"Jer svirati se mora" - pojašnjenje natječaja Datum objave: 12.01.2021.

"Jer svirati se mora" - pojašnjenje natječaja

Ovim putem želimo informirati javnost kako su informacije koje su prenijeli portali netočne, jer glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu.

Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.).

Smatramo da minimum novinarske profesionalnosti nalaže da se pročitaju propozicije natječaja iz kojih je posve jasno vidljivo ovo što smo naveli.

Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji. 

Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih,
kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

Hrvatska glazbena unija i Ministarstvo kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti period u kojem im je rad onemogućen. HGU trenutno pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz HZSU-a, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija.


Sve detalje u vezi ovog natječaja možete naći na poveznicama:

https://hgu.hr/vijesti/javni-poziv-za-predlaganje-koncertnih-programa-u-okviru-projekta-jer-svirati-se-mora

https://hgu.hr/.repository/.files/g5s/oa1ad31d457b9c45.pdf točka 4 predzadnji stavak je popis prihvatljivih troškova

Predsjedništvo HGU