HGU stream sessions: 15.4.2021. - Kozmodrum Datum objave: 14.04.2021.

HGU stream sessions: 15.4.2021. - Kozmodrum

U novom terminu nastup uživo održat će Kozmodrum, sastav poznatog glazbenika - bubnjara, kompozitora, aranžera i producenta Janka Novoselića, u četvrtak 15. travnja 2021., s početkom u 19:00 sati, koji uz Janka čine i slijedeći vrhunski glazbenici: Goran Delač - bas gitara, Hrvoje Galler - klavijature, Ivan Kapec - gitara, i Elvis Penava - gitara.

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija, iz domene radionica i koncerata uživo pred publikom, prebacili smo se u digitalni online format, sve popularniji live stream, koji će se emitirali putem našeg YouTube kanala i dijeliti preko Facebooka i drugih društvenih mreža na internetu.

U novom terminu nastup uživo održat će Kozmodrum, sastav poznatog glazbenika - bubnjara, kompozitora, aranžera i producenta Janka Novoselića, u četvrtak 15. travnja 2021., s početkom u 19:00 sati, koji uz Janka čine i slijedeći vrhunski glazbenici: Goran Delač bas gitara, Hrvoje Galler klavijature, Ivan Kapec gitara, i Elvis Penava gitara. Svi spomenuti glazbenici višestruki su dobitnici strukovnih nagrada Status i Porin, a njihove snimljene edukativne video lekcije također možete pogledati na našem YouTube kanalu.

*** link za uključivanje u stream uživo ***
*** Facebook event ***

Video redatelj: Goran Berović
Audio produkcija: Mario Rašić
Moderator: Zvonimir Bučević - Buč


KOZMODRUM - Drums From Outer Space
Novi stil na nekom još neotkrivenom horizontu klupske plesne glazbe, od milja nazvan Organic Dance Music, je ono što svira sastav Kozmodrum. Strukture preuzete iz elektronskih stilova kao što su Techno, House, Jungle i Dubstep koriste se za stvaranje i sviranje novih skladbi, a u isto vrijeme forma preuzeta iz duge tradicije jazz i fusion glazbe daje prostor glazbenicima ovog ansambla da ostvare neke sasvim nove spojeve.

Na tragu bendova kao što su Nerve, Brandt Brauer Frick, Elektro Guzzi i The Roots, Kozmodrum korača već stvorenim platformama kako bi pronašao neka nova riješenja za izvođenje plesne klupske glazbe. Kompozicijski proces nerijetko obuhvaća i korištenje tehnika iz klasičnog minimalizma kojeg su utemeljili Steve Reich, Phillip Glass i Terry Riley, a sa alternativne rock scene najveći utjecaji su bendovi poput Do Make Say Think, Tortoise i Jaga Jazzist. Kozmodrum u svom programu ima i obrade poznatijih skladbi iz svijeta elektronike, pa se tako na nastupu mogu čuti i live izvedbe sastava i producenata kao što su Kenny Larkin, UR, Makoto, Swayzak, Julio Bashmore, Deadmau5, Om Unit i još mnogih drugih izvođača. To ukazuje na glavni utjecaj ovog benda, a to je klupska plesna elektronika. U ovom slučaju ovdje se ta glazba izvodi na najmanje mogući elektronski način, uz korištenje sasvim “tradicionalnih” instrumenata: bubnjeva, gitare, klavijature. Na taj način dobivena je svježina koje često nedostaje u oba svijeta - onom elektronskom i onom bendovskom.

Janko Novoselić, poznat po radu u grupama Tobogan i TBF, piše i obrađuje glazbu za ovaj ansambl u kojem u zadnjoj fazi sjedi za bubnjevima gdje vodi glavnu ritmičnu riječ. U postavi su još Ivan Kapec i Elvis Penava na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama, redom glazbenici poznati po svojem radu u vrlo različitim poljima i oblicima glazbe, pa je ova postava idealna za otkrivanje novih zvukova ali istovremeno ukorijenjena u tradiciju improvizacijske glazbe.

Tamo gdje završavaju mogućnosti tehnologije počinje povratak ljudskoj snazi koja iznova daje smisao toj istoj tehnologiji koju koristi. Spojevi između prirodnog i umjetnog, organiziranog i improviziranog, glasnog i tihog, mekog i tvrdog - sve ćete to doživjeti uz mantričnu svirku ansambla i čvrstu ritmičnu podlogu jednog od najstarijih instrumenata na našoj planeti. A upravo sa naše planete krenut ćemo na put do novih kozmičkih prostranstava gdje ostaje samo jedan doživljaj - Kozmodrum.

Podržite bend, kupite merch
!

Youtube Kozmodrum

Facebook Kozmodrum

Instagram Kozmodrum

Bandcamp Kozmodrum