In memoriam - Dario Ottaviani (28.10.1943. - 18.08.2020.) Datum objave: 20.08.2020.

In memoriam - Dario Ottaviani (28.10.1943. - 18.08.2020.)

Preminuo je osnivač i gitarist legendarnog riječkog VIS-a URAGANI, utemeljitelj „riječkog zvuka“...
 

S tugom smo primili vijest da nas je u 77. godini napustio dugogodišnji član HGU PGŽ, gitarist legendarnog riječkog VIS-a URAGANI Dario Ottaviani, (čiji je inicijator okupljanja bio 1960.g.) ,vizionar i svojevrsni utemeljitelj „riječkog zvuka“.

Kao „debitant“, s Uraganima se pojavljuje 1961. g. na pozornici riječkog kazališta V. Car Emin, da bi tijekom 11-godišnjeg djelovanja grupe, svirajući na brojnim riječkim plesnjacima, generacijama mladih približili rock glazbu i u mogočemu bili prvi. Prvi hrvatski rock'n'roll bend, prvi rock'n'roll bend bivše države, a tu su i prve autorske rock-teme u tadašnjoj državi (Školjka).

Pojava URAGANA bila je na neki način prijelomna u glazbi i najavila dolazak nove ere.

Darija Ottaviania pokretačka energija nije napuštala svih 11 godina koliko je grupa koncertno bila aktivna. Tijekom godina kroz Uragane je okupio i one glazbenike koji su kasnije na domaćoj pop-sceni ostavili značajnog traga poput: Saše Sablića (Kvartet 4 m), Dalibora Bruna, Nede Radetić, Miljenka Karabaića (Trio Neda, Dario i Miljenko), Mirka Sertića, Andreja Baše, Ire Kraljić (Grupa 777) i dr... Za redovnog člana, VIS Uragani su uvijek smatrali i Antu Škrobonju, osobu iz osnivačkog kruga sastava, doajena hrvatske i jugoslavenske rock-fotografije.

Kao pravi glazbeni vizionar zaslužan je i za novi glazbeni impuls, tada već znanom i talentiranom duetu Neda & Miljenko. S njegovim potpisom riječki dvojac 1970. postaje trio „Neda, Dario i Miljenko“, a nastavak aktivnosti potvrdio je da je ovaj akustički folk trio bio pun pogodak na domaćoj glazbenoj sceni, što potvrđuju brojna gostovanja, festivali, diskografija.

Osim glazbe, bio je aktivan u društvenom životu Lovrana/Lignja gdje je živio, brojnim udrugama; HGU, Udruge LP Rock, Udruge Ognjišće...

Dobitnik je (s Uraganima) Zlatnog Grba Grada Rijeke, Nagrade Fender i drugih priznanja. Po zanimanju dizajner (dizajnirao legendarni LOVRANSKI PUB), kultno glazbeno okupljališta u centru Lovrana - taj smisao za lijepo prenio je u glazbu i ostavio nam „Školjku“, “Žur“, “Radi moje ljubavi“, „Ako kiša obriše suze“, „Deborah“...


Posljednji ispraćaj obavljen je na groblju Lovran, u krugu obitelji.
POČIVAO U MIRU

Tekst : Jadranka Čubrić