In memoriam: Siniša Doronjga - Simpy (1942. - 2021.) Datum objave: 03.04.2021.

In memoriam: Siniša Doronjga - Simpy (1942. - 2021.)

Poštovane kolege i prijatelji, s tugom Vas obavještavamo da nas je 3.4.2021. u 80. godini napustio jedan od osnivača i dugogodišnji glavni tajnik Hrvatske glazbene unije, skladatelj, pjevač i bas gitarist, Siniša Doronjga – Simpy.

Posljednji ispraćaj našeg dragog Simpya bit će u krugu najuže obitelji, srijeda 7. travnja 2021. godine u 14:40 sati - krematorij, velika dvorana na zagrebačkom Mirogoju.
Počivao u miru.


Rođen u Zagrebu 15.3.1942. godine rano je odabrao glazbu kao svoj životni poziv. Autodidakt. Prve javne nastupe ostvaruje 1959. godine u zagrebačkom Varieteu, a profesionalno 1960. svirajući i pjevajući s Kvintetom Zagreb, VIS-om Bijele strijele, te vlastitim sastavom Simpy&Friends. Početkom devedesetih, ponukan stradanjima domovine Hrvatske sklada i piše domoljubne skladbe, te u suradnji s mladim zagrebačkim pjevačem i glazbenikom Tomislavom Brajšom izdaje tri albuma po svojim tada najpoznatijim pjesmama Hrvatska mati, Bože dragi sačuvaj Hrvate i Hrvatski sinovi.

Posebnu grupu pjesama u skladateljskom opusu čine pjesme posvećene Zagrebu u suradnji s pjesnikom Dragom Britvićem koja je započela 1992. godine. Tada nastaju pjesme «Listek od tam, «Ne bum ti došel za rođendan» koju je na Zagrebfestu 1994. godine interpretirao glumac i histrion Zlatko Vitez. Ponovno ju je snimio i Tomislav Brajša zajedno s kasnije nastalim zagrebačkim pjesmama već prepoznatljivog tandema: «Kak te ne bi imal Rad», «Bruderšaft sa Zagrebom», «Na gumenjaku», «Priča s Okrugljaka», «Zagreb moj, tebi popevam», te pjesme «Dve frajle Zagreb i ja» i «Zagreb je pjesma i san» nastale u suradnji sa Rajkom Stilinovićem. Skladba «Kak te ne bi imal rad» izvedena je prvi put na Zagrebfestu 1996. a slijedeće godine nagrađena je kao najizvođenija pjesma protekle godine, Srebrnom plaketom grada Zagreba. Kao skladatelj i tekstopisac pojavljuje se na skoro svim festivalima naše domovine.

Spomenimo Krapinski festival, Zagorska Krijesnica, Brodfest, Pitomaču, Koprivnicu, Hrvatski pleter, Požegu, kao i dječji festival Idi za srcem. Izdao je deset albuma glazbenih priča i pjesama za djecu vezanih za dolazak Djeda Mraza koje i sam izvodi, a također zapažen je u nezaboravnoj ulozi Vinskog Biskupa Novozagrebačkog u noćima Martinja. Objavio je preko dvijestotine skladbi. Sve su snimljene na nosačima zvuka, a za ediciju «Spiller – Hrvatski kompozitori» izdao četiri notna albuma izabranih pjesama.

Jedan je od osnivača i bio je dugogodišnji tajnik Hrvatske glazbene unije. Siniša Doronjga posvetio je dio svog života društvenom radu, učestvujući često u sastavima festivalskih i TV žirija. Kao skladatelja, glazbenika i društvenog djelatnika primio je desetak domaćih nagrada i priznanja. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.


HGU-ov Djed Mraz
"Više od 40 godina Siniša Doronjga - Simpy navlači crveno odijelo i bijelu bradu te uveseljava klince uz svoga vjernog pomoćnika Maksi patuljka Zvonkeca. Kada je imao šest godina, otac ga je doveo u svoju tvrtku na božićnu zabavu. Tada je prvi put uživo vidio veselog debelog djeda koji je došao sa Sjevernog pola na saonicama i donio djeci poklone. Dobio je naranču. Bio je, kaže, presretan i samo je odbrojavao dane do idućeg Božića. Veseli debeli djed u crvenom odijelu vidio je na tom dječaku nešto posebno pa mu je jednoga dana rekao: "Mali, ti buš meni pomagal". Tako je Siniša Doronjga od malih nogu postao pomoćnik Djeda Mraza. Sve dok jednoga dana, prije više od 40 godina, nije preuzeo glavnu ulogu."
Tekst: Sandra Golemac, Jutarnji list