In memoriam: Maja Perfiljeva (1941. - 2019.) Datum objave: 10.07.2019.

In memoriam: Maja Perfiljeva (1941. - 2019.)

U 79. godini napustila nas je Zagrebačka pjesnikinja i autorica najljepših hrvatskih balada Maja Perfiljeva, autorica nezaboravnih pjesama Indeksa i "himne Boke Kotorske". Uz njezine pjesme i stihove cijela bivša Jugoslavija se zaljubljivala, slavila, maštala i liječila dušu, ali rijetki su bili oni koji su znali tko je Bokeljka Maja Perfiljeva...

In memoriam: Maja Perfiljeva (1.5.1941. - 8.7.2019.) / "Pjesme su moj život"

Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva rođena je u Tivtu (Prčanj), u Boki Kotorskoj sa kojom je bila neraskidivo vezana cijeli život. Kći ruskog pomorskog oficira u čijim venama je tekla mongolska krv i lijepe tivćanke, rano djetinjstvo provela je u Tivtu, a školovala se i živjela u Zagrebu. Pisanjem se bavi od desete godine, a u javnosti se afirmira kao autorica tekstova pop i rock glazbe. Za taj rad dobiva niz priznanja i nagrada u zemlji i inozemstvu. Objavljuje knjigu pjesama "Izvor", zbirku "Samo jedan život imam", knjigu za mlade i odrasle "Moj tajanstveni dječak", vodila je Pjesničku školu, itd... Posljednjih godina bavila se slikanjem na svili. Tijekom života 10 godina bila je u braku s još jednim glazbenim velikanom, Hrvojem Hegedušićem.

Maja Perfiljeva darovala nam je brojne nezaboravne stihove pjesama, primjerice čarobnu "Bokeljsku noć" i sijaset elegičnih tekstova Indexa. "Kraljica balada" mnogim je glazbenicima obilježila njihove karijere. U moru hitova koje je napisala ističu se: "Bokeljska noć" (otmjena, uznosita, himnična pjesma o Kotoru), koju je u povijest upisao glas Vice Vukova; "Tvoja mati je legla da spava" Hrvoja Hegedušića; "Sanjam", "Da sam ja netko", "Balada" Indexa; "Moje ludo srce" Mirka Cetinskog i druge, a pisala je i za Josipu Lisac, Radojku Šverko, Zdenku Kovačiček, Gabi Novak, Mišu Kovača, Duška Lokina, Miru Ungara, Dalibora Bruna, Kiću Slabinca i ostale velikane.

Susret sa Davorinom Popovićem i grupom Indexi na Opatijskom festivalu 1968. godine donio je prekretnicu u radu Maje Perfiljeve kao tekstopisca, koji se pretvorio u doživotno prijateljstvo i izuzetno uspješnu suradnju. "Indexi su me učinili pjesnikinjom", rado je isticala. Svoje stihove pisala je u muškom rodu, a Davorin je, kao rijetko tko, znao izraziti snažnu emociju koja se krila u svakom njenom stihu. Poznavatelji njenog rada slažu se da je najuspješnije tekstove napisala upravo za sarajevske pop velikane - grupu Indexi. Nitko nije tako inteligentno, suptilno, emotivno i s takvom lakoćom pjevao njezine stihove kao pokojni Davorin Popović - njegov je topli glas bio idealan za krhku, ponekad preosjetljivu liriku Perfiljeve. Brojni kritičari ističu da je apsolutni vrhunac njezina stvaralaštva pjesma "Sanjam", u izvedbi Indexa. Rijetko se događa da pjesnik/inja kroz žanr ljubavne pjesme zahvati toliko: osim što je filozofska, "Sanjam" je i trijumf nestvarne erotičnosti. Uz njene pjesme "Sanjam", "Da sam ja netko", "Voljela je sjaj u travi"... i čudesni glas Davorina Popovića pjevača grupe Indexi, širom nekadašnje Jugoslavije se ljubilo, zaljubljivalo, tugovalo.

Maja Perfiljeva, jedna je od onih dama zbog kojih nam je život neopisivo ljepši no što bi inače bio, a ovo sjećanje jedan je od znakova zahvalnosti ljudima koji nam živote čine ljepšima i plemenitijima.

"Poeziju Maje Perfiljeve treba sačuvati za budućnost, mladima u nasljeđe... Njene su pjesme emotivna baština svih nas, a ona sama primjer pjesnikinje koja je to i svojim izgledom, i svojim životom. Djevojčica i dama, istovremeno...". Branka Horvat - Anić, novinarka i književnica

Posljednji ispraćaj Maje Perfiljeve bit će u petak 12. srpnja 2019. godine
u 14:30 sati u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.
Počivala u miru.