Kolektivna akcija jedini put za poboljšanje položaja izvođača Datum objave: 11.03.2021.

Kolektivna akcija jedini put za poboljšanje položaja izvođača

"U najgorem se položaju dakako nalaze izvođači, koji upravo proizvode sadržaj od kojeg čitava industrija živi." piše Lujo Parežanin u tekstu "Uzalud vam albumi, svirači" gdje u širokom opsegu sagledava globalni problem raspodjele ostvarenih sredstava od streaming servisa, koji su u svijetu od 2017 godine preuzeli primat kao izvor prihoda kompletne diskografske industrije.

Bitka za pravičnu naknadu glazbenika izvođača i stvarno uživanje u svojim "izvođačkim" pravima nije samo hrvatska specifičnost. Problemi su planetarni, pogotovo imajući na umu, kako u tekstu piše: "snimljena glazba živjet će odsad pa nadalje od digitalnih platformi. A predviđanja rasta su uistinu dramatična: prema različitim procjenama, prihodi od streaminga bi se od 2020. do 2027. godine mogli udvostručiti, pa i utrostručiti".

Ukoliko ostane kako je do sada, da diskografi prikupljaju i kumuliraju i "izvođačka" prava, glazbenici će izgubiti bilo kakav motiv i smisao životno se opredjeliti za tu profesiju.

Autor tekst zaključuje riječima: " No srodno problemu konvencionalnog odnosa radnika i kapitalista, glazbenici ne smiju pristati na produbljenje vlastite eksploatacije kao uvjet da im se poboljšaju životni uvjeti, nego se kolektivnom akcijom moraju izboriti za pravednije vrednovanje njihovog postojećeg, vrijednog rada."

Originalni tekst:
https://www.kulturpunkt.hr/content/uzalud-vam-albumi-sviraci