In memoriam: Petar Nikolin (1935. - 2017.) Datum objave: 27.04.2017.

In memoriam: Petar Nikolin (1935. - 2017.)

Poštovane kolege i prijatelji, bavještavamo vas da je 25.4.2017. u Osijeku preminuo doajen narodne tamburaške pjesme Petar Nikolin. 

Živio je i radio u Osijeku, od djetinjstva je imao dar za pjevanjem, tako da je svoje razvijanje počeo u Kulturno umjetničkim društvima tada Srđan Petrov (danas Željezničar), Josip Kraš i Pajo Kolarić. 1958. godine svoj prvi nastup ima na Radio Osijeku (HRT) gdje je ostao zapažen od pokojnog Julija Njikoša. Od tada postoji suradnja sa radiom i vrlo brzo postaje solista koji pjeva slavonske, srijemske i vojvođanske narodne pjesme. Uz njega pjevaju Olgica Miler, Gita Šerman, Vera Svoboda... Tada je snimljena gramofonska ploča "Slavonijo, zemljo plemenita". Mnogi su rekli da je Pero Nikolin najbolje otpjevao "Svatovac".

1969. godine započinje suradnju sa svojom suprugom Blaženkom Nikolin i Verom Svobodom. Uz veliki Tamburaški Orkestar Radio Osijeka pod ravnanjem Antuna Nikolića - Tuce, snimaju 50 pjesama od kojih izdvajamo najpoznatije: "Na te mislim" i "Na malenom brijegu". 1982. godine na traženje Hrvatske bratske zajednice iz Amerike, na čelu sa predsjednikom pokojnim Bernardom Luketichom snima album "Narodne Božićne pjesme" zajedno sa Slavonskim bećarima, Krunoslavom Kićom Slabincom i suprugom Blaženkom.

Bio je dugogodišnji član Udruženja muzičara, gdje je jedno vrijeme obnašao dužnost predsjednika udruženja, te poslije kao tajnik udruženja. Od 1996. godine bio je počasni član Hgu Podružnice 4 Osijek. Kako je cijeli svoj život živio sa glazbom tako je godinama tu ljubav prenosio na obitelj, danas je to glazbena obitelj Nikolin, uz Peru i suprugu Blaženku tu su njihova djeca Željko, Zvonko i Marta Nikolin te unučad, sve redom istaknuti glazbenici.

Posljednji ispraćaj Petra Nikolina bit će u petak 28.4.2017.
u 11:00 sati na groblju Retfala u Osijeku.

Počivao u miru.