Nagrada Status 2024. - Osijek / Čepin, Terra Negra Country Club, 14.5.2024. u 20:30h Datum objave: 11.05.2024.

Nagrada Status 2024. - Osijek / Čepin, Terra Negra Country Club, 14.5.2024. u 20:30h

Ovogodišnji „Status“ vratio se u Osijek!

Točnije, u Čepin, u Terra Negra Country Club, nakon što je prethodna osječka dodjela (2019) održana u Muzeju okusa.

Do sada je Osijek bio i domaćin dva revijalna koncerta dobitnika Statusa: 2017. u Klubu Plan B, i 2021. u Pivnici Tvrđa.

Za Nagradu „Status“ 2024. predloženi su glazbenici koji su u 2023. imali vlastita izdanja ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. i glazbenici koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju odnosno nosač na kojem se ona nalazi. Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta. Dosad je „Statusom“ nagrađeno više od 180 instrumentalista u zabavnoj, rock i urbanoj glazbi, narodnoj i tradicijskoj odnosno etno glazbi, te u jazz-glazbi.

Ova se prestižna nagrada ove godine dodjeljuje u 18 kategorija, a takvo priznanje struke posebna je čast svakom glazbeniku. Istaknimo samo neke od prijašnjih dobitnika, redom vrhunskih glazbenika, crème de la crème hrvatske glazbene scene: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Matija Dedić, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Vedran Božić, Elvis Stanić, Marko Ramljak, Davor Križić, Henry Radanović, Marko Lazarić, Zlatan Došlić, Krunoslav Dražić i mnogi drugi.

Od velikog broja predloženih glazbenika, odluku o najboljima donijele su stručne komisije Nagrade Status, sastavljene od poznatih i cijenjenih glazbenih umjetnika i producenata.

ČLANOVI KOMISIJE ZA ZABAVNE, POP-ROCK, URBANE, NARODNE I ETNO KATEGORIJE:
Nikša Bratoš - predsjednik komisije, Duško Mandić, Igor Ivanović, Ivan Popeskić, Toni Eterović, Goran Martinac, Tomislav Mrduljaš, Vojan Koceić i Željko Nikolin.

ČLANOVI KOMISIJE ZA JAZZ KATEGORIJE:
Neven Frangeš - predsjednik komisije, Mario Mavrin, Davor Križić, David Gazarov i Elvis Stanić.

Moderator rada Komisija: Zvonimir Bučević - povjerenik Nagrade Status.

Nagrada „Status“ se od 2006. održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te HUZIP-a.

U glazbenom dijelu programa dodjele Statusa, dobitnici nagrade nastupit će u vlastitim, međusobno dogovorenim kombinacijama, ili uz pratnju talentiranih glazbenika iz osječke grupe ECHOES, za ovu priliku preimenovanih u "kućni" STATUS BAND:

- Mario Huj gitara, vokal
- Tomislav Jambrešić, klavijature
- Luka Kolak, bubnjevi
- Marijan Gašparović, bas – gitara.

U glazbenim izvedbama pridružit će im se i Luka Kramar, gitarist iz Zagreba, ovogodišnji dobitnik nagrade HGU za najboljeg mladog glazbenika Status Juniori 2024, te glazbeni sastav iz Valpova, grupa Gradske bitange, sudionici festivala mladih bendova Hrvatske Superval 2023.

Knjižica Nagrada Status 2024.
(biografije dobitnika, članovi komisija, povijest, itd... - .pdf)

Facebook event Nagrada Status 2024.