HGU stream sessions - 26.10.2022.: Oridano Gypsy Jazz Trio & Gosti Datum objave: 25.10.2022.

HGU stream sessions - 26.10.2022.: Oridano Gypsy Jazz Trio & Gosti

Pozivamo vas da uživate u novom izdanju HGU stream sessions: 26.10.2022. uz Oridano Gypsy Jazz Trio & Goste, točno u 19:00 sati

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija i HUZIP-om, nastavljamo s live stream koncertima koji se emitiraju na YouTube kanalu HGU-a https://www.youtube.com/cromusiciansunion, i dijele preko Facebooka i drugih društvenih mreža.

Naš idući glazbeni gost je sastav iz Zagreba – Oridano Gypsy Jazz Trio. Oridano Gypsy Jazz Trio sastav je koji iz nastupa u nastup čini sve da zadovolji (zahtjevnu) jazz publiku Hrvatske i inozemstva. Pri tom pothvatu uvijek koriste iskušane metode, neke od njih koji su šarm, rafiniranost i virtuozitet. Oridano njeguje gypsy jazz u maniri čuvenog Djanga Reinhardta, ali s izrazitim osobnim pristupom - nečim što ih čini apsolutnim miljenicima publike i neupitno svrstava u sam vrh predstavnika ovog žanra u Hrvatskoj. Na repertoaru je glazba Djanga Reinhardta te ostale gypsy jazz uspješnice koje su s godinama postale dio kanona.

Članovi sastava su: Orjen Riđanović (lead gitara), Milivoj Majdak (ritam gitara), i Vjekoslav Crljen (kontrabas), a kao gosti na live stream koncertu nastupaju Franjo Stojaković (klarinet / vokal), Patrick Walker (violina), Hrvoje Sudar (ritam gitara), i Mirko Prišlin (lead gitara / vokal).

Direktni FB link - kliknite ovdje
Direktni YouTube link - kliknite ovdje
 


Orjen Riđanović (1985) s jazzom se formalno upoznaje na seminarima i putem privatnih instrukcija pod mentorstvom eminentnih hrvatskih gitarista (Elvis Stanić, Ante Gelo, Elvis Penava). Ipak, najveću ulogu odigrala je ljetna jazz škola HGM-a u Grožnjanu 2008. godine, gdje ga legendarni Boško Petrović prepoznaje kao talentiranog mladog glazbenika. U suradnji s Boškom Petrovićem, Ante Gelom i Croatia Recordsom 2009. snimio je CD "Sky Over Grožnjan - The Future of Croatian Jazz", koji i bilježi njegovo prvo diskografsko izdanje. 2010. osniva Oridano Gypsy Jazz Band, sastav temeljen na gypsy jazz tradiciji čuvenog Djanga Reinhardta i interpretacije te glazbe u modernom kontekstu, te od tada nastupa gotovo isključivo pod tim imenom, bilo da se radi o triju, kvartetu, kvintetu ili sekstetu. Od njegovih kolaboracija s reprezentantima međunarodnog jazza svakako se ističu one s grčkim sastavom "The Ghost Notes" i njihovim vođom Jimom Politisom, popularnim sheffieldskim violinistom Patrickom Walkerom te najpoznatijim rumunjskim gypsy jazz klarinetistom s pariškom adresom, Ioanom Strebom. 2015. osniva izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion, koja od svog osnutka izdaje sva nova izdanja Oridano Gypsy Jazz Banda, ali i bilježi brojna druga zapažena izdanja glazbenika i sastava hrvatske i međunarodne nezavisne scene (Doringo, Alen Kraljić – Kralja, ČudNoReĐe, Nina Bajsić, Patrick Walker Trio, Truth ≠ Tribe, Vjekoslav Crljen Trio, Ensemble Illyrica...). 2019. osniva sastav Zagrebački Gypsy Jazz Kvartet sa Hrvojem Sudarom, Tomijem Novakom i Franjom Stojakovićem. 2021. ostvaruje status slobodnog umjetnika kao glazbenik - izvođač jazz glazbe.

