Obilježavanje SDG 2019. u Rijeci! Datum objave: 02.07.2019.

Obilježavanje SDG 2019. u Rijeci!

HGU PGŽ Podužnica 3, Rijeka, i ove se godine uključila u kampanju obilježavanja SVJETSKOG DANA GLAZBE(21.06.), pod pokroviteljstvom PGŽ.

U PETAK,21.06.2019. - od ranog jutra..... pjevalo se i sviralo u mjestima Primorsko goranske županije obilježavao se Svjetski dan glazbe - Fete de la musique „slavljenje glazbe“,pod nazivom UMREŽIMO SE GLAZBOM OD 7 – 77 g. – okupilo je više od stotinu profesionalnih iamaterskih glazbenika koji su podsjetili na važnost glazbe u svakodnevnom životu - cilj akcije bio je,kao i prethodnih godina obići, - razna županijska mjesta,ali i   npr.domove,ustanove socijalne skrbi i dr,u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti sa vrhunskim glazbenim imenima, različitih glazbenih žanrova

- 21.06.2019. - na Svjetski dan glazbe i DAN LJETNOG SOLSTICIJA glazbenici su muzicirali (bez struje), čitali poruke glazbenika...

Odaziv članova HGU PGŽ,Podružnice 3 ,RIJEKA je, kao i uvijek prigodom akcija,bio odličan;
Od ranog jutra "glazbom u pohode" krenuli su odlično raspoloženi glazbenici po gradovima,i manjim mjestima županije ,koji su toga dana postali zone slobodne svirke. Sadro Bastiančić(En Face), i “enica“ Nikolina Tomljanović,iznenadili su korisnike županijskog zeleno-plavog bibliobusa u Fužinama i „zaradili“ počasno bibliobusno članstvo.

Na drugom kraju,uz more u starom gradu Lovranu Predrag Kraljević – KRALJ (ex Termiti),sa SATELITIMA LJUBAVI,Markom Želeom,Darkom Jurkovićem-Charlie& Invisible Dimensions,na trgu Sv.Jurja podarili su najnekonvencionalnije zbivanje.Iako su neki možda pomislili da će legendarni KRALJ iz Termita glazbeno ponuditi nešto iz punk-rock ostavštine kultnih Termita,on se odlučio za pravo predavanje o glazbi,oboružavši se brojnim instrumentima okružen svjim glazbenim istomišljenicima.Tako je Kralj malo svirao,malo pjevao blues,malo pričao i to na hrvatskom i engleskom,da se ne zanemare ni znatiželjni turisti,kojima je pak izveo ODU RADOSTI(stavak iz 9.Simfonije L.van Beethovena) i to na f r u l i !.Slavlje glazbe začinio je toga dana i Puhački orkestar Lovran.
 

Na otoku Krku u čarobnom Vrbniku,riječki kantautor Damir Badurina uljepšao je krasan sunčani dan na moru.A u šumovitoj,ali ne manje toploj Klani,svirao se „šumski jazz“ uz dobro raspoloženu Albu Nacinovich i Lea Škeca.Susret generacija dogodio se u Bakru, u ulici Primorje podružili su se i o glazbi pričali ali i pjevali mješoviti zbor KUU Sklad-Bakar, Udruga umirovljenika-Podružnica Bakar,umjetnik Ivan Paulić.Završno događanje zbilo se u Novom inodolskom uz glazbu ABBE u izvedbi grupe Trio Rio.

Svjetski dan glazbe nikad ne zaboravlja na domove i ustanove socijalne skrbi.Tijekom dana sviralo se u VOLOSKOM (Dom za starije osobe) uz Matea Žmaka i Božidarku Matiju Čerinu.

U RIJECI – Domu za starije osobe Kantrida korisnike su zabavili Tamburaški orkestar KUD-a „E.Kumičić“ iz Križišća, u Domu za odrasle osobe veselo je bilo uz Neviu Rigutto,Aleksandra Valenčića i Francesca Squarciu.Puno ča-val glazbe moglo se čuti u Prihvatilištu za beskućnike „Ruže Sv.Franje“,uz Duška Jeličića i Bonacu.  

SVJETSKI DAN GLAZBE u mjestima PGŽ u BROJKAMA:

BROJ SUDIONIKA – amatera/profesionalaca : 110

MJESTA PGŽ- (7) ; Klana,Vinodolska dolina-Grižane,Novi Vinodolski,Vrbnik,Bakar,

Lovran,Fužine

Domovi za „potrebite“ – RIJEKA (3) ,Volosko (1)


STVARAJMO GLAZBU - SLAVIMO GLAZBU !!!!

 

Fotografije snimili : Igor Modrič,Roby Kalčić,Igor Paulić,Damir Donadić

Tekst: Jadranka Čubrić