Nagrada Status 2023. - prijava prijedloga Datum objave: 24.01.2023.

Nagrada Status 2023. - prijava prijedloga

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Ova nagrada dodjeljuje se u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Nagrada Status svojim kontinuitetom - održava se 27. godinu za redom, dokazala je važnost koju joj pridaju profesionalni glazbenici. Nagrađeni je navode u svojim umjetničkim biografijama, i s ponosom ističu osvajanje iste. Do sada je nagrađeno više od 220 instrumentalista, u svim kategorijama instrumenata i stilova glazbe.

Ovogodišnja dodjela posebna je po tome što će po prvi put domaćin svečane dodjele Statusa biti Šibenik, i to sredinom svibnja 2023. - točan termin bit će objavljen naknadno.
Do sada je Šibenik dva puta bio domaćin koncertne Revije Nagrade Status - 2018. u HNK Šibenik, i 2022. u klubu Azimut. Na linku možete pogledati snimke nastupa dobitnika Statusa 2021 u Šibeniku, na Reviji Nagrade Status, održane 15.3.2022. u klubu Azimut – https://www.youtube.com/playlist?list=PLSk--P02IqIeGtsqfkeH5P9ESYbT0N8Dp

Članovi HGU, mediji i sami instrumentalisti posebno cijene i samu priredbu dodjele nagrade koja je prethodnih godina dignuta na visoku produkcijsku razinu, s velikim brojem nastupa glazbenih umjetnika, dopunjena video brojevima, projekcijama i posebnom originalnom scenografijom, te uključuje snimanje i višekratno emitiranje na programima HTV-a.

Na priloženoj poveznici možete se podsjetiti prošlogodišnjih dobitnika Statusa 2022 https://nagrada-status.hgu.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=701&lang=hr

Kako poslati prijavu i do kojeg roka?
Prijedlozi instrumentalista i izvedbi koje je moguće predložiti za Status 2023 primaju se zaključno s petkom 24. veljače 2023., do 12:00 sati, a šalju se isključivo putem web-obrasca na internetskoj stranici Nagrade https://nagrada-status.hgu.hr. Na istom mjestu će pravodobno pristigli prijedlozi biti javno objavljeni u obliku liste, tjedan dana nakon zaključenja prijava.
Budući da je pred tri godine u području narodne glazbe uvedena dodatna kategorija za tamburaške instrumente, molimo vas da svoje prijedloge šaljete uz informaciju o konkretnom glazbalu, odnosno vrsti tambure prisutnoj u izvedbi ili snimci koju predlažete.

Prema pravilniku Nagrade, potrebno je najmanje pet prijava u svakoj od sljedećih kategorija:

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA
- Električna/akustična gitara
- Bas gitara
- Klavijature
- Bubnjevi
- Puhaća glazbala
- Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA
- Tambura: bisernica, brač, čelović
- Tambura: čelo, bugarija, berda
- Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA
- Saksofon
- Truba
- Električna gitara - nagrada "Damir Dičić"
- Bas gitara
- Kontrabas
- Klavir
- Klavijature
- Bubnjevi
- Trombon
- Ostala glazbala


Prijave prijedloga za Nagradu Status 2023 završavaju u petak 24. veljače 2023. u 12h, te molimo da iste prijavljujete putem obrasca na web stranici Nagrade Status.

Pristigle prijave bit će obrađene i javno objavljene na web stranici Nagrade Status tjedan dana nakon isteka roka prijave.


Koga se i na temelju čega može predložiti za Status 2023?

Kao i do sada, za Status 2023 mogu biti predloženi članovi HGU-a i drugih glazbeničkih udruga, ali i svi drugi instrumentalisti koji su punoljetni hrvatski državljani s ostvarenom izvedbom i dokumentiranom snimkom objavljenom unutar prethodne godine (2022.) u Republici Hrvatskoj. Pod izvedbom/snimkom se podrazumijevaju sva javno predstavljena izdanja, neovisno o mediju na kojem se nalaze (TV i radijske emisije, internet servisi za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe, društvene mreže poput Facebooka i YouTubea, itd...).

Kako se biraju nominirani i dobitnici Nagrada?
Predsjedništvo HGU-a prihvatilo je pravilnik i proceduru prema kojoj je odluka o nominiranima i najboljima u svim kategorijama u nadležnosti stručnih komisija koje čine istaknuti profesionalni glazbenici, svirači i/ili producenti. Oni će od pravodobno pristiglih prijava/snimaka tajnim glasovanjem izabrati troje nominiranih u svakom području i svakoj kategoriji, a potom odlučiti tko su dobitnici Statusa.

Za sva dodatna pojašnjenja i upite slobodno nas kontaktirajte e-poštom: nagrada.status@hgu.hr.

https://nagrada-status.hgu.hr