Međunarodni dan jazza! Datum objave: 26.04.2019.

Međunarodni dan jazza!

Hrvatska glazbena unija ove godine obilježava Međunarodni dan jazza, 30.04.2019. 

U studenom 2011. godine Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je 30. travnja proglasila Međunarodnim danom jazza, kako bi istaknula jazz i njegovu ulogu povezivanja ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza diljem svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, budućnost i utjecaj.

Vrhunski glazbeni programi ove će se godine održati u 11 gradova širom Hrvatske. Program će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe, edukativnih satova po školama, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja.
 
Hrvatska glazbena unija sa svojim je partnerima pripremila programe u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu i Koprivnici. 

U Zagrebu će najbolji jazz instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, proći kroz grad svirajući u Old time vozilima, a sve će završiti velikim koncertom Big Banda na Trgu bana Josipa Jelačića, s početkom u 21:30h.

Osijek će glazbenike ugostiti u Slama Land Artu, Šibenik u klubu Azimut, dok će program u Puli početi u 10h na pulskoj tržnici. U Splitu nastupa jazz trio, a u poslijepodnevnim satima jazz kvartet u sklopu promocije knjige “Svaka nota svoje mjesto ima”. Večer pripada nastupu benda Waveform. U Čakovcu će svirati sastavi Dixieland i Scifidelity orchestra, dok će Varaždin ugostiti Trio Petra Eldana. U Rijeci će glazbenici svirati na Korzu, dok se večernji program nastavlja nastupom u klubu Tunel.