Obilježavanje godišnjice smrti Mister Morgena - Mirogoj, 9.3.2021. Datum objave: 11.03.2021.

Obilježavanje godišnjice smrti Mister Morgena - Mirogoj, 9.3.2021.

9.3.2021.navršila se 21. godina od smrti Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća. Tim povodom,u znak sjećanja na „mister Morgena“ predstavnici glazbenih udruga i diskografa u kojima je Robić djelovao položili su cvijeće na posljednjem Robićevom počivalištu.

U ime HGU – Seniora – Jadranka Čubrić,Maja Sabolić,Robert Mareković,Hrvatskog društva skladatelja – Branimir Mihaljević,Direktor Zagrebačkog festivala,u ime Croatia Recordsa Klaudija Čular.A Robićevi glazbeni kolege iz Opatije –Duško i Silvana Jeličić iz grupe Bonaca na grob su položili mimoze i kamelije prisjetivši se druženja i nastupa sa bivšim sugrađaninom.

Legendarni „Mister Morgen“, pjevač i autor koji je tijekom života ostvario impresivnu domaću, ali i međunarodnu glazbenu karijeru, ostat će upamćen kao najuspješniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču sa pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao. Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici.

Od 1950. godine započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Opatiji (terasa Hotela Kvarner) i dugogodišnja glazbena suradnja sa domaćim glazbenicima i festivalima. Ivo Robić bio je dugogodišnji član i počasni Predsjednik HGU i HGU Podružnice 3 Rijeka.

Tekst: Jadranka Čubrić