OPREZ! Novo upozorenje Predsjedništva HGU-a Datum objave: 20.10.2021.

OPREZ! Novo upozorenje Predsjedništva HGU-a

Upozoravamo na štetnost ponuđenih izjava prema kojima "se nema daljnjih potraživanja prema nositelju projekta ni diskografskoj kući".
 

Posljednjih dana je u Hrvatsku glazbenu uniju došlo više upita od strane članova koji u svojstvu studijskih glazbenika sudjeluju u snimanju novih snimki, a vezano uz ponuđene izjave u kojima se od njih traži da „nemaju nikakvih daljnjih potraživanja kako prema nositelju projekta, tako ni prema diskografskoj kući“.

Što znači potpis takve izjave?

Pravni poredak Republike Hrvatske, koji je usklađen s europskim pravnim naslijeđem prepoznaje i priznaje izvođačka prava koja traju minimum 50 godina od dana nastanka izvedbe (ako snimka ne bude objavljena) ili 70 godina (od dana prve objave te snimke na tržištu).

To znači da glazbenici izvođači imaju zakonom utvrđena izvođačka prava, pa tako i pravo NA NAKNADU za cijelo vrijeme trajanja te zaštite. Novi Zakon posebno utvrđuje (premda je to u širem smislu bilo prepoznato i ranije) da glazbenici osim naknade od prava javnog izvođenja (tzv. „mala prava“ koja se ostvaruju temeljem emitiranja njihovih izvedbi na radiju, televiziji ili kod „malih korisnika“ putem HUZIP-a) imaju PRAVO NA NAKNADU OD PROMETA SA DIGITALNIH PLATFORMI kao i bilo kojeg drugog načina iskorištavanja te snimke (na prvom mjestu prodaje nosača zvuka). Bez obzira u kojem su svojstvu sudjelovali na projektu: kao glavni izvođači ili studijski odnosno prateći glazbenici. I to pravo mogu ostvarivati ili temeljem ugovora s diskografom ili kolektivnim putem preko HUZIP-a. Potpisom ovakve izjave glazbenici se odriču svih budućih primanja. Drugim riječima, sljedećih 50 ili 70 godina neće primati novac koji im pripada.

Posve nam je jasno da su studijski glazbenici pod pritiskom, pa i ucjenama raznih strana – ali Vam naglašavamo OPSEG I ZAMKU potpisa takve izjave, kako biste mogli dobiti pravi uvid u dubinsko značenje i dalekosežne posljedice koje se tiču kako Vaših (glazbeničkih) primanja tako i primanja Vaših budućih nasljednika. Potpis takve izjave je kao da Vašim nasljednicima odričete pravo na nasljeđivanje Vaše kuće, stana, ušteđevine ili drugog tipa imovine.

Stoga, upozoravamo, dobro razmislite kad od Vas bilo tko zatraži da potpišete takvu izjavu. Naravno, svi glazbenici su pravno sposobne osobe i samostalno donose odluke. Pa tako samostalno snose i posljedice. Ovime upozoravamo na dalekosežnost potpisa takvih izjava.