Milivoj Majdak (1951) glazbom se počeo baviti u ranoj dobi, a po završetku srednje škole upisao je klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je i diplomirao 1979. u klasi Stanka Preka. U domeni klasične glazbe najzapaženije rezultate ostvario je kao član Ars Longe, kvarteta koji uz njega čine Jože Haluza na violini, Čedomir Zovko na violi te Zlatko Rucner na violončelu. Isto je tako ostvario dugogodišnje suradnje s vodećim hrvatskim kazalištima, od kojih valja istaknuti Komediju, Histrion i Hrvatsko narodno kazalište. Bavio se klasičnom glazbom i jazzom. U razdoblju od 1989. do 2014., kada odlazi u mirovinu, bio je član Jazz orkestra HRT-a, s kojim je ostvario nebrojene zapažene nastupe, sa gostujućim glazbenicima koji se kreću od Ive Robića do Michela Legranda. Svirao je ritam gitaru u gypsy jazz sastavu Hot Club Zagreb, u kojem je pod vodstvom Mate Matišića ostvario niz zapaženih nastupa uz velika imena europske jazz scene, kao što su Stochelo Rosenberg, Romane, Christian Escoude, Bireli Lagrene, Florin Niculescu, Fiona Monbet i Adrien Moignard. Od 2014. član je Oridano Gypsy Jazz Banda, s kojim je od tada zabilježio niz značajnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, te sudjelovao na svim službenim diskografskim izdanjima sastava.

Vjekoslav Crljen (1972) pohađao je klasičnu glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, odsjek za kontrabas, u klasi prof. Stanislava Lotka. Bio je dugogodišnji član Big banda HGM-a pod ravnanjem prof. Sigi Feigla, i Big Banda HGZ-a pod vodstvom prof. Zlatka Dvoržaka. Istovremeno, bio je vrlo aktivan i u mnogim manjim hrvatskim jazz sastavima kao npr. Maja Savić Trio, Dinko Stipaničev Quintet, Luka Medić Trio, Matej Deronjić Trio, Franciska Fis Trio, Jelena Balent Quartet, Ivan Kapec Trio, Neno Grahovac Quintet, Novi Staromodni Orkestar. Ostvaruje i brojne suradnje sa sastavima Sick Swing Orchestra, Gadjo Manouche, Django Jet, Bop Syndicate, Mel & Little Thunders i Gelato Sisters. Često surađuje s redateljem Bornom Armaninijem kao skladatelj i izvođač i bilježi nastupe u radijskoj drami "Ponoćni Boogie" Ede Popovića, u kazališnoj predstavi "Postdiplomsko Obrazovanje" Siniše Labrovića, te u filmu "Proljećem Probuđen". Trenutno nastupa s Oridano Gypsy Jazz Bandom i Al Sitar Triom kao stalni kontrabasist i član sastava. Iza sebe ima službeno objavljena dva studijska albuma: Solo Double Bass iz 2017., i Cotton Club - Vjekoslav Crljen Trio iz 2018., za izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion iz Zagreba.


NOVOST: ukoliko želite biti dio publike na streamanju koncerta, pošaljite mail s imenom i prezimenom - radi rezervacije mjesta na e-mail adresu glazbaonica@hgu.hr, uz Naslov/Subject: 26.10.2022. Oridano Gypsy Jazz Trio & Gosti.

U publici može biti do 15 ljudi, pa tko bude najbrži - imat će svoje rezervirano mjesto.
Adresa studija je Ivana Broza 8a, Zagreb 10000 - prizemlje. Koncert je najavljen za 19:00h, pa vas molimo da dođete najkasnije 15 minuta prije samog početka.


Facebook:

https://www.facebook.com/OridanoGypsyJazzBand

Instagram:
https://www.instagram.com/oridano

YouTube:
https://www.youtube.com/user/MrOridano

Oridano Gypsy Jazz Band - Swing King | PopRock.hr
https://youtu.be/uedBZ2HhVT4

Oridano Gypsy Jazz Band - The First Theme | PopRock.hr
https://www.youtube.com/watch?v=ZZIDUXPQjvQ
 


HGU Stream Sessions 2022 - produkcijski tim:

Audio produkcija: Nenad Zubak i Mario Rašić
Video produkcija: Goran Berović
Design vizuala: Vedran Baotić/Sunset Strip Studio
Izvršni producent: Zvonimir Bučević - Buč/HGU Podružnica 1 Zagreb