HGU vam želi sretan Božić i novu 2024. godinu! Datum objave: 22.12.2023.

HGU vam želi sretan Božić i novu 2024. godinu!

Poštovane prijateljice i prijatelji, cijenjene kolegice i kolege glazbenici,

Došli smo do kraja još jedne kalendarske godine u kojoj su se ispreplitale sve okolnosti koje karakteriziraju ovo doba. Nakon teškog razdoblja koje je obilježila pandemija i zabrana organiziranja javnih skupova te održavanja glazbenih manifestacija, ove nam se godine sviranje uživo vratilo "u normalu". Time je prestala potreba za pomoćima i subvencijama kroz socijalne projekte kojima je HGU nastojao svesrdno pomagati glazbeničku djelatnost u kriznom razdoblju. No, brojne druge aktivnosti na unaprijeđenju kako materijalnog tako i društvenog položaja glazbenika u hrvatskom društvu su i te kako intenzivne.

Digitalizacija glazbene industrije je unijela tektonske promjene u odnose svih dionika. Na žalost, glazbenici, umjetnici izvođači su u raspodjeli prihoda ostvarenih na digitalnim platformama i dalje značajno uskraćeni. Nova zakonska rješenja, kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini su prepoznala našu lošu poziciju, ali je rješenje problema stavljeno "na čekanje". Dobar dio glazbenika koji su sudjelovali u stvaranju snimaka i dalje nisu u potpunosti plaćeni za svoj rad iako diskografi od streaming servisa uredno naplaćuju naknadu, a uskoro ističe i trogodišnji period za prilagodbu ugovora. Stoga ne čude stalni pritisci na javnost kroz pogrešne i tendenciozne teze kako je "nemoguće regulirati prošlost". U ovom razdoblju prilagodbi i dalje se nažalost zaziva stara praksa da diskografi prikupljaju sva sredstva, ali da ne isplaćuju sve glazbenike čije su izvedbe naplatili. Rok za prilagodbu ističe i tenzije su sve veće, ali svi skupa, dok predano radimo na zajedničkom cilju, vjerujemo i nadamo se da će u 2024. svi glazbenici izvođači konačno početi do kraja uživati u rezultatima svog rada.

HGU je i ove godine organizirao neke sad već tradicionalne, ali i pokrenuo s partnerima i brojne nove projekte kojima je jedina svrha boljitak statusa glazbenika.

HGU će se i dalje, u skladu sa svojom misijom, uvijek truditi da se pozicija glazbenika poboljša kako bi mogli dostojno živjeti od svoga rada. U nadi kako ćemo i u sljedećoj 2024. godini to zajednički nastaviti raditi, želim vam sretan Božić i novu godinu.

Predsjednik HGU-a
Dražen Baljak



NAGRADA STATUS

Ovogodišnja dodjela Statusa 2023. bila je 27. po redu, a održana je u Šibeniku. To je prvi puta da je dodjela održana u organizaciji Podružnice Šibenik, a prostor "Kuća umjetnosti Arsen" se pokazao kao puni pogodak. Nagrada je dodijeljena u ukupno 17 kategorija.

KONCERT DOBITNIKA NAGRADE STATUS
Kao uvod ovogodišnjoj dodjeli Nagrade Status 2023. održan je koncert odnosno revija dobitnika Nagrade Status u Malom Pogonu Tvornice Kulture u Zagrebu, a tijekom večeri su nastupili: CHUI, Denis Kozlica, Vedran Baotić Band, Voodoo Ramble, Džentlmeni i Zvonimir Šestak Groove Assembly.

WMMC/UIGH/ SHIP FESTIVAL
HGU je jedan od osnivača Ureda za izvoz glazbe Hrvatska / We Move Music Croatia koji je u samo godinu dana postojanja polučio spektakularne rezultate, a kruna djelovanja je bio prvi hrvatski showcase festival SHIP održan u rujnu u Šibeniku s preko 40 izvođača i 60 govornika iz cijele Europe i svijeta.

SVJETSKI DAN GLAZBE
Proslava Svjetskog dana glazbe raste iz godine u godinu, sve je više gradova koji se javljaju i uključuju u proslavu. Radi se o tradicionalnoj cjelodnevnoj manifestaciji koja naglašava važnost glazbe u svakodnevnom životu čovjeka. Osim toga HGU je animirala veći broj glazbenih djelatnika i izvođača različitih glazbenih izričaja od klasičnog, ethno, pop, rock ili jazz provenijencije..
Stoga se u jednom danu na više lokacija okupi velik broj glazbenih sastava i solo izvođača. Ulaz za sve koncerte bio je besplatan.

SUSRETI SENIORA
Tradicionalni susret seniora okuplja nekadašnje velike zvijezde glazbene scene, od kojih su neki još uvijek vrlo aktivni i redovito nastupaju. Uvijek je to jedno lijepo druženje, uz domjenak, fotografiranje i ugodnu zabavu. Obilježili smo 100 godina rođenja Ive Robića 27.1.2023., kao i 23 godine od njegove smrti. Kad smo kod obilježavanja, posjetili smo grob Dina Dvornika i obilježili 15 godina od smrti.

HGU SESSIONS i EDUKACIJSKI VIDEI
Tijekom godine objavljivali smo brojne edukacijske videe i glazbene nastupe u kojima su sudjelovali najbolji domaći glazbenici. Snimanje se redovno nastavilo i već imamo u pripremi nove, zaniljive snimke i razgovore. Ugostili smo i našu Kristinu Delfin Kanceljak, koja je pričala o brojnim pravnim temama koje zanimaju glazbenike. Ugostili smo i Mladena Maleka, s kojim smo pričali o digitalnoj distribuciji, što nam je posebno važno u vremenima borbe za prava izvođača s diskografima. Želja nam je da se što više kvalitetnog sadržaja plasira kroz digitalne kanale.

MEĐUNARODNI DAN JAZZA
Hrvatska glazbena unija obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan jazza, na više lokacija u gradovima gdje imamo Podružnice. Već godinama HGU obilježava ovaj dan, na kojem sudjeluju najbolji domaći jazz svirači, na frekventnim lokacijama.

CROATIAN BLUES CHALLENGE
HGU tradicionalno podržava natjecanje hrvatskih bluzera. Pobjednici predstavljaju Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu.



UNISON PROJEKTI:

NACIONALNE GLAZBENE NAGRADE PORIN I CESARICA

FOKUS i FOKUSKONTROL
Fokus je besplatni online servis za promociju i distribuciju novih glazbenih izdanja prema hrvatskim radio postajama, odnosno glazbenim urednicima na tim postajama. Nastao je s ciljem jednostavnije, kvalitetnije te brže distribucije i promocije hrvatske glazbe, a upravo je u beta fazi testiranja. Pomoću ovog servisa, nakon unošenja podataka i glazbenog sadržaja, vaša pjesma će kanalima distribucije sustava biti direktno predstavljena ciljanim radio postajama. S obzirom na to da je sustav još u beta fazi testiranja, svi vaši unosi su i više nego dobrodošli. Servis Fokuskontrol autorima i izvođačima pruža i dodatnu vrijednost jer uz distribuciju pjesama, dobivaju i integrirani sustav za praćenje emitiranja novih glazbenih izdanja. Sustav Fokuskontrol u realnom vremenu bilježi i prati podatke o izvođenju pojedinih djela na domaćim i regionalnim radio i tv postajama.

NATJECANJE PAPANDOPULO
U nastojanju da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruži što više profesionalnih mogućnosti te da ih se već tijekom školovanja te netom po završetku školovanja uputi u složenost i konkurentnost klasične glazbene scene, Unison vodi sveobuhvatno natjecanje mladih glazbenika.

ELECTOR
Hrvatska elektronička glazbena scena iz godine u godinu bilježi sve veći broj izdanja te uspjehe na regionalnoj, ali i svjetskoj glazbenoj sceni. Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije, uz pomoć HDS-a. To je nagrada koja osnažuje, povezuje i afirmira hrvatsku elektroničku scenu i konačno je stavlja je tamo gdje joj je i mjesto – uz bok svim ostalim već odavno priznatim čimbenicima hrvatske glazbe.

POMOĆ
Pomogli smo Osnovnoj školi u Glini – donacija za glazbene instrumente, za redovnu nastavu glazbene kulture i tamburašku skupinu. Sudjelovali smo u financiranju izrade spomenika za Rajka Dujmića 25.7.2023.