In memoriam: Elvira Mihaljinec - Voća (1942. – 2023.) Datum objave: 10.07.2023.

In memoriam: Elvira Mihaljinec - Voća (1942. – 2023.)

Elvira Voća, pjevačica zabavne glazbe, diva iz „zlatne generacije festivalskih šezdesetih”, doajenka Festivala kajkavskih popevki u Krapini, preminula je u 82. godini života. Ostvarila je bogatu profesionalnu karijeru koja je trajala više od pedeset godina.

Godine 1959. godine se kao 17-godišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za Prvi pljesak i - pobijedila, stoji u njezinom životopisu na službenoj stranici diskografske kuće Croatia Records.

Iste je godine osvojila i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista gdje upoznaje mladog pijanistu Stjepana Mihaljinca koji kasnije postaje njezin suprug.

U glazbenoj biografiji ima upisane brojne koncerte po mjestima bivše države, odradila je i turneju po Poljskoj te prve festivale kojima je ostala vjerna.

Nastupila je na talijanskom Cantagiru, 1963. godine, na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. Kratki izlet u domovinu kancone donio joj je album 'Se mi vuoi' - pjesmu koju je za nju napisao Gianni Ferrio.

U Opatiji 1964. pjeva prvi veliki hit “Ljubav treba čekati”, a kasnije nastupa u Splitu, Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji zauzima posebno mjestu u njezinom srcu s obzirom na to da je od osnivanja festivala do danas propustila samo jedan nastup. Njezin suprug Stjepan Mihaljinec bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj krapinskog Festivala.

Prvo diskografsko izdanje objavljeno joj je 1966. godine u tadašnjem Jugotonu: singl ploča 'Kupi mi malo cvijeća' prvi LP s dvanaest pjesama objavljen je 1974. godine. Osamdesete je započela LP-jem 'Slušala sam srce', a završila s dva albuma internacionalnih hitova Top 10 br.1 i 2.

Najpopularnije popevke Elvire Voće su ‘Zagorske steze‘ iz 1972. godine i kajkavski evergreen ‘Venček za Zagreb‘ iz festivalske 1994. godine te popevka ‘Zagorje moje zeleno‘.
Zadnji nastup na kajkavskom festivalu sa novom skladbom gđa Voća imala je 2005. g sa svojom popevkom "Leta i leta", za koju je stihove napisao Milivoj Pašiček, a aranžman Stjepan Mihaljinec. Nakon 2005. godine vrlo rado se odazivala na nastupe na retrospektivnim večerima Krapinskog festivala te je zadnji takav imala 2020. godine, povodom 55. obljetnice Festivala kajkavskih popevki, s jednom od svojih najdražih popevki, antologijskom "Venček za Zagreb" s Krapine 1994. g. (Elvira Voća - Drago Britvić - Stjepan Mihaljinec) posvećenoj 900. obljetnici Zagrebačke nadbiskupije.

Elvira Voća je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Posljednji ispraćaj drage pokojnice bit će u krugu obitelji.

Draga Elvira, počivala u miru.