In memoriam: Krunoslav Kićo Slabinac (28.3.1944. - 13.11.2020.) Datum objave: 13.11.2020.

In memoriam: Krunoslav Kićo Slabinac (28.3.1944. - 13.11.2020.)

Skladatelj, pjevač i gitarist Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je 13. studenog u 77. godini života.

Posljednji ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca bit će u četvrtak, 19.11. u 12:40 na Krematoriju.
 


Rođen je u Osijeku 1944. godine, a glazbom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi.


Svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Krajem 1950–ih godina počeo je slušati glazbu Elvisa Presleya te je tamburu zamijenio gitarom. Osnivač je električarskog rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom Više nećeš biti moja Aleksandra Korača.

Nakon što je sredinom 1970–ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postizao velike uspjehe.

Tijekom dugogodišnje karijere (više od 40 godina) surađivao je s brojnim uglednim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, pjesnika a i mnogih drugih. Umirovljeni je saborski zastupnik HDZ–a.

Otiš’o je s mirisima jutra, Vesela je Šokadija, Zbog jedne divne crne žene, Dan koji se pamti, Kad čujem tambure, Seoska sam lola, Ako zora ne svane, Inati se Slavonijo, Slavonijo, ja sam tvoje dijete samo su neke od uspješnica koje nam je Krunoslav Kićo Slabinac zauvijek ostavio.

Osvojio je i mnoge nagrade među kojima su: Diskografska nagrada Porin za najbolji album folklorne glazbe (uz Tamburaški orkestar Slavonski dukati) Vesela je Šokadija (2011.); Nagrada za životno djelo Osječko–baranjske županije (2015.).

Vijest o ispraćaju objavit ćemo naknadno.

Počivao u miru.