In memoriam: Vera Svoboda (1936. – 2024.) Datum objave: 02.04.2024.

In memoriam: Vera Svoboda (1936. – 2024.)

U 88. godini preminula je Vera Svoboda Njikoš, hrvatska glazbenica i pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama.

Gospođa Svoboda Njikoš svojom je pjesmom pronosila ime svoga grada Osijeka, Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta. Živjela je s pjesmom i za pjesmu cijeli svoj život. Gotovo sedamdeset godina, uz pratnju tamburaških orkestara, unosila je vedrinu u Slavoniju i domove svih onih koji su, u domovini i svijetu, slušali naše pjesme s ljubavlju, s radošću ili nostalgijom. Mnoge su njezine pjesme, toliko prisutne u narodu, postale na neki način i narodnim pjesmama. Ne zaboravimo da je upravo Vera Svoboda Njikoš šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća svojom glazbom djelovala na hrvatsku nacionalnu svijest. Tada je za Jugoton snimila pjesme „Vezak vezla Hrvatica mlada“, „Odavno smo graničari stari“, „Podvikuje bunjevačka vila“, „Oj, Baranjo, lipa i bogata“, „Šokica sam, govor me izdaje“ i dr.

Na LP-ploči devedesetih godina snimljene su pjesme „Iz zemlje sam čestitih Hrvata“, „Hrvatska“, „Oj, Hrvatska, oj, ništa se ne boj“, „Oj, ti vilo, vilo Velebita“, „Želim biti, Slavonijo, s tobom“, „Domovini“ i dr., a na poleđini ovitka te ploče zapisano je: „Znam da pripadam čestitom mnoštvu koje voli lijepu našu Domovinu i kad ne udara u sva zvona. Znam da je ONA i junačka i mila, jer kako bi na svojim leđima iznijela slavnu, ali ponekad i surovu povijest koju joj je namijenila sudbina. Bili smo i ostali i umni i pjesmoviti i hrabri i gostoprimni. Iz zemlje smo čestitih Hrvata... I tako neka ostane zauvijek!“

Iz tog vremena je i LP-ploča Kraljice Hrvata, moli za nas. Marijanske pjesme („Rajska djevo, kraljice Hrvata“, „Marijo, svibnja kraljice“ i dr.).

Grad Osijek, metropolu Slavonije i središte Osječko-baranjske županije, proslavila je svojim antologijskim pjesmama „Osijek je duša duše moje“, „Kod ‘Bijele lađe’“, „Umiru stare kavane“, „Osijekom cvjetalo cvijeće“, „Ponoćni svirači“, „Tri ruže“ itd., a valja se sjetiti i pjesama kao što su „Oko moje plavo i garavo“, „Ljubila sam crno oko“, „Na te mislim“, „Ja te volim, djevo mila“... i drugih starogradskih pjesama.

Vera Svoboda Njikoš sudjelovala je na festivalima, smotrama, „Đakovačkim vezovima“ do 2021. godine. Sa svojim suprugom, gospodinom Julijem Njikošem, muzikologom, bila je zaštitni znak „Festivala tamburaške glazbe“ u Osijeku i tamburaške glazbe uopće.

Od prvih javnih nastupa (u osječkom Dječjem kazalištu) do kraja svoga životnog puta dijelila je radost glazbe s našim ljudima u domovini i svijetu (u petnaest zemalja Europe, SAD-u, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Iraku, Kuvajtu), ohrabrujući ih i ulijevajući im snagu koju čovjeku daje pjesma. To je činila i na prvoj crti bojišnice u Osijeku, u danima kada je to našem Osijeku i Slavoniji bilo najpotrebnije.

Popularnost Vere Svobode Njikoš ogledala se u stalnim nastupima u zemlji i svijetu, u petnaest LP-ploča, mnoštvu „singlica“, kazeta, pet CD-a te mnogobrojnim radijskim i televizijskim snimkama.

Od nastupa na Cvjetnicu 1990. godine, kada se postavljao temelj Lijepe Naše, pa nadalje održala je oko 400 dobrotvornih koncerata. Poznati novinar „Vjesnika“ M. Sigetić još je 2. srpnja 1972. napisao: „Vera Svoboda ide u onu garnituru pjevača za koje se kaže da nisu došli u jednom valu, zabljesnuli i nestali. Njezin vijek traje i nema opasnosti od zasićenja. Štoviše, ona ne mora strahovati za sudbinu svojih pjesama i zvučnih zapisa.“

Godine 1995. odlikovana je „Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića“. Hrvatska glazbena unija joj 2000. dodjeljuje Zlatnu plaketu „Status“ u povodu 35 godina umjetničkoga rada, 2012. dobiva Zlatnu plaketu „Grb grada Osijeka“ u području kulture, a 2022. dobitnica je „Porina“ za životno djelo.

Bila je članica Slavonskoga tamburaškog društva „Pajo Kolarić“ i počasna članica „Šokačke grane – Osijek“. Nastupala je u njihovim programima i izvan domovine, a posebno valja istaknuti nastupe na „Danima Julija Njikoša“. Doprinosila je promidžbi izvorne pjesme Šokadije, Slavonije, svojega grada i svoje Osječko-baranjske županije.

Odlazak Vere Svobode Njikoš velik je gubitak kako za hrvatsku glazbu tako i za hrvatsku kulturu uopće.

Biografija je preuzeta s internetske stranice Glazbene nagrade „Porin“.

Posljednji ispraćaj Vere Svobode Njikoš bit će u petak 5.4.2024. u 12:30 sati u Osijeku, na groblju Sv. Ane.

Vječna joj slava i hvala!