pregršt nagrada, odlučili su snimiti album autorske glazbe baziran prvenstveno na improvizaciji. Kreativni proces potpuno je drugačiji od ustaljenog procesa kod snimanja diskografskih izdanja, naime ovaj trio je na neki način počeo od kraja. Dva su dana svirali u studiju, nakon toga preslušali kompletan snimljeni materijal te odabrali najbolje skladbe - improvizacije, dali im nazive te s njima išli dalje u editing, miks i mastering. Nakon toga slijedio je možda i najzahtjevniji dio posla – naučiti te snimljene improvizacije i izvoditi ih uživo na koncertima. Sva djela snimljena na albumu ESCAPE autorska su djela Zorana Majstorovića, Tonija Starešinića i Borka Rupene, a album je izašao u prosincu 2022. godine za izdavačku kuću Dancing Bear.

Zoran Majstorović (gitara, oud) je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. U svojoj bogatoj karijeri osim nastupa s mnogim hrvatskim glazbenicima imao je prilike snimati ili nastupati sa svjetski poznatim jazz i etno glazbenicima kao što su Joe Locke, Reginald Veal, Bruce Ditmas, Klaus Gesing, Rob Bargad, John Stowell, Anthony Pinciotti, Mihaly Dresch, Asaf Sirkis, Michael Erian, Yoshio Machida, U.T.Gandhi, Francesco Bearzatti, Eldar Saparayev, Iva Bittova, Jimmy Weinstein i mnogi drugi. Dobitnik je nagrada "Status" kao istaknuti hrvatski etno instrumentalist, i "Damir Dičić" kao istaknuti hrvatski jazz gitarist, zatim "Miroslav Sedak Benčić" kao istaknuti hrvatski jazz kompozitor. Višestruki je dobitnik nagrade "PORIN", redovni je član Hrvatskog Društva Skladatelja, te je član HZSU-a.

Borko Rupena (bubnjevi, udaraljke) bubnjar, udaraljkaš i kompozitor. Surađivao je sa više manje svim hrvatskim jazz glazbenicima poput Matije Dedića, Davora Križića, Saše Nestorovića, Mire Kadoića, Zvjezdana Ružića, Šimuna Matišića, Tamare Obrovac, Valerije Nikolovske i mnogim drugim. Također i sa stranim imenima poput Deborah Carter, Simon Marlow, John Stowell, Jeremy Brown, Žiga Golob, Enrico Zanisi, Simone Seraffini, Mirko Cisilino, Francesco Bearzatti, itd... Trenutno je aktivni član nekoliko sastava poput Sonic Diptych, Ivan Kapec Quintet, Pavle Miljenović Quintet, Atma Mundi Ensemble, Pavle Jovanović Quartet, B's FUNstallation, Filip Pavić Quartet, Mary May, Ivan Bonačić Quartet, 4in3+1, Sandra Halužan Quartet. Dobitnik je brojnih nagrada „Status“ HGU-a.

Toni Starešinić (klavijature, elektronika) klavijaturist, kompozitor, producent i aranžer. Osnivač i voditelj glazbenih sastava Chui, Mangroove i Punk Data. Također i stalni član pratećih sastava Josipe Lisac, Ede Maajke i Je Veux, a već 6 godina i vanjski suradnik Jazz orkestra Hrvatske radio televizije. Radi glazbu i za kazalište i televiziju. Član je HGU, HZSU i redovni je član HDS-a, višestruki dobitnik nagrade Porin i Rock & Off te dobitnik nagrade „Status“ HGU-a.


Linkovi na društvene mreže, streaming-servise, web stranice:

Facebook
https://www.facebook.com/people/Zmaj-Orko-Star/100087606893456

Spotify
https://open.spotify.com/artist/1H7yhnSGoXKCCmiIJ4TzBR

YouTube
https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nexHLUBhC9fr9AWQhm7O7OYyQQ1ZO8pk8

Dancing Bear
https://dancingbear.hr/trgovina/zmaj-orko-star-escape-cd-ex-chui

Osvrti u medijima:

Zoran Stajčić za Ravnododna.com
https://ravnododna.com/zmaj-orko-star-escape-zvucno-bojiste-proslosti-i-buducnosti

Hrvoje Horvat za Večernji list
https://www.vecernji.hr/kultura/zajednicki-bijeg-od-glazbenih-konvencija-tonija-staresinica-i-zorana-majstorovica-1660803

Aldo Foško za Glazba.hr
https://glazba.hr/citaj/recenzija/zmaj-orko-star-escape

Boris Abramović za Music-box.hr
https://music-box.hr/2022/12/03/ekskluzivna-recenzija-zmaj-orko-star-escape-bijeg-u-nepoznato-koji-ce-vam-se-svidjeti

Siniša Miklaužić za Muzika.hr
https://www.muzika.hr/albumi/zmaj-orko-star-escape-doktorski-odraden-posao

Band contact:
e-mail: tonicelectronic@gmail.com, gsm: +385 91 734 4551


Produkcijski tim

Voditeljica: Martina Validžić
Tehnička realizacija: Mario Rašić
Audioprodukcija: Nenad Zubak
Audio postprodukcija: Berko Muratović
Videoprodukcija i montaža: Goran Berović
Izvršni producent: Zvonimir Bučević – Buč / HGU Podružnica 1 Zagreb