Iz HGU Podružnica 3 Rijeka - Počinje Pust i vrijeme maškara! Datum objave: 16.01.2017.

Iz HGU Podružnica 3 Rijeka - Počinje Pust i vrijeme maškara!

U utorak, 17. siječnja 2017., zatulit će Antonjski Rog!

DRAGI NAŠI PUSNI PRIJATELI! Posluhnite, tačas će zatulit Antonjski rog i počet će naše ozbiljne pusne nemotarije. Ča Vas bude više bit će nan veseleje i nemeje! 

Pak Vas zato srdašno pozivjemo u utorak, 17. jenara (17. siječnja) na Primorje - na početak Pusta!

"Antonjski Rog 2017." - Pridite čut našu pusnu napoved, uveličat feštu, pozdravit si naši pusti i poveselit se skupa s nami!

ŽIVIO PUST!!!!

HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
Podružnica 3, RIJEKA


Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije (pokladne ludosti), dok se na središnjim mjesnim i gradskim trgovima okupljaju članovi pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz brojnih Primorskih mjesta i predstavljaju svoj pokladni program i Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu.

Među maškarama se svake godine bira i pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast. MAŠKARANA VLAST TRAJE DO Pusne srijede 1.3.2017., bukom zvona i zastrašujućim maskama i ove godine zimu će tjerati i proljeće dozivati Zvončari, koji u vrijeme pusta obilaze sela svoga zavičaja davno utabanim stazama, bez obzira
na vremenske prilike. Neka mjesta će (Kastav), temeljem svog Pusnog statuta na dan početka
Pusta dodijeliti ''Zlatnu broskvu'' (kelj - biljka iz porodice kupusa), Dule će u Opatiji predvoditi BALINJERADU…

Do 26. veljače (velika maškarana povorka Riječkog karnevala), trajat će pravi pusni pakal (u istočnom dijelu Primorja započeo već 6.01.). "Vani nula,a na brojnim plesnjacima grije tanac uz odličnu,veselu svirku mnogobrojnih domaćih grupa, presnac, kuhano vino, kapuz i kumbasice."

Srdačno Vas očekujemo!