Nikša Bratoš za Jutarnji list Datum objave: 14.07.2021.

Nikša Bratoš za Jutarnji list

NIKŠA BRATOŠ ZA JUTARNJI LIST:
NAŠ PLAN ZA VRAĆANJE INDUSTRIJE ZABAVE

U STANJE PRIJE PANDEMIJE

U svom tematskom intervjuu za Jutarnji list, Nikša Bratoš, Predsjednik Hrvatske glazbene unije je pojasnio napore koje je tijekom cijelog vremena krize prouzročene pandemijom, on osobno, kao i sva druga tijela HGUa uložio u nastojanjima kojima je cilj ublažavanje negativnih efekata na živote glazbenika. Cilj je što prije omogućiti glazbenicima da ponovno žive od svoga rada.

Zbog nespretnih, kontradiktornih pa i zbunjujućih odluka raznih državnih tijela je u posljednje vrijeme došlo do otkazivanja brojnih koncerata koji su organizirani u potpunosti poštujući sve propisane anticovid mjere. Nikša Bratoš je jasno iskazao potrebu za uvođenjem prijelaznog razdoblja između jednog režima u kojem su se organizirali glazbeni događaji s ograničenim kapacitetom i poštujući razmake u publici za sve posjetitelje i režima koji je uveden „preko noći“. Po novome, više nema ograničenja u pogledu broja posjetitelja, ali uz uvjet da njima mogu prisustvovati samo osobe s covid passom ili negativnim antigenskim testom (što dodatno opterećuje budžete samih posjetitelja).

Posebno je istaknuo neprimjeren istup Ministrice turizma koja je u svojem javnom istupu i pismom lokalnim stožerima preporučila da se otkažu sve glazbene i kulturne priredbe.

„Neprimjereno je da se miješa u resor koji nije njen!“ – rekao je Bratoš. „Ne mogu zamisliti da, primjerice, ministrica kulture traži otkazivanje turističkih aranžmana. Kada govorimo o turizmu, i tu smo već preživjeli veliku štetu i svima bi trebalo biti u interesu da se stvari u kontroliranim uvjetima vrate na staro. No prečesto ne postoji razumijevanje za to. Nek si netko od državnih službenika zamisli 18 mjeseci bez posla i plaće.“

Isto tako je naglasio nedosljednost u provedbi mjera gdje brojni događaji vezani uz praćenje raznih sportova imaju privilegiran položaj u odnosu na kulturna i posebice glazbena zbivanja.

„U inozemstvu su se, održali brojni veliki testni koncerti, čak i u zatvorenom prostoru. I sve je prošlo bez žarišta širenja zaraze. - S druge strane imate utakmice, gledanja utakmica na kojima nema nikakvih ograničenja. Mjerila su nejednaka, nekima se gleda kroz prste, a neke se ograničava. Jasno je da virus treba pobijediti, no ako se protiv njega bori samo jedna branša, to onda nije dobro“ – rekao je Bratoš.

Poseban dio intervjua je posvećen i stavovima Hrvatske glazbene unije u pogledu donošenja novog Zakona o autorskim pravima koji bi trebao unaprijediti poziciju glazbenika izvođača u ostvarivanju svojih zajamčenih prava kada se njihove izvedbe koriste na digitalnim servisima.

„Ono što po meni tu ne valja u procesu podjele jest to da diskografi naplaćuju diskografska, ali i izvođačka prava, a onda tek dio tih prava, nakon odbitka svojih troškova, isplaćuju glazbenicima. Po tom se putu izgubi dosta izvođačkog novca.“

Da podsjetimo, prvi prijedlog novog Zakona je u Saborskoj raspravi (veljača o.g.) doživio brojne kritike koje su došle iz svih političkih opcija s osnovnom porukom, da se u novom tekstu Zakona mora osigurati način da i glazbeni izvođači ostvaruju svoja prava. U istom duhu je protekla i rasprava nadležnog Saborskog odbora. Tržišna pozicija pojedinca glazbenika je slabija od diskografa, te je potrebno zakonsko rješenje koje će osigurati ostvarivanje njihovih prava. Novi Zakon treba implementirati odredbe europske Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, a kako ističe Bratoš: „Ta ista direktiva želi i zaštititi kreativce od velikih kompanija.“

Cijeli tekst objavljen u Jutarnjem listu, možete pročitati na ovome linku:
https://www.jutarnji.hr/scena/domace-zvijezde/niksa-bratos-nas-plan-za-vracanje-industrije-zabave-u-stanje-prije-pandemije-15087637