Iz HGU PGŽ - Gitaristička jazz poslastica Datum objave: 26.11.2018.

Iz HGU PGŽ - Gitaristička jazz poslastica

Pozivamo vas na slavljenički koncert Darka Jurkovića Charlieja, Rijeka, Circolo, 28.11.2018. u 19.30 h

Svečani koncert za dvije gitare - Darko Jurković Charlie - povodom 30 godina umjetničkog rada!
U opuštenoj i intimnoj atmosferi, slavljeniku će se na koncertu pridružiti Matija Dedić i glazbeni prijatelji sa kojima je muzicirao tijekom tri desetljeća: Tonči Grabušić, Henry Radanović, Meri Trošelj...

U Rijeci, u srijedu 28.11.2018. u 19.30 sati, posjetite Zajednicu Talijana ''Circolo'' (Palazzo Modello) u Uljarskoj 1/II.

Koncert predstavlja presjek njegove karijere okrunjene ove godine i Zlatnom Plaketom -Nagrade Grada Rijeke, te devete po redu Nagrade Status za najboljeg hrvatskog jazz gitariste.

30 godina je velika godišnjica, koju je Charlie odlučio proslaviti sa svojim dugogodišnjim suradnicima, koji su prije svega njegovi prijatelji. "Biti će to druženje uz glazbu" objasnio je Darko Jurković Charlie, "prilika da se još jednom sastanem sa dragim prijateljima i stalnim suradnicima, s umjetnicima koji predstavljaju neku čvrstu točku u mom životu i povezani su s mojom umjetničkom pričom. Na pozornici predivne svečane dvorane Zajednice Talijana pridružit će mi se Tonči Grabušić na bubnjevima i Henry Radanović, na kontrabasu, klavirist Matija Dedić, pjevačica Meri Trošelj, pjesnikinja Laura Marchig te novinar Radio Rijeke Albert Petrović.

"Darko nije samo dobar, on posjeduje neizmjerni talent, svakim svojim nastupom napredujući i predstavljajući se svaki put na novi način. Autentičan je inovator svog instrumenta, eksperimentator, jedan od onih rijetkih umjetnika kojemu uspijeva nakon svakog nastupa pomaknuti granice mogućeg. Skidam kapu!"  - (Massimiliano D’Eliso, Panorama)

Pokrovitelji koncerta: Zajednica Talijana, HGU PGŽ, Odjel za kulturu Grada Rijeke

ULAZ NA KONCERT BESPLATAN

HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
Podružnica 3, Rijeka
Jadranka Čubrić, počasna Predsjednica
 


Biografija: 

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina. 
Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.

Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria), smjer jazz gitara, u klasi prof. H.Pepl i W. Brasel. Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem te imenima kao što su Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Philip Catherine, Wolfgang Lackerschmid, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.

Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Koristeći "two hands tapping" tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković – Charlie zadivljuje publiku i žirije – dobitnik je devet Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008. 2015., 2017.
Dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantando no toro 2005.). Godine 2014. broji dvije nominacije - najbolja kompozicija i najbolja instrumentalna izvedba, pored tri nominacije, dobitnik nagrade "Porin 2015" za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedić (Jazzy Bach, Croatia Records). Darko Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Europi, nastupio je u Čileu i Brazilu.

Od 2002. g. surađuje s češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luxembourgu, Italiji i Turskoj i kojima je snimio tri nosača zvuka.

Trio je je zabilježio bitne nastupe a jedan od njih je i koncert za češkog presjednika Vaclava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom “Jazz Prague Castle 2006”, Multisonik, Prag 2006. 

2008. g. Arta Records iz Praga je izdala je novi CD JUH Tria pod naslovom “Maby Later”. 2008. g. Poznati talijanski časopis “Musica jazz” uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice Festivala Jazz In'it iz Vignole (Modena). Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svira na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping” .

Godine 2013., oformio je tako zvanu "supergrupu" Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. S tim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. "Supergrupa" je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. DVD ove supergrupe (Croatia Records) nosi naslov Meeting Point. Veliki je uspjeh je doživio album dua Matija Dedić & Darko Jurković Jazzy Bach, u kojem ova dva vrsna glazbenika predstavljaju njihove izvedbe Bachovih kompozicija u jazz varijanti (Dobitnik Porina za album godine 2015). Gosti ovog novog cd-a kojeg je izdala Croatia Records, su poznati violinista Goran Končari udaraljkaš Darko Grappone.
U rujnu 2016. Predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini. Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden ništa manje nego dvadeset puta za redom u raznim mjestima, od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana, do "Open Air" stadiona gradova provincije Shaanxi. 

U listopadu 2017. izdao je novi CD pod naslovom "Dark Moments" DARKO JURKOVIĆ CHARLIE TRIO (Sipa Music & Menart), na kojem se predstavlja zajedno sa svojom energičnom ritam sekcijom (Janko Novoselić i Zvonimir Šestak). Album “Dark Moments bilježi dvije nominacije za Porin 2018. godine. Godine 2018. obilježava 30 godina umjetničkog rada, dobitnik je ZLATNE PLAKETE grada Rijeke.

Izdanja:

My contribution, Darko Jurković, GIS Records, 1999.
An Afternoon With Jobim, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 1999.
Discusao, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 2004.
Live at Zoo Est, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 1998.
Kurt Weil Project, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 
JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helišić, Prag, 2002.
Jazz at Prague Castle, JUH Trio & Dushko Goykovich, Multisonic, Prag 2006,
Il Bello Del Jazz, Roberto Magris Europlane, featuring Herb Geller, Soul Note, (2006)
Maybe Later, Vltava/Arta, 2008.
Alla mainera, Sipamusic, 2010
Two, DVD, Sipamusic, 2015
Meeting Point, Goran Končar & Darko Jurković Kvartet, Croatia Records, 2015
Jazzy Bach, Marija Deić& Darko Jurković, Croatia Records, 2015 (Porin Award -Best jazz album)
Dark Moments, Darko Jurković Charlie Trio, Sipamusic-Menart, Zagreb 2017